Annons

Här är vårens bästa barnböcker

Filosofiska funderingar, fantasyfinaler och realistiska skildringar av unga afghanska flyktingars tuffa liv. Här är några av vårens mest spännande böcker för barn och unga.
Publicerad 27 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Läsglädje för de minsta – här är några av vårens mest spännande böcker. Arkivbild.
Läsglädje för de minsta – här är några av vårens mest spännande böcker. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Samhällsfrågor

"Prinsen av Porte de la Chapelle" av Annelie Drewsen

Annelie Drewsen har intervjuat afghanska ungdomar i Frankrike och tar sig an denna brännande samtidsfråga. Efter tre år i Sverige måste Salar fly, för att inte skickas tillbaka till Afghanistan. Han gör en farlig resa genom Europa och hamnar i ett provisoriskt tältläger vid Porte de la Chapelle i Paris. Om en tuff vardag där vuxenvärlden har vänt de unga ryggen.

Annons

"Mitt käraste gyllene barn" av Christina Wahldén

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn berättar med ett varmt och inkännande språk om en sjuårig flicka som smugglades ut ur gettot i Warszawa. Det är Kaja Finklers historia, som hoppas att dagens unga ska våga protestera när de ser ondska. Boken är en del i Wahldéns prisade trilogi om andra världskriget i Sverige.

"Skiter i" av Hanna de Canesie

Miras mamma har inget jobb och hennes styvpappa är våldsam. Själv har hon en trasig mobil och skor med hål. Det här är en bok om unga som lever i relativ fattigdom, och som lockas in på fel vägar. Det handlar om klass och genus – och om en tjej som försöker stå upp för sig själv även när omständigheterna är svåra.

Filosofiska funderingar

"Ingenting och allt" av Naima Chahboun & Magdalena Cavallin

Poeten Naima Chahboun barnboksdebuterar med en bok om existentiella frågor, som är särskilt aktuella i dessa tider. "Hur började allt?" och "vad betyder oändligt?" är några av funderingarna i denna poetiska bok. I de existentiella frågorna kan barn och vuxna mötas på jämlik nivå, menar Chaboun, och den här boken är en bra utgångspunkt för att filosofera tillsammans.

"Didi och Gogo väntar på bussen" av Anna Höglund

När Didi och Gogo väntar på bussen är det med en dynamik som påminner om den i Samuel Becketts klassiker "I väntan på Godot". Även här står väntan i fokus, och i längden ställer veteranen Höglund också frågor om livets absurditet och mening. Kanske är väntan livets mening, undrar hon?

Bortom schablonerna

"Frallan möter Frallan" av Lisen Adbåge och Sara Ohlsson

Frallan går på lågstadiet där hon har en superhjälteklubb med sin kompis Ester. Hon har också en egen och frisk blick på världen. I den här boken möter hon en ny kille i klassen – som också heter Frallan, och som tycker att han borde vara den enda Frallan i skolan. Serien tar sig an det som är viktigt i barns liv, med fniss men också ett inkännande allvar.

Annons

"Skrattar sist. Paola Persson Peroni". Av Emi Guner. Illustrationer av Maja Säfström

Paola är född till häxa vilket enligt hennes mamma bara innebär "kvinnor med ovanliga begåvningar". Hon är en smart tjej som älskar ord, och som ofta grubblar på olika saker. Serien om henne lyfts också av Maja Säfströms svartvita illustrationer, som fångar Paolas finurliga personlighet.

"Queera tider" av Edward Summanen och Adrian Malmgren

Vilka frågor är mest aktuella inom den västerländska queerkulturen? Det tar den nya boken "Queera tider - hbtqi då och nu" upp för unga läsare. Boken går igenom hur synen på personer som bryter mot normer kring kön och sexualitet har förändrats under historiens gång. Den är också en guide över vad som gäller i dag för rättigheter och begrepp.

Fantasy

"Segraren" av Karin Erlandsson

Den fjärde och sista delen i fantasyserien "Legenden om ögonstenen" är här. "Segraren" nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020. Det gjorde också den första boken i serien, "Pärlfiskaren", där äventyret om Miranda börjar. Som den allra bästa pärlfiskaren har hon målet inställt på den mytomspunna ögonstenen.

För de minsta

"Glad" av Lotta Olsson och Emma Adbåge

En bok om den bästa dagen, när skrattet studsar upp från magen. Duons serie om små barns stora känslor är denna gång smittande levnadsglad.

"Mina husdjur" av Nils Andersson och Erik Svetoft

En myllrande bok, där fisken diskar disken, en gris hoppar blindbock och en bock kastar gris. Huset är befolkat av kossor, undulater, myrslokar och alligatorer som presenteras i ett rimmande och lekfullt flöde utan paus.

Annons

”Farväl” av Anders Holmer

Denna ordlösa berättelse om förlust är baserad på egna erfarenheter. Efter ett samtal med sin mamma ger sig barnet i boken ut på en lång, strapatsrik resa, som bland annat rör sig i det undermedvetna. De fantasieggande och finstämda bilderna handlar om vanmakt, acceptans och försoning.

Elin Swedenmark/TT

Boken "Farväl" är en ordlös berättelse om sorg och acceptans. Pressbild.
Boken "Farväl" är en ordlös berättelse om sorg och acceptans. Pressbild.Foto: Anders Holmer
Fakta: Fler spännande böcker

Fakta: Fler spännande böcker

"Vem har sagt något om kärlek" av Elaf Ali

Hur är det att ha helt andra regler än ens kompisar, att inte få klä sig som man vill och inte få bli kär? En bok som ger en inblick i ett liv där kvävande hedersnormer styr.

"Nattkorpen" av Johan Rundberg

Den första delen i en ny fantasytrilogi om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm.

"Familjen Knyckertz och gipskattens förbannelse" av Anders Sparring och Per Gustavsson

En förbannelse gör att den vanligtvis så tjuvaktiga Kriminellen blir allt hederligare, medan Ture som aldrig stjäl blir alltmer förhärdad. Nu kommer femte boken om familjen Knyckertz, som årets julkalender baseras på.

"Himlabrand" av Moa Backe Åstot

Hur är det att vara gay och same? En debutroman som både handlar om ungdomskärlekens vibrerande styrka och som undersöker hur en ny generation samer vill definiera sin identitet själva, på nya vis.

"Godmorgon Roj" av Ellen Karlsson och Lisen Adbåge

Charmiga pekböcker om lille Roj och hans pappas kvälls- och morgonbestyr, med hög igenkänning för småbarnsföräldrar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons