GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vill inte svara på hur länge pojken var borta

Förskolan har efter incidenten gjort en kartläggning över hur ett av barnen kunde försvinna obemärkt. Men vad den resulterat i är ansvariga än så länge förtegna om.
SÖSDALA • Publicerad 29 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En kartläggning ska visa vad som inte fungerat, och vad som måste göras för att en liknande incident inte ska inträffa igen.
En kartläggning ska visa vad som inte fungerat, och vad som måste göras för att en liknande incident inte ska inträffa igen.
Foto: Kristina Höjendal

Toneth Tjernberg har efterfrågat resultatet av kartläggningen och fått till svar att hon ska få ta del av den under ett möte på måndag. Innan dess vill varken rektorn Barbara Rogowski eller kommunens verksamhetschef för förskolorna, Christer Pettersson, säga särskilt mycket om fallet.

Alla vårdnadshavare på den berörda förskolan ska ha fått information om att ett barn under måndagen tog sig ut från området. Rektorn skriver: ”Barnet återfanns välbehållet. Vi håller nu på att kartlägga hur detta har kunnat ske, för att se vad som inte har fungerat och vad vi måste göra för att det inte ska hända igen”. Mejlet avslutas med en uppmaning: ”Vänligen se till att grinden är ordentligt stängd och haspad”.

Skulle något liknande kunna inträffa igen?

– Hundraprocentiga garantier går aldrig att lämna, för det här har hänt tidigare på andra förskolor i Sverige och nu hände det här. Men det vi kan göra är att se till så att vi har rutiner som ska förhindra det. Det är viktigt att vårdnadshavarna kan känna sig trygga, säger Christer Pettersson.

Vad gäller den spärr som finns på alla förskolegrindar är det inte självklart vad man ska göra.

– Vi har inte hittat någon optimal lösning än, eftersom vi måste tillmötesgå behov av både säkerhet och tillgänglighet, förklarar Christer Pettersson.

Han vill inte kommentera hur länge pojken var borta, förrän efter mötet på måndag.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.