Annons

Putin ansluter till förlängt Nya Start-avtal

Ryssland går med på att förlänga nedrustningsavtalet Nya Start. President Vladimir Putin ger beskedet i samband med sitt första telefonsamtal med Joe Biden sedan denne blivit USA:s president.
Publicerad 26 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin har talats vid i telefon. Bilden är från 2011 då de båda möttes i Moskva. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin har talats vid i telefon. Bilden är från 2011 då de båda möttes i Moskva. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Putin har sänt ett lagförslag till parlamentet, duman, om en femårig förlängning på fem år av nedrustningsavtalet Nya Start.

"Den 26 januari 2021 undertecknade, Ryssland och USA, en överenskommelse om förlängning av avtalet", står det i en bilaga till lagförslaget som har lagts upp på dumans hemsida.

Navalnyj och Ukraina

Annons

Bidenregeringen gjorde klart redan för några dagar sedan att man vill ha en femårig förlängning av överenskommelsen som reglerar de båda ländernas nedrustning och ger insyn i kärnvapenarsenalerna. Det nuvarande avtalet löper ut den 5 februari och expresident Donald Trump och Putin förhandlade i fjol utan framgång om att förlänga det.

Tisdagens besked från Moskva kom kort efter att USA:s nytillträdde president Joe Biden hade talat i telefon med sin ryske kollega.

Förutom Nya Start-avtalet diskuterades bland annat situationen med den ryske oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj och läget i Ukraina.

Telefonsamtalet mellan de båda ledarna är det första sedan Biden tillträdde sitt ämbete för snart en vecka sedan.

Enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki uttryckte Biden under samtalet oro över förgiftningen av Aleksej Navalnyj.

"Normalisering" enligt Kreml

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Senare konstaterades att han hade förgiftats av nervgiftet novitjok. Just nu hålls han frihetsberövad i Ryssland.

Joe Biden förklarade också, enligt Psaki, att han "starkt" stöder ett självständigt Ukraina.

Kort efter telefonsamtalet kom ett uttalande från Kreml där det beskrevs att Vladimir Putin uttryckt sitt stöd för en "normalisering" länderna emellan. Enligt uttalandet ska Putin ha sagt att "normaliseringen av relationerna mellan Ryssland och USA ligger i båda ländernas intresse" och i "hela det internationella samfundets".

Fakta: Nya Start-avtalet

Fakta: Nya Start-avtalet

Nedrustningsavtalet Nya Start slöts mellan USA och Ryssland 2010. Det stadgar att:

1 550 kärnvapenstridsspetsar får finnas på ömse sidor – omkring 30 procent färre än i Moskvafördraget från 2002 och 74 procent färre än i Startfördraget från 1991.

Antalet utplacerade eller icke utplacerade avskjutningsramper för kärnvapen på land eller ombord på ubåtar får, tillsammans med antalet kärnvapenförsedda tunga bombplan, inte överstiga 800. Högst 700 av dem får vara utplacerade.

Det nuvarande Nya Start-avtalet löper ut den 5 februari.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons