Utrikes

Inga resor till Nya Zeeland i sikte

Nya Zeeland fortsätter att vara stängt för större delen av omvärlden. Arkivbild från Nordön.
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Utrikes
Utrikes Räkna inte med att åka till Nya Zeeland i år, enligt landets premiärminister.
PREMIUM

Nya Zeeland kommer att fortsätta att vara stängt för resenärer från större delen av världen den närmaste tiden, enligt premiärminister Jacinda Ardern.

– Med tanke på riskerna i världen omkring oss och osäkerheten kring den globala utrullningen av vaccinet, så kan vi vänta oss att våra gränser kommer att påverkas under större delen av det här året, säger hon vid en presskonferens.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Christchurch säger upp sin egen trollkarl

Christchurch säger upp sin trollkarl. Arkivbild.
Foto: Mark Baker/TT
Utrikes
Utrikes

Den nu 88-årige man som sedan 1980-talet fungerat som nya zeeländska staden Christchurchs egen avlönade trollkarl tvingas nu kliva av.

I spetsig hatt, svart rock och yvigt skägg har han lockat turister i tre decennier. Trollkarlen har använt sin magi för att gynna staden på flera sätt, till exempel för att hjälpa rugbylaget mot viktiga segrar.

Men Christchurch ledande tjänstemän anser inte längre att en trollkarl är rätt sätt att marknadsföra staden. Årslönen på motsvarande cirka 100 000 kronor som trollkarlen fått sedan 1998 för att utföra trolleri-tjänster dras nu in.

Men Brackenbury Channell, namnet som trollkarlen är känd under, är inte nöjd och anklagar tjänstemännen för att ha dålig fantasi.

"Jag gillar inte att bli ", säger trollkarlen till nyhetssajten Stuff.

Utrikes

Superlördag fick Nya Zeeland att massvaccinera

Tre av de över 120 000 nyzeeländare som vaccinerade sig på lördagen.
Foto: Brett Phibbs/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya Zeeland vill få fler att vaccinera sig mot covid-19.
För att nå målet arrangerade landet ett jätteevenemang som pågår hela lördagen. På eftermiddagen hade över 122 000 vaccinerat sig.

Med runt 63 procent fullt vaccinerade och ytterligare 20 procent som har tagit en första dos har landet arrangerat en superlördag med målet att minst 100 000 skulle få en spruta, så att landet kan närma sig 90 procent vaccinerade.

Tv-kanaler och tidningar har under hela dagen direktsänt från norr till söder i landet, rapporterar NZ Herald. Kliniker bjuder på allt från livemusik till hamburgare och till och med i luften bjöds det på vaccin. Nästan i alla fall.

Flygbolaget Air New Zealand lät ett av sina plan för en dag vara vaccinationscenter och platserna bokades genast upp.

Uppdaterade målet

Och med hjälp av lokala kändisar stjärnor som sångerskan Lorde och filmregissören Taika Waititi har man nått målet – och lite till.

– Jag är den förste att erkänna att jag inte tycket om sprutor, men ända sedan jag var barn har jag skämt bort mig själv med ett besök på ett bageri efteråt, sade Lorde i tv-sändningen, som fortsätter till sen kväll, lokal tid.

Redan på eftermiddagen kunde premiärminister Jacinda Ardern meddela att 122 000 doser getts och hon uppdaterade då målet till att minst 150 000 skulle ta en spruta under dagen – långt fler än de 69 000 som var rekordet före lördagen.

Få drabbade

Nya Zeeland har i stort varit isolerat från omvärlden under pandemin och enligt Johns Hopkins universitetet i USA har bara 28 personer avlidit av covid-19 och knappt 5 000 smittats. Det har å andra sidan lett till att få har känt behov av att vaccinera sig snabbt, vilket gjort att landets gränser fortfarande är stängda.

– Nu vill jag att så många som möjligt vaccinerar sig så att jag kan komma hem, sade den Oscarsbelönade regissören och författaren Taika Waititi ("Jojo Rabbit") från Hollywood i tv-sändningen.

Martin Yngve/TT

Sheryl Mai och Kirk Milner försöker få folk till vaccineringen i Whangarei.
Sheryl Mai och Kirk Milner försöker få folk till vaccineringen i Whangarei.
Foto: Michael Cunningham//TT

Utrikes

Myanmar utesluts från möte med Asean-länder

Utrikes
Utrikes

Ledaren för Myanmars militärjunta, Min Aung Hlaing, kommer inte bjudas in när den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean sammanträder i slutet av oktober, meddelar Brunei som står som ordförandeland under sammanträdet.

Medlemsländernas utrikesministrar kom till beslutet under ett blixtinkallat möte under fredagen, efter att Aseans särskilda sändebud till Myanmar nekats träff med tidigare ledaren Aung San Suu Kyi, som avsattes under en militärkupp den 1 februari.

Beslutet är sällsynt för Asean, som oftast håller en mer inkluderande policy för sina tio medlemsländer.

På Twitter skriver Indonesiens utrikesminister Retno Marsudi att Myanmar "inte bör tillåtas representeras på sådan politisk nivå förrän landet återupprättat sin demokrati".

Minst 1 100 personer har dödats i oroligheter sedan militärkuppen, enligt regionala människorättsorganisationer. Militären hävdar en klart lägre dödssiffra.

Utrikes

Squid game obehaglig påminnelse för skuldsatta

Bild från serien 'Squid game', där skuldsatta koreaner spelar om pengar med livet som insats.
Foto: Youngkyu Park/Netflix via AP/TT
Utrikes
Utrikes Det har blivit Netflix mest populära serie hittills. Men skräckdramat där skuldbelagda koreaner tävlar om pengar med livet som insats påminner Lee Chang-keun om hans egna ekonomiska tragedier.
– Vissa scener var väldigt svåra att se på, säger han.

En man förlorar jobbet när en bilfabrik lägger ned. Flera hundra av de tusentals sparkade arbetarna ockuperar fabriken för att demonstrera mot uppsägningarna. Polisen stormar fabriken och det blir våldsamt.

Scenen flimrar förbi i ett avsnitt av Netflix senaste supersuccé, det sydkoreanska dramat "Squid game" som trots språkbarriären kommit att bli strömningstjänsten mest sedda serie hittills.

När seriens huvudperson, skuldbelagda och spelberoende Seong Gi-hun, fick sparken från fabriken började hans liv förfalla. Desperat efter pengar anmäler han sig till ett mardrömsspel , där hundratals andra koreaner i skuld leker barndomslekar med livet som insats.

Bilfabriken Dragon Motors har aldrig funnits i verkligheten. Men scenen där en bilfabrik ockuperas av nyligen avskedade anställda träffar en nerv hos Lee Chang-keun, som var en av 2 600 anställda som 2009 sparkades från bilfabriken Ssangyong.

Namnet Dragon Motors tros dessutom vara en blinkning mot händelserna på Ssangyong, vars namn betyder "dubbel drake".

Dödsfall efter varsel

Likt huvudpersonen i "Squid game" blev Lee Chang-keun både deprimerad och ekonomiskt utsatt efter att ha förlorat sitt arbete på fabriken 2009.

– I "Squid game" får man se karaktärer kämpa för att överleva efter att ha förlorat jobbet, de sliter på hak som serverar friterad kyckling eller jobbar med att köra hem fulla personer i deras egna bilar, säger Lee Chang-keun.

– Det påminner mig om en av mina kollegor som dog, säger han.

Efter en långdragen rättslig tvist återanställdes flera anställda igen, bland dem Lee Chang-keun. Men flera av de uppsagda hade vid det laget redan hamnat djupt nere i misären.

En studie från Korea University visar minst 28 före detta Ssangyong-anställda eller deras anhöriga dog av självmord eller svår sjukdom efter uppsägningarna. Många fick diagnosen PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, av våldsamheterna som följde protesterna.

Enormt skuldberg

Sydkoreas utveckling efter Koreakriget på 50-talet är spektakulär. Som en av världens främsta exportörer av halvledare och skärmar har den digitala revolutionen inneburit enorm ekonomisk tillväxt. Kulturella fenomen som K-pop har förankrat landet som en av Asiens mest framgångsrika ekonomier. Men för många sydkoreaner har jakten på ökat välstånd kommit med stora skulder.

Bostadspriserna har skjutit i höjden, det är allt svårare att få jobb och hushållsskulderna uppgår till motsvarande 13 biljoner kronor, mer än landets samlade årsproduktion. Den ekonomiska situationen tros till exempel vara anledningen till varför barnafödandet är på rekordlåga nivåer.

De ökade klassklyftorna i Sydkorea har behandlats i flera kulturella yttringar de senaste åren. År 2019 blev filmen "Parasit", som visar hur en fattig familj försöker infiltrera ett rikt hushåll, den första film på annat språk än engelska att vinna kategorin "Bästa film" på Oscarsgalan.

För Kim Jeong-wook, som deltog tillsammans med Lee Chang-keun i protesterna mot uppsägningarna i Ssangyong, har det inte gått att se mer än ett avsnitt "Squid game".

– Det var för traumatiskt för mig, säger han.

Uppsagda arbetare ockuperade bilfabriken Ssangsong Motors 2009. Arkivbild.
Uppsagda arbetare ockuperade bilfabriken Ssangsong Motors 2009. Arkivbild.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Lee Chang-keun och Kim Jeong-wook på bilfabriken Ssangyong Motors i Pyeongtaek, Sydkorea 2014.
Lee Chang-keun och Kim Jeong-wook på bilfabriken Ssangyong Motors i Pyeongtaek, Sydkorea 2014.
Foto: Kang Jong-min/ewsis via AP/TT

Utrikes

Elva barn omkom när flod skulle rensas

Räddningsarbetare letar efter överlevande i floden Cileueur.
Foto: Yopi Andrias/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Elva barn omkom och ytterligare tio fick räddas när elever vid en skola skulle hjälpa till att rensa upp vid en flod på Java i Indonesien.

Runt 150 barn deltog i städandet av flodbankar längs floden Cileueur när 21 av dem föll i vattnet, uppger myndigheterna.

Olyckan inträffade på fredagen och sökandet efter barnen pågick hela natten mot lördagen.

– Barnen höll varandra i handen och när en av dem halkade föll de andra också efter i floden, säger Deden Ridwansyah, chef för den lokala räddningstjänsten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Utrikes

Babis går i opposition i Tjeckien

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis, bild från valkvällen 9 oktober.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tjeckiens premiärminister Andrej Babis kommer inte att försöka bilda ny regering efter parlamentsvalet tidigare i oktober, utan väljer att gå i opposition. Det säger han i inhemsk radio.

Den kontroversielle premiärministern Andrej Babis och hans parti Missnöjda medborgares aktion (Ano) förlorade med knapp marginal sin majoritet i deputeradekammaren i Prag när tjeckerna förra helgen gick till val.

Men i söndags, dagen efter valet, lades president Milos Zeman in på sjukhus, vilket har gjort att landet hamnat i ett politiskt vakuum, eftersom Zeman inte varit i stånd att utse en regeringsbildare.

Två koalitioner

Zeman har tidigare sagt att han tänker ge uppdraget att bilda regering till det största partiet – inte det största blocket – och innan presidenten fördes till sjukhus talade han enligt tjeckiska medier med Babis om regeringsbildningen.

Men nu ger Babis alltså den tidigare oppositionen chansen att styra landet.

– Vi lämnar över till den nya koalitionen och går i opposition, säger han till radiokanalen Frekvence 1.

Hans besked öppnar för två koalitioner på sammanlagt fem partier att nå makten. De har sedan tidigare sagt att de är beredda att gemensamt bilda regering.

Lång process kvar

Det gäller den borgerliga partialliansen Tillsammans, ledd av Petr Fiala, som tillsammans fick 27,8 procent av rösterna, något mer än Anos 27,1 procent. Tillsammans med ett annat block bestående av Piratpartiet och liberala och proeuropeiska Borgmästare och oberoende får oppositionen tillsätta 108 av de 200 sätena i underhuset, och Fiala sade då resultatet stod klart att han skulle be Zeman att utse honom till regeringsbildare.

Ännu kan inget formellt maktskifte ske, enligt grundlagen måste presidenten först acceptera Babis avgång och sedan utse ny premiärminister. Och det kan inte ske förrän efter det att deputeradekammaren samlas igen efter valet. Det ska kammaren enligt presidentens talesperson göra den 8 november.

Utrikes

Colombia kastrerar Escobars flodhästar

Flodhästar vid den döde knarkkungen Pablo Escobars tidigare egendom i Colombia. Arkivbild.
Foto: Fernando Vergara/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett 20-tal av de 80 flodhästar som vandrar omkring på den tidigare knarkkungen Pablo Escobars ranch har steriliserats, enligt colombianska myndigheter.

Djuren kastrerades på grund av den invasiva artens okontrollerade spridning.

Innan han sköts ihjäl av polis 1993 införskaffade sig den ökände Escobar en rad exotiska djur till sin ranch. Där levde bland annat flodhästar, giraffer, flamingor och zebror sida vid sida.

Efter hans död såldes samtliga djur, förutom flodhästarna som ansågs för stora för att flytta, till olika djurparker.

Från början skaffade Escobar en hona och en hane, men arten har fått fäste och utökat sig i området kring hans egendom.

Flodhästarna injicerades med medicinen Gonacon, då det är billigare än att genomföra en kirurgisk sterilisering.

Ytterligare elva flodhästar kastrerades på traditionellt vis.

Utrikes

USA lovar ersättning för drönarattack i Kabul

Förödelse efter drönarattacken i Kabul, då tio civila dog.
Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA kommer att betala ut ersättning till släktingarna till de tio civila som dödades i den drönarattack i Kabul som senare beskrevs som ett "tragiskt misstag".
PREMIUM

Det uppger försvarshögkvarteret Pentagon, som även uppger att de ska hjälpa de överlevande familjemedlemmarna att komma till USA.

Drönarattacken utfördes den 29 augusti, i samband med USA:s tillbakadragande från Afghanistan. Amerikansk militär uppgav då att målet var en självmordsbombare i Kabul och försvarade till en början attacken. Men när fler uppgifter blev kända tvingades militären medge att samtliga som dödades– tio totalt, sju av dem barn – var civila offer. Nio av dem tillhörde, enligt amerikanska uppgifter, samma familj.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL