Annons

Ingen flockimmunitet förrän efter OS

Publicerad 25 januari 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Japan har stora utmaningar inför OS gällande vaccinering. Arkivbild.
Japan har stora utmaningar inför OS gällande vaccinering. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Japan och Tokyo kommer att nå flockimmunitet mot covid-19 men dock först i oktober, långt efter att OS är planerat att avgöras i Tokyo. Den bedömningen gör nu analysföretaget Airfinity.

– Japan ser att ut att vara ganska sena. De är beroende på import av vaccin från USA och det ser inte ut som de får speciellt stora kvantiteter av till exempel Pfizers vaccin, säger Rasmus Bech Hansen, grundare av Airfinity.

Annons

Japan har avtal om att köpa in 314 miljoner doser för en befolkning på 126 miljoner men utmaningen har varit att få ut vaccinprogrammet. Landets vaccinsamordnare Taro Kono meddelade nyligen att man nu hoppas kunna ge de första doserna i februari.

Enligt Airfinity är Japan dessutom väldigt beroende av just vaccin från Pfizer och riskerar nu bli lidande av ett allt större behov i USA.

– USA behöver 100 miljoner flera doser med Pfizers vaccin. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med vaccin för alla länder som Pfizer gjort avtal med, hävdar Bech Hansen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons