Annons

Oxfam: Världen mindre jämlik efter pandemin

Pandemin ser ut att öka den ekonomiska ojämlikheten i hela världen.
Medan de allra rikastes ekonomi har återhämtat sig kastas hundratals miljoner människor ut i fattigdom. Det skriver Oxfam i sin årliga ojämlikhetsrapport.
Publicerad 25 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Fler av världens arbetare har blivit fattiga under pandemin, medan de allra rikaste har ökat sina tillgångar. Arkivbild.
Fler av världens arbetare har blivit fattiga under pandemin, medan de allra rikaste har ökat sina tillgångar. Arkivbild.Foto: Sayyid Azim/AP/TT

Världens dollarmiljardärer hade i december i fjol tillsammans en förmögenhet på 11,95 biljoner dollar (100 000 miljarder kronor), lika mycket som G20-regeringarnas totala återhämtningskostnader för covid-19. Samtidigt har över 200 miljoner människor hamnat i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter.

Det skriver biståndsorganisationen Oxfam i sin rapport The inequality virus, som släpps i samband med Världsekonomiskt forum (WEF).

Dödliga klyftor

Annons

”Ojämlikheten ökar mer än man någonsin tidigare uppmätt. Den stora klyftan mellan rika och fattiga visar sig nu vara lika dödlig som viruset", säger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, i ett pressmeddelande.

Att ojämlikheten ökar i nästan alla länder är enligt Oxfam unikt, det är första gången det sker sedan mätningarna började för över hundra år sedan.

Mindre unikt är att det är kvinnor som har drabbats hårdast, både för att kvinnor är överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar och för att de utgör en stor del av den vårdpersonal som utsätts för större risker att smittas av covid-19.

"Inte oundvikligt"

Ojämlikheten kostar människoliv, konstaterar Oxfam. I till exempel England är dödligheten i covid-19 dubbelt så hög i landets fattigaste områden, jämfört med de rikaste.

”Extrem ojämlikhet är inte oundvikligt, det är ett politiskt val (...) Coronapandemin har visat världens akuta behov av ett ekonomiskt system som gynnar alla, inte bara de mest privilegierade”, säger Johan Pettersson.

WEF hålls normalt i Davos i Schweiz men den upplaga som pågår denna vecka är en digital konferens.

.

Rättat: I en tidigare version fanns felaktiga siffror i textens inledning.

Martin Yngve/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons