Annons

Conte vädjar: "För Italiens framtid"

Giuseppe Conte har avgått som Italiens premiärminister för att köpa sig tid och komma tillbaka med ny kraft.
I ödesmättade locktoner gör han gällande att nationens framtid står på spel.
Publicerad 26 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Giuseppe Conte. Bild från förtroendeomröstning i senaten i förra veckan.
Giuseppe Conte. Bild från förtroendeomröstning i senaten i förra veckan.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Det är dags att parlamentariker som "har republikens framtid i sina hjärtan" höjer rösten, meddelar Conte via sociala medier, några timmar efter att han meddelat president Sergio Mattarella sitt avsked. Han vill bilda en ny regering för "nationens räddning".

Contes regering tappade sin majoritet i parlamentet häromveckan när partiet Levande Italien (Italia Viva), som leds av den tidigare premiärministern Matteo Renzi, valde att dra sig ur samarbetet. Avgången kan ses som en taktisk manöver, där en pressad Conte köper sig tid att förhandla fram ett nytt samarbete med en ny majoritet.

Annons

Då behöver Giuseppe Conte få en grupp mittenorienterade eller partilösa ledamöter att kliva in i fållan. Ett alternativ som lär ligga nära till hands är att försöka förmå den korruptionsanstrukne tidigare premiärministern Silvio Berlusconi och hans parti Heja Italien att delta i ett samarbete, som ett mer moderat och EU-vänligt alternativ på parlamentets högerflank.

Conte har relativt höga popularitetssiffror och de befintliga regeringskamraterna anser att han bör vara utgångspunkten för ett nytt styre.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons