Annons

Ta hand om prylarna – bli din egen konservator

Laga naggen i favoritglaset, fixa reporna i soffbordet och få ljuskronan att gnistra igen. Att vårda sina saker är ett enkelt sätt att förlänga deras livslängd.
– Det är inte svårt, ofta handlar det om att våga, säger konservatorn Kristin Fyrand.
Publicerad 6 februari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Att fynda på loppis är en folksport. Det är ett miljövänligt och billigt sätt att få en personlig prägel på sitt hem.
Att fynda på loppis är en folksport. Det är ett miljövänligt och billigt sätt att få en personlig prägel på sitt hem.Foto: Shutterstock

Gemensamt för alla hemtrevliga bostäder är blandningen av saker. De där möblerna och föremålen som sticker ut och skvallrar om en spännande historia. Det kan vara en ärvd, snirklig barockbyrå i hallen, ett stilrent, loppisfyndat soffbord från 1950-talet eller en färgglad och bullig 1960-talsvas som drar blickarna till sig.

Men för att de ska hålla stilen gäller det att de förblir fräscha – och hela. Annars blir intrycket snabbt skabbigt och lite sorgligt.

Annons

– Det är vanligt att man ärver möbler i varierande skick. De kan betyda mycket känslomässigt, men kanske behöva en uppdatering för att bättre passa in i ens stil, säger Kristin Fyrand.

”Ett bra tips är att förvara sitt putsade silver i plastpåsar med zip-förslutning. Vakuumet gör att det håller sig blankt eftersom reaktionen med syret uteblir”, säger Kristin Fyrand.
”Ett bra tips är att förvara sitt putsade silver i plastpåsar med zip-förslutning. Vakuumet gör att det håller sig blankt eftersom reaktionen med syret uteblir”, säger Kristin Fyrand.Foto: Shutterstock

Konservator

Hon är konservator och arbetar på Stockholms Målerikonservering. För ett par år sedan skrev hon boken ”Laga vårda och renovera” (Semic Förlag). I den berättar hon hur man som lekman kan ta hand om sina loppis- och auktionsfynd, till exempel genom att byta tyg på en stol eller måla om ett bord.

– Det är klart att man ska tänka sig för och inte gå på kulturellt värdefulla saker. Men är man bara lite varsam tycker jag att det är bra att sakerna kommer till användning.

Kristin Fyrand tipsar om att låta originaltyg sitta kvar under det nya, i den mån det går, och att spara den ursprungliga färgen på något dolt ställe. På så vis bevaras informationen till eftervärlden.

– Ger man sig på trä bör man alltid se hur det reagerar på den behandling man tänker göra. Testa på undersidan, på någon del som inte syns, och se hur resultatet blir. För sedan går det inte att backa, säger Kristin.

En rengjord och nyputsad ljuskrona skiner precis som det är tänkt och ljuset reflekteras vackert genom prismorna.
En rengjord och nyputsad ljuskrona skiner precis som det är tänkt och ljuset reflekteras vackert genom prismorna.Foto: Jessica Gow/TT

Låt spåren synas

Hon förordar också att låta åren och slitaget synas, att våga behålla möbler som de är och se vad som händer om du placerar dem i hemmet i befintligt skick. Det kan vara väldigt fint att låta spåren från tidigare generationer synas på ett köksbord eller en pall.

– Personligen är jag väldigt svag för den typen av patina. Det ger föremålen själ som verkligen kommer till sin rätt tillsammans med moderna möbler.

Det finns dock mycket man med relativt enkla medel kan göra för att laga skador och rena defekter.

– Mitt allra bästa tips är att det är jättelätt att slipa bort små nagg från äldre glas. Värdet försämras, men du får ett helt glas som går att duka fint med i många år till.

Använd sandpapper i olika kornstorlek, fuktat med vatten, och vrid det uppochnedvända glaset mot pappret.

Annons

– Fäst sandpappret på en plan yta. Använd handens tyngd, fördela trycket jämnt och tillför mer vatten om det torkar. När naggen är borta byter du successivt till ett papper med en finare yta.

Mässing oxiderar om den inte skyddas av ett lager lack. Rengjorda prismor reflekterar ljuset bättre.
Mässing oxiderar om den inte skyddas av ett lager lack. Rengjorda prismor reflekterar ljuset bättre.Foto: Jessica Gow/TT

Slipa nagget

Om glaset har ett för djupt nagg går det att slipa på själva hacket med ett fint, fuktat sandpapper. Skadan syns visserligen fortfarande, men glaset kan användas utan att man riskerar att skära sig i läppen.

I många fall kommer man väldigt långt bara genom att rengöra föremålen ordentligt.

– Det kan bli en otrolig skillnad i lyster och helhetsintryck om man gör rent en möbel, ljusstake, tavla eller bemålad ram.

De flesta material mår bäst av att tvättas med en mjuk trasa och ljummet vatten. I vissa fall kan neutralt diskmedel behövas. Det är bara förgyllda föremål som tavelramar med äkta polerförgyllning som inte tål vatten. De kan i stället rengöras med alifatnafta.

Ljuskronor tappar lätt sin lyster och förmåga att återspegla ljuset ordentligt när prismorna blir flottiga och dammiga.

– Ett smart sätt är att använda vita bomullshandskar. Fukta den ena med ljummet vatten med neutralt diskmedel och behåll den andra torr. Gnid försiktigt med den fuktiga och torka rent med den torra.

Kristin Fyrands eget hem är en salig blandning av gammalt och nytt. Hon gillar att gå på loppisar och hitta roliga och udda saker som har en historia.

– Jag bor nära Hötorget i Stockholm. Varje söndag har de pryl- och antikmarknad. Där har jag hittat många fina grejer. Bland annat ett gammalt pottskåp som nu står i mitt vardagsrum.

Själv är hon mest nöjd över att ha lagat faneren på ett spelbord från 1800-talet.

Annons

– Det är inte så svårt som man tror. Mycket handlar om att våga, säger hon.

Lisa Wallström/TT

Så lagar du löst faner på en bordsyta

Du behöver:

Ficklampa.

Strykjärn.

Bakplåtspapper och pappskiva.

Trätving.

Liten platta av trä.

Varmlim.

Skalpell eller tapetkniv.

Metallspatel.

Vatten.

Bomull.

Luddfri trasa eller trassel.

Antikvax utan färg.

Gör så här:

1. Undersök ytan genom att skapa så kallat släpljus med ficklampan. När man lyser på bordskivan från sidan bildar det lösa faneret blåsor som ger skuggor. Ibland räcker det att värma ytan med ett strykjärn för att återaktivera limmet och fästa faneren på nytt. Skydda ytan med ett dubbelvikt bakplåtspapper och en pappskiva innan du stryker det med ett strykjärn inställt på 150 grader.

2. Är blåsan hög behöver överskott av faner skäras bort.

3. Snitta försiktigt i träets längdriktning med en skalpell eller tapetkniv. Öppna sprickan försiktigt, för in en droppe varmlim under faneret med hjälp av spateln.

4. Ta inte för mycket, torka bort eventuellt överskott och lägg bakplåtspapper över innan du trycker ned det lösa faneret med tummen eller spateln. Torka bort eventuellt lim som kommer upp.

5. Om fanerets ytor skulle överlappa varandra när du tycker ned blåsan, skär bort det med skalpell eller tapetkniv.

6. När blåsan är platt, låt området torka under press med en trätving i ett dygn. Lägg något skyddande, som en träskiva, mellan tvingen och bordsytan.

7. Avsluta med att vaxa och polera ytan.

Källa: ”Laga, vårda och renovera” av Kristin Fyrand och Martin Skredsvik.

Det är bättre att renovera och använda sina loppisfynd och ärvda saker än att de står på vinden och samlar damm. Med enkla knep och bra rengöring kommer man långt.
Det är bättre att renovera och använda sina loppisfynd och ärvda saker än att de står på vinden och samlar damm. Med enkla knep och bra rengöring kommer man långt.Foto: Martin Skredsvik

Det går att förvandla slitna loppisfynd. Här har en teakmöbel klätts med tapet och fått en helt ny karaktär.
Det går att förvandla slitna loppisfynd. Här har en teakmöbel klätts med tapet och fått en helt ny karaktär.Foto: Janerik Henriksson/TT

Larver från den strimmiga trägnagaren lämnar spår efter sig. För att undvika angrepp är det viktigt att ha lagom luftfuktighet och bra luftcirkulation. Ställ inte trämöbler dikt an mot väggar. Särskilt inte mot kalla ytterväggar som vetter mot norr.
Larver från den strimmiga trägnagaren lämnar spår efter sig. För att undvika angrepp är det viktigt att ha lagom luftfuktighet och bra luftcirkulation. Ställ inte trämöbler dikt an mot väggar. Särskilt inte mot kalla ytterväggar som vetter mot norr.Foto: Shutterstock

Mitt allra bästa tips är att det är jättelätt att slipa bort små nagg från äldre glas.

När du har hittat en blåsa i faneren: Snitta försiktigt i träets längdriktning med en skalpell eller tapetkniv.
När du har hittat en blåsa i faneren: Snitta försiktigt i träets längdriktning med en skalpell eller tapetkniv.Foto: Martin Skredsvik
Torka bort det överskottslim som kommer upp när blåsan trycks ned.
Torka bort det överskottslim som kommer upp när blåsan trycks ned.Foto: Martin Skredsvik
När blåsan är platt ska området torka under press under ett dygn. Använd en trätving.
När blåsan är platt ska området torka under press under ett dygn. Använd en trätving.Foto: Martin Skredsvik
På spelbordet från 1800-talet syns inte några fanerskador längre. Vax och polerduk fixar slutfinishen.
På spelbordet från 1800-talet syns inte några fanerskador längre. Vax och polerduk fixar slutfinishen.Foto: Martin Skredsvik
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons