Annons

Omröstning tyder på att Trump kommer frias

Publicerad 27 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Republikanske senatorn Rand Paul lägger fram sin motion om att riksrättsåtalet ska kastas ut.
Republikanske senatorn Rand Paul lägger fram sin motion om att riksrättsåtalet ska kastas ut.Foto: USA:s senat/AP/TT

45 av 50 republikanska senatorer i USA:s kongress röstade sent på tisdagskvällen, svensk tid, för att kasta ut riksrättsåtalet mot förre presidenten Donald Trump.

Det räckte inte för att stoppa processen ‒ 55 av totalt 100 senatorer, däribland fem republikanska, röstade emot Kentuckysenatorn Rand Pauls motion om att åtalet skulle betraktas som grundlagsvidrigt eftersom Trump inte längre innehar ämbetet.

Annons

Men omröstningen ger ändå en indikation om riksrättsmålets utfall. För att döma Trump krävs två tredjedelars majoritet, vilket innebär att 17 republikanska senatorer måste rösta för fällande dom. Något Rand Paul med stöd av resultatet menar är högst osannolikt.

"Den här 'rättegången' är död när den når senaten", skriver han på Twitter.

Åtalspunkten är anstiftan till uppror, sedan Trump anklagas för att ha uppmanat en ilsken mobb att storma kongressen den 6 januari i år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons