Annons

Liv Ullmann får fransk orden av högsta rang

Publicerad 26 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Liv Ullmann får en fransk riddarorden av allra högsta rang. Arkivbild.
Liv Ullmann får en fransk riddarorden av allra högsta rang. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Liv Ullmann tilldelas en riddarorden av högsta grad av Frankrikes regering.

82-åriga Ullmann var sedan tidigare så kallad officer av Ordre des Arts et des Lettres (konst- och litteraturorden), men befordras till kommendör.

Annons

Den franska kulturministern Roselyne Bachelot underrättade den norska skådespelerskan om detta via brev i höstas. Frankrikes ambassadör i Norge, Pierre-Mathieu Duhamel, gör i en annan skrivelse gällande att Ullmanns kulturgärning har bidragit till att stärka banden mellan Frankrike och Norge.

Liv Ullmann befinner sig för närvarande i USA, men uppges komma tillbaka till Norge till våren, om och när pandemiläget tillåter det.

Svenskar som mottagit samma orden av högsta rang är operasångerskorna Birgit Nilsson, Elisabeth Söderström och Anne Sofie von Otter, samt koreografen och dansösen Birgit Cullberg och hennes son, koreografen Mats Ek.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons