Annons

Ministerrockad ska blidka tunisisk vrede

Publicerad 27 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Demonstranter drabbar samman med polis utanför parlamentet i tunisiska Tunis.
Demonstranter drabbar samman med polis utanför parlamentet i tunisiska Tunis.Foto: Hedi Ayari/AP/TT

Tunisiens premiärminister Hichem Mechichi byter ut elva ministrar för att skapa ett mer "effektivt team", bland annat de tunga posterna inrikes-, hälso- och justitieminister.

Beskedet följer på en dryg veckas våldsamma gatuprotester mot fattigdom och vad som uppfattas som en likgiltig politikerklass. Mechichi har lovat att den nya regeringen ska lyssna på demonstranternas krav.

Annons

Samtidigt har premiärministern även att hantera missnöje inom statsapparaten. President Kais Saied, som säger att han inte konsulterades, hävdar att en av de nya ministrarna misstänks för korruption och att jäv föreligger för ytterligare tre.

När utnämningarna behandlades i parlamentet höll flera oppositionsledamöter upp bilder på en ung demonstrant som nyligen avled efter att ha träffats av en av polisens tårgasbehållare.

Den nuvarande protestvågen har sammanfallit med tioårsjubileet av folkresningen som tvingade den dåvarande diktatorn Ben Ali på fall.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons