Annons

Riksrättsåtalet mot Trump inlett

USA:s representanthus har formellt lämnat över riksrättsåtalet mot tidigare president Donald Trump till senaten.
Därmed skriver den kontroversielle ex-presidenten återigen historia, som den förste att ställas inför riksrätt två gånger, och den förste som gör det efter att han har lämnat posten.
Publicerad 26 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Riksrättsåtalet överlämnas till senaten.
Riksrättsåtalet överlämnas till senaten.Foto: Susan Walsh/AP/TT

För andra gången på drygt ett år marscherade ledamöter för representanthuset till senaten med ett riksrättsåtal mot Donald Trump. Det är första gången i landets historia som en president eller ex-president åtalas två gånger.

Den här gången lyder åtalspunkten anstiftan till uppror, där Trump anklagas för att ha fått en ilsken mobb att storma landets kongress den 6 januari i år.

Biden skeptisk

Annons

För att fälla den före detta presidenten krävs att minst 17 av 50 republikaner i den 100 ledamöter starka senaten vänder honom ryggen och röstar för en fällande dom.

Den nytillträdde presidenten Joe Biden tror att den kommande riksrättsrättegången är nödvändig, trots att den kan komma att påverka hans arbete med att få igenom sin politiska agenda. Däremot tror han inte att Trump kommer att fällas.

– Senaten har förändrats sedan jag var där, men den har inte förändrats så mycket, säger han till CNN.

Till skillnad från det förra åtalet finns det den här gången fler republikaner som åtminstone inte utesluter att fälla Trump. Inte minst har partiets minoritetsledare Mitch McConnell signalerat det, men trots det ser det inledningsvis inte ut att räcka till ett fällande.

Enligt en sammanställning av The New York Times är 27 republikanska senatorer emot att fälla Trump, 16 har ännu inte bestämt sig och de sista 7 har inte uppgett hur de ser på saken.

Leds av 80-åring

Ytterligare en skillnad jämfört med den förra rättegången mot Trump är att den som leder processen den här gången inte blir högsta domstolens chefsdomare John Roberts – som hade varit fallet om det hade rört sig om en sittande president – utan den demokratiske senatorn Patrick J Leahy.

Leahy axlar manteln som senatens president pro tempore, tillförordnad ordförande, i och med att han är den senator som har suttit längst på posten hos kammarens största parti. 80-årige Leahy från Vermont har suttit i senaten sedan 1974.

Gustav Sjöholm/TT

Fakta: Så här väntas processen fortsätta

Fakta: Så här väntas processen fortsätta

Rättegången väntas komma i gång inom två veckor. Här är stegen fram tills dess:

• Natten till tisdagen: Riksrättsåtalet lämnades formellt till senaten.

• Tisdag: Senatorer svärs in till riksrättsdomstolen. En rättslig kallelse skickas till den förre presidenten Trump.

• Den 2 februari: Deadline för Trump att svara på kallelsen. Nu ska även representanthuset ha lämnat in sin "förundersökning".

• Den 8 februari: Deadline för Trump att lämna skriftligt material. Nu ska också representanthuset svara på eventuella frågor från Trumpsidan.

• Den 9 februari: Sista datum för representanthuset att inkomma med eventuella motbevis. Närhelst efter det kan rättegången börja.

Innan dess måste dock frågor som till exempel huruvida en redan avgången president verkligen kan fällas, få ett svar.

Källa: USA Today.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons