Annons

Tsunamivarning sändes av misstag

Publicerad 24 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Myndigheterna varnar för tsunamirisk efter ett skalv vid Antarktis. Arkivbild.
Myndigheterna varnar för tsunamirisk efter ett skalv vid Antarktis. Arkivbild.Foto: AP/TT

Myndigheterna i Chile råkade av misstag skicka ut en tsunamivarning som uppmanade människor i landets kustområden att evakuera efter ett skalv utanför Antarktis.

Skalvet som uppmättes till 7,0 inträffade nära den chilenska basen på Antarktis och tsunamivarningen som gick ut gällde bara det området.

Annons

– Vi vill lugna befolkningen, säga till dem att det inte är nödvändigt att evakuera i hela det nationella territoriet, bara vid den antarktiska basen, säger Miguel Ortiz vid katastrofmyndigheten Onemi.

Han säger vidare att det var på grund av ett tekniskt fel som alla i Chile fick varningen.

Jordbävningen inträffade vid 20.30-tiden på lördagen, lokal tid, runt 210 kilometer öster om forskningsstationen och flygbasen Eduardo Frei på Antarktis.

I anslutning till basen finns bland annat tillhörande bostäder, sjukhus och skola. Sommartid – som på södra halvklotet inträffar under svensk vinter – bor där uppåt 150 personer, vintertid i snitt 80.

Tsunamivarningen för Antarktis upphävdes senare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons