GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Den amerikanska politiska folkmusikens fader

Ur min skivhylla • Publicerad 6 februari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Om den amerikanske folksångaren Pete Seeger (f. 1919, död 2014) vänder sig i sin grav när han får veta att en svensk biltillverkare använder hans sång "Hard times in the Mill", från skivan "American Industrial Ballads" från 1956, i sin tv-reklam, vet ingen. Men jag har svårt att tro att han skulle medge användandet av sången.

Peter "Pete" Seeger föddes maj 1919 i New York och var från 40-talet och framöver känd som banjospelare, sångare, gitarrist och låtskrivare.

Bland hans mest kända sånger finns "If I Had a Hammer", "Turn, Turn, Turn" och "Where Have All the Flowers Gone".

Pete Seeger blev under sin livstid ofta kallad för den amerikanska politiska folkmusikens fader, och han influerades bland annat av folksångaren Woody Guthrie.

Själv reste han exempelvis runt i USA för att samla in folksånger. Hans sånger har inspirerat och framförts av artister som Bob Dylan och Bruce Springsteen. Han skrev också en bok om banjospelandet.

Marlene Dietrich spelade in "Where have All the Flowers Gone" på engelska, tyska och franska. Gruppen Peter, Paul and Mary fick en hit med "If I Had a Hammer" och The Byrds fick framgångar med "Turn, Turn, Turn".

Hans sånger har inspirerat och framförts av artister som Bob Dylan och Bruce Springsteen.

Så nog har Pete Seeger spelat roll.

Mitt val från skivhyllan är skivan "Rainbow Race" från 1973. Den minns jag att min fyra år äldre bror hade i sin vinylhög. Där fanns några sånger som fastnade, och för några år sedan fick jag den i julklapp.

Den mest kända låten från skivan är ”Last Train to Nuremberg”, en kommentar till pågående Vietnamkrig och personer som löjtnant Calley och president Richard Nixon. Pete Seeger tog tidigt ställning mot kriget.

Men han var också dåtidens miljöaktivist. Med låten ”The Clearwater” tar han lyssnaren med på en tur på Hudson-floden för att uppmärksamma den ekologiska katastrof som pågick där.

En sång som tidigt fastande i mitt minne är låten ”Snow, Snow”:

Snow, snow, falling down

Covering up my dirty old town

Covers the garbage dump, covers the holes

covers the rich homes and the pour souls

covers the station, covers the tracks

covers the footsteps of those who´ll not be back.

Det är texterna, Petes sång och gitarrspel, som imponerade på mig när jag först lyssnade på skivan, och det gör ännu.

I boken ”Rockens roll” (Ordfront 1976) kan man läsa att Pete Seeger bland annat var med och startade en tidskrift kring folkmusiken och drog igång flera folkmusikfestivaler. Han var tidigt med den tidens medborgarrättsrörelse och tidigt motståndare till Vietnamkriget. Var en av många som drabbades under McCarthy-erans häxjakt på ”kommunister”. Uppträdde bland annat på Världskyrkorådsmötet i Uppsala 1968 som talare.

Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.