Kultur och nöje

Dunkers visar pophistoria

Agnetha Fältskog håller upp sitt hår som en mustasch framför ansiktet.
Foto: Larsåke Thuresson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 19 juni - 31 oktober 2021 visar Dunkers kulturhus upp ett stycke pophistoria. I utställningen Ikoner ställer fotografen Larsåke Thuresson ut hundratals bilder från sin karriär.

Han har bland annat fotograferat The Beatles, The Rolling Stones, The Who, Jimi Hendrix, Frank Zappa, Tom Jones, Janis Joplin, Cher, Birgit Nilsson, Cornelis Vreeswijk, Ted Gärdestad samt Björn och Benny. Han fick i många fall tillgång till artisternas privata sfär, vilket gör att han har tagit bilder på när Cher handlar smink på NK och The Band och Bob Dylan får skjuts i Lill-Babs bil.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kulturen får 10,1 miljarder 2022

Kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Även inför 2022 lägger regeringen fram en historiskt hög kulturbudget. Förra veckan presenterade kulturministern nya satsningar på 1,3 miljarder kronor men jämfört med i fjol höjs budgeten inte med mer än 117 miljoner.

Det stora budgetklivet togs redan för ett år sedan då regeringen bland annat avsatte en extra miljard till kulturens återöppnande, pengar som har gått till att stötta ett pandemidrabbat kulturliv. Under året har beslut om ytterligare krisstöd tagits och sammanlagt har 3,7 miljarder kronor delats ut under 2021.

10,1 miljarder

Regeringens kulturbudget för 2022 uppgår till 10,1 miljarder kronor har tidigare presenterats av kulturminister Amanda Lind (MP) som "den största någonsin i Sverige", även sett till andelen av statsbudgeten. Bland annat ingår satsningar på det fria kulturlivet för 940 miljoner kronor.

I måndagens budgetproposition framgår fler detaljer. Flera av fjolårets satsningar var ettåriga, däribland ett extra anslag till regional kultur på 150 miljoner kronor. I budgeten för 2022 anslår dock regeringen ytterligare 100 miljoner kronor, nu som permanent satsning, vilket också tidigare presenterats.

En annan ny permanent höjning får Sámi Giellagáldu – Sametinget – som förutom beslutande organ också är ett kultur- och resurscentrum. Anslaget höjs med 5 miljoner kronor samtidigt som man går miste om ett annat anslag på 3,5 miljoner kronor nästa år och 2 miljoner under 2023.

Musikverket förlorar

På pappret tycks Musikverket höra till förlorarna – de mister 27 miljoner kronor när anslaget och verksamheten inom Musikplattformen i stället överförs till Statens kulturråd. Men generaldirektör Dan Lundberg menar att det inte är ett självändamål att bidragsdelen hanteras av Musikverket, och att man fortsatt har många andra uppdrag.

– Det viktigaste är att musiklivet får ut så mycket som möjligt av de statliga bidragspengarna, säger han, men hoppas att avdelningens personal ska kunna överföras till Kulturrådet.

Musikverket kom till efter nedläggningen av Rikskonserter och det fanns många brister kring nätverkande och turnéstöd som Musikverket hade svårt att mäkta med att arbeta med, enligt Dan Lundberg. Men en del av deras verksamhet förstärks nu, Musikverket får en miljon kronor i anslag årligen för 2022 och 2023 för en satsning på digitalisering av kulturarvet. Verket ska arbeta mer med att tillgängliggöra sina stora samlingar, som bland annat består av svensk folkmusik, minoriteters musik och äldre svensk jazz.

– Vi har äskat medel för det där i många år. Vi har stora samlingar av ljud, inte minst musik, som är resurskrävande, så det är jättebra att man har hörsammat våra äskanden, säger Dan Lundberg och fortsätter:

– Som helhet tolkar jag det som att man tycker att vi gör bra saker och att vi ska fokusera på kulturarvsdelen.

Erika Josefsson/TT

Elin Swedenmark/TT

FAKTA

Fakta: Regeringens kulturbudget

2019: 8,231 miljarder kronor

2020: 8,523 miljarder

2021: 10,016 miljarder

2022: 10,133 miljarder

Kultur och nöje

Mastodon till Sverige nästa år

Den amerikanska metalgruppen Mastodon kommer till Sverige nästa sommar. Arkivbild.
Foto: Per Larsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Metalbandet Mastodon från Atlanta kommer till Sverige nästa sommar.

Gruppen ligger bakom låtar som "Blood and thunder", "Colony of birchmen" och "The motherload". Nyligen släppte de låten "Pushing the tides", den första singeln på kommande albumet "Hushed & grim out", som släpps i oktober.

Den 20 juni 2022 spelar bandet på Pustervik i Göteborg och den 21 juni på KB i Malmö.

Medlemmarna Troy Sanders, Brent Hinds, Bill Kelliher och Brann Dailor träffades på en spelning år 2000 och bildade därefter Mastodon. Två år senare släppte de sitt debutalbum "Remission".

Biljetterna släpps den 23 september.

Kultur och nöje

Anyurupjäs visas på SVT

Farnaz Arbabi regisserar 'De kommer att drunkna i sina mödrars tårar'. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Teaterföreställningen "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar", baserad på Johannes Anyurus hyllade roman, kommer att visas på SVT. För regi och dramatisering står Farnaz Arbabi.

Föreställningen hade ursprungligen premiär den 29 oktober 2020, men tvingades sedan ta paus till följd av coronapandemin. En inspelad version kommer att visas på SVT den 2 oktober och finns tillgänglig på SVT Play dagen innan. Föreställningen visas även på plats igen.

"SVT-sändningen blir det ultimata tillgänglighets-fyrverkeriet för oss att ändå kunna nå ut trots pandemin, samtidigt som föreställningen fortfarande spelas på scen” säger Stefan Hansen, vd för Unga Klara, i ett pressmeddelande.

"De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" är en samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater.

Kultur och nöje

Miley Cyrus avvärjde panikångest från scenen

Miley Cyrus framträdande på Milwaukees Summerfest fick en oväntad vändning. Bilden föreställer världsstjärnans spelning på Glastonburyfestivalen 2019. Arkivbild.
Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Miley Cyrus är van att stå på scenen. Men när superstjärnan uppträdde på Milwaukees Summerfest den 17 september började hon känna en panikångestattack komma krypande. I stället för att fly eller kämpa emot känslorna, började hon diskutera vad som pågick i kroppen med publiken. Det skriver Billboard.

Hon konstaterade att hon, liksom många andra, har varit isolerad i ett och ett halvt år.

"Att vara på scenen brukade kännas som att vara hemma, men det gör det inte längre eftersom jag har tillbringat så mycket tid hemma, instängd", berättade Cyrus från scenen och fortsatte:

"Jag vill bara vara ärlig med hur jag mår, eftersom jag tror att om jag är ärlig med det blir jag mindre rädd".

Enligt musiktidningen vände sedan Miley Cyrus på stämningen, och framförde flera covers, bland andra Prince-skrivna "Nothing Compares 2 U" och Janis Joplin's "Maybe". Mot slutet av konserten ska hon även ha ropat att det här var "världens bästa konsert".

Kultur och nöje

"Extremt laddad" inspelning av kärleksdramat

Asta Kamma August i rollen som Karin Stolpe under inspelningen av 'Bränn alla mina brev'. De laddade scenerna på Limnäs gård, där dramat ställs på sin spets, har spelats in i Lerum utanför Göteborg.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Två berömda kulturmän. En kvinna som inte vågade ta sig ur äktenskapet med en av männen. Det är kärnan i Alex Schulmans roman "Bränn alla mina brev", som nu blir film.
– Vi kan bara gissa oss till vad hon kände, säger Asta Kamma August, som spelar huvudrollen.

"Bränn alla mina brev" gavs ut 2018 och blev en bästsäljare. Det är en gripande berättelse, tycker Asta Kamma August.

– Jag hörde den som ljudbok under en tågresa och blev jättedrabbad. Det var otroligt, jag grät så att jag skämdes och måste titta ut genom fönstret, säger hon.

De två männen i berättelsens centrum är kända för många äldre svenskar:

Olof Lagercrantz, författare, litteraturkritiker och chefredaktör för Dagens Nyheter i 15 år.

Sven Stolpe, författare och litteraturkritiker. Stolpe var Alex Schulmans morfar.

Karin Stolpe, gift med Sven i 65 år, var däremot ingen offentlig person. Att hon blev förälskad i Lagercrantz 1932, och försökte lämna sin make för honom – den informationen skulle ha varit en kulturell bomb i mitten av förra århundradet.

Utforskade sig själv

Alex Schulman upptäckte förhållandet när han började utforska sitt eget sätt att vara, och de trasiga relationerna i hans släkt på mammans sida.

– Våld och aggression ärvs ner i generationer, om man inte gör något. Det är huvudberättelsen, säger Asta Kamma August.

Karin Stolpe klarade inte att ta sig ur sin makes grepp.

– Hon lever ett liv under totalt förtryck och kontroll. Dels från honom, men också från samhällets normer under den tiden, på 1930-talet, säger Asta Kamma August.

Alex Schulman har läst de två männens böcker, Olof Lagercrantz dagbok, och breven som Karin Stolpe och Lagercrantz skrev till varandra i smyg under en kort tid.

Men filmen, som bygger på boken, får ses som en berättelse för sig själv.

– Den Karin jag gestaltar är "min Karin", inte den riktiga Karin Stolpe, säger Asta Kamma August.

Övning i att förstå

Bilden som Alex Schulman ger av sin morfar är inte smickrande. Bill Skarsgård har rollen som Sven Stolpe i filmen.

– Det här är en avskyvärd person, berättar Skarsgård att han tänkte efter att ha läst manuset.

Men att gestalta en person är att försöka förstå personen, framhåller han också.

– Att kanske till och med tycka synd om honom, och försöka se vad det fanns för anledningar till att han blev som han blev. Inte lägga honom i ett tydligt fack som narcissist, sociopat och de här förenklade termerna, som man gärna gör för att det är lättare att sova på natten om man lever i en värld där vissa personer är bra och andra dåliga. Så är inte verkligheten, säger Bill Skarsgård.

Olof Lagercrantz beskrivs av Schulman som en sorts motsats till Sven Stolpe. Gustav Lindh, som spelar Lagercrantz i filmen, tycker mycket om den Lagercrantz som framställs i boken.

– Det var så slående att han har en sådan nyfikenhet. Han blir väldigt rörd av saker, och har nära till känslorna. Det finns en öppenhet och nån sorts nerv i honom som jag kände att jag kunde relatera till, säger Gustav Lindh.

Tre olika tider

Filmen regisseras av Björn Runge. Han blev tillfrågad om uppdraget – och läste sedan boken.

– Där fanns en energi som jag tyckte mycket om, säger Runge och berömmer boken.

– Men när man öppnar dammluckorna och låter skådespelarna fylla på med känslor, in i karaktärerna, då blir det givetvis en annan densitet i det. Då behöver man veta vad från boken som är värt att behålla eller inte.

Berättelsen utspelas i tre olika tider: 1930-talet, 1980-talet och nutid.

– 30-talet är den emotionella biten, säger Björn Runge.

– Varje scen vi gör med Asta, Bill och Gustav är extremt laddad.

Schulman statist

Inspelningen av den delen är nu klar. De två senare tidsskikten återstår. Där medverkar andra skådespelare, bland andra Sverrir Gudnason i rollen som Alex Schulman i nutid.

Schulman själv är också med i filmen, som statist.

Som regissör har Björn Runge funderat mycket på vad som är filmens budskap.

– Jag tror att det handlar om rätten till sitt eget liv.

Filmen planeras få premiär nästa höst.

Micke Larsson/TT

Gustav Lindh, Asta Kamma August och Bill Skarsgård gör rollerna som Olof Lagercrantz, Karin Stolpe och Sven Stolpe på 1930-talet i 'Bränn alla mina brev'.
Gustav Lindh, Asta Kamma August och Bill Skarsgård gör rollerna som Olof Lagercrantz, Karin Stolpe och Sven Stolpe på 1930-talet i "Bränn alla mina brev".
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Björn Runge regisserar 'Bränn alla mina brev'. Berättelsen utspelas i tre olika tider, precis som i boken. Men filmen låter perspektiven mötas mera i nutidspartiet.
Björn Runge regisserar "Bränn alla mina brev". Berättelsen utspelas i tre olika tider, precis som i boken. Men filmen låter perspektiven mötas mera i nutidspartiet.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: "Bränn alla mina brev"

Verklighetsbaserad roman av Alex Schulman, utkom 2018.

Huvudpersoner:

Sven Stolpe (1905–1996), författare, litteraturforskare och litteraturkritiker.

Karin Stolpe (1907--2003), översättare. Gift med Sven från 1931.

Olof Lagercrantz (1911–2002), författare, chefredaktör för Dagens Nyheter 1960–75. Far till författaren David Lagercrantz (med flera syskon).

Blir nu film i regi av Björn Runge.

Bland skådespelarna märks: Asta Kamma August (ung Karin Stolpe), Bill Skarsgård (ung Sven Stolpe), Gustav Lindh (ung Olof Lagercrantz), Marika Lindström (äldre Karin Stolpe), Sten Ljunggren (äldre Sven Stolpe), Sverrir Gudnason (Alex Schulman) och Sonja Richter (Amanda Schulman).

Filmen produceras av SF Studios i samarbete med Film i Väst, Film Stockholm och SVT.

Filmen planeras få premiär hösten 2022.

Källor: NE, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, Film i Väst

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

casinotopp.com

Fördelar med online casinon vs fysiska casinon

Casinotopp.com I dagsläget finns det faktiskt bara totalt tre stycken fysiska casinon i hela Sverige. Alla dessa casinon är statligt ägda och går under namnet Casino Cosmopol. Du kan hitta dessa casinon i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Då utbudet på fysiska casinon är väldigt litet i Sverige kan det vara svårt att faktiskt ha möjlighet att besöka ett. Därför kan det vara ett bra alternativ att besöka ett online casino istället. Nedan har vi sammanställt olika fördelar med att besöka ett online casino framför ett fysiskt casino.

Online casinon är lättillgängliga

Online casinon är väldigt mycket mer lättillgängliga än vad fysiska casinon i Sverige är. I somras lades Casino Cosmopol i Sundsvall ner till följd av dålig ekonomi. Detta innebär att det numera enbart finns tre fysiska casinon kvar vilket innebär att tillgängligheten är begränsad.

Internetbaserade casinon är så gott som alltid tillgängliga. Det finns över 100 olika online casinon som har en svensk spellicens. Dessa casinon finns alltid att tillgå via datorn, plattan eller en smartphone så länge du har internet.

Du behöver alltså inte befinna dig i Stockholm, Malmö eller Göteborg för att ha tillgång till casinospel. Du kan även välja mellan fler olika casinon och få spela casinospel som passar dina preferenser.

Stort utbud

Då fysiska casinon behöver rymmas inom fyra väggar och ett tak så blir spelutbudet relativt begränsat. Online casinon har inga fysiska rum att anpassa sig efter och kan därför erbjuda ett stort spelutbud.

Online casinon erbjuder i vanliga fall flera hundra olika traditionella casinospel men ibland erbjuder casinosajter tusentals casinospel.

Bra skydd för spelare

Casinon med svensk spellicens ger ett stort skydd till sina spelare från Svenska Spelinspektionen från att hamna i spelmissbruk. Spelinspektionen är en myndighet som finns till för att säkerställa att casinospel sker lagligt, säkert och tillförlitligt.

Under den rådande Corona pandemin har Spelinspektionen tillsammans med regeringen tagit fram nya restriktioner och regler för att skydda personer från att hamna i ett spelmissbruk.

Du är snabbt igång

För bara några år sedan krävde online casinon ganska krångliga registreringar och att man uppgav mycket personlig information. Sedan BankID kom har online casinon hakat på trenden och tiden för långsam registrering är förbi.

Flera casinon tillåter numera att man enkelt loggar in med BankID vilket innebär att man är igång efter bara några klick. Denna typ av online casinon har fått samlingsnamnet Casino utan konto.

Tips på svenska online casinon

Nedan har vi listat våra personliga svenska online casinon. Om inget av dessa casinon faller dig i smaken kan du besöka Casinotopp för mer inspiration.

1. LeoVegas

LeoVegas är troligtvis ett online casino som du redan hört talats. LeoVegas är en stark och pålitlig aktör på marknaden som är otroligt populär. Spelar du på LeoVegas kan du känna dig trygg.

LeoVegas erbjuder de mest klassiska casinospelen:

- Slot spel - Roulett - Baccarat

- Blackjack - Live casino

- Tärning - Poker

LeoVegas är ett perfekt casino att spela på när du är på språng då deras mobilversion är väldigt välutvecklad. Sajten har även en väldigt bra kundtjänst vilket ökar casinots kredibilitet.

2. No Account Casino

På No Account Casino kan du enkelt spela på flera olika online casinon och slippa krånglig registrering. No Account Casino var faktiskt ett av de första online casino som erbjöd denna lösning till sina spelare.

No Account Casino har en svensk spellicens men även en licens från MGA vilket verkligen bidrar till casinots höga kvalité och otroliga spelutbud.

No Account Casino har en kundtjänst som är tillgänglig dygnet runt och har även en livechatt.

3. Betsson

Betsson är ett av Sveriges mes välkända spelbolag. Betsson har lyckats bygga upp ett bra rykte om sitt företag och detta med all rätt. Sajten har en användarvänlig layout och ett stort spelutbud.

Under det senaste året har Betsson även utvecklat en riktigt bra App där man enkelt kan spela på casinot när man är på språng.

Betsson grundades 2002 och ägs av Betsson Group. Casinot har en svensk spellicens vilket bidrar med en trygghet till alla spelare.

Kultur och nöje

Succé för "The crown" på Emmygalan

Gillian Anderson tillhör 'The crown'-vinnarna på Emmygalan. Hon fick priset för bästa kvinnliga biroll i en dramaserie.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Stjärnorna var tillbaka på röda mattan när årets Emmystatyetter skulle delas ut.
"The crown" sopade mattan med motståndet i den prestigefyllda dramaseriekategorin, men "Ted Lasso", "Hack" och "Mare of Easttown" blev också stora vinnare.

Stjärnspäckade Emmygalan var tillbaka med gäster och nominerade på plats, efter förra årets virtuella upplaga. Alla har varit tvungna att visa upp vaccinationsbevis, men slapp till skillnad från journalister och producenter på plats att bära munskydd.

– Det känns så bra bara att vara här. Det känns som att vi är på en avslutningsfest eller liknande, som att vi äntligen kan träffa varandra för första gången på länge, sade Kathryn Hahn, som var nominerad för sin roll som udda granne i Marvelserien "Wandavision", till The Hollywood Reporter.

Utomhus – eller?

Galan har beskrivits som "utomhus", men som Seth Rogen uttryckte det när han presenterade galans första pris:

– De sade att det var utomhus. Men det är det inte. Vi är inne i ett hermetiskt tillslutet tält. Jag skulle aldrig ha kommit hit. Det var viktigare att det hängde tre kristallkronor än att vi såg till att inte ha ihjäl Eugene Levy, skämtade han.

Pandemin nämndes i flera av tacktalen, i en skandalfri och något ljummen tillställning.

Med sina 13 nomineringar hade den brittisk-amerikanska komediserien "Ted Lasso" flest nomineringar. Serien, som kretsar kring ett misslyckat Premier League-lag, gjorde succé under pandemiåret.

"Lasso" och "Hacks"

"Ted Lasso" och HBO-serien "Hacks" delade upp komedipriserna. "Ted Lasso" vann bästa komediserie och Jason Sudeikis tog hem manliga huvudroll och hans kollegor Hannah Waddingham och Brett Goldstein tilldelades birollspriserna.

– Det här är som en jävla grädde på moset, sade Goldstein innan han bad om ursäkt för att ha svurit.

"Hacks", som kretsar kring en Las Vegas-komiker, tilldelades i sin tur bästa kvinnliga huvudroll via Jean Smart, och tog även hem manus- och regipriserna.

"The crown" dominerade

Flera priser blev det också till kriminaldramat "Mare of Easttown" där både Julianne Nicholson och Evan Peters birollsprisades, medan Kate Winslet fick huvudrollspriset för en miniserie. Netflix schackdrama "The queen's gambit" tog i sin tur hem bästa miniserie och regipriset.

Men kvällens största vinnare var "The crown", som tilldelades en rad prestigefyllda priser. Dels tog de hem manus- och regi (Peter Morgan, Jessica Hobbs), dels blev det fullpott på skådespelarsidan med birollspriser till Gillian Anderson och Tobias Menzies, liksom huvudrollspriserna till Olivia Colman och Josh O'Connor. Olivia Colman spelar drottning Elizabeth, samma roll som Claire Foy fick pris för 2018.

Som avslutning kröntes även serien till bästa dramaserie.

Inget postumt pris

Att Menzies tilldelades priset innebär att det inte blev någon postum statyett till Michael K Williams, som var nominerad i kategorin för sina insatser HBO-serien "Lovecraft country". Williams hittades död i sitt hem i New York den 6 september, och han uppmärksammades när Kerry Washington presenterade priset.

– Michael var en briljant, talangfull och generös människa som har lämnat oss alldeles för tidigt. Michael, jag vet att du är här, för du skulle inte missa det här – din förträfflighet och ditt konstnärskap kommer att leva vidare, sade hon.

Flera av årets priser delades ut redan förra veckan vid flera förgalor, med kategorier inom bland annat foto och ljudeffekter. Då tog "The queen's gambit" ledningen med nio statyetter, medan svenske Ludwig Göransson plockade hem sin andra statyett för musiken till tv-serien "The Mandalorian".

Gustav Sjöholm/TT

Cedric the Entertainer ledde årets Emmygala.
Cedric the Entertainer ledde årets Emmygala.
Foto: AP/TT
'Ted Lasso'-ensemblen fick konkurrera inbördes om en del skådespelarpriser. Hannah Waddingham (i rött) och Brett Goldstein (mitten) gick vinnande ur kampen. Övriga, från vänster: Brendan Hunt, Phil Dunster och Jeremy Swift.
"Ted Lasso"-ensemblen fick konkurrera inbördes om en del skådespelarpriser. Hannah Waddingham (i rött) och Brett Goldstein (mitten) gick vinnande ur kampen. Övriga, från vänster: Brendan Hunt, Phil Dunster och Jeremy Swift.
Foto: Danny Moloshok/AP/TT
Anya Taylor-Joy spelar huvudrollen i schackserien 'The queen's gambit'.
Anya Taylor-Joy spelar huvudrollen i schackserien "The queen's gambit".
Foto: Chris Pizzello/AP/TT

FAKTA

Fakta: Emmypristagarna i urval

Bästa kvinnliga huvudroll i komediserie: Jean Smart, "Hacks".

Bästa manliga huvudroll i komediserie: Jason Sudeikis, "Ted Lasso".

Bästa kvinnliga huvudroll i dramaserie: Olivia Colman, "The crown".

Bästa manliga huvudroll i dramaserie: Josh O'Connor i "The crown".

Bästa komediserie: "Ted Lasso".

Bästa dramaserie: "The crown".

Bästa miniserie: "The queen's gambit".

Kultur och nöje

Park skapar trängsel – trots skakig relation

Människor bär ansiktsmask för att skydda sig mot covid-19 under öppningen av Universals park i Beijing.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nöjesparken Universal Studios i Beijing, Kina, premiäröppnade för allmänheten under måndagen – efter två decenniers väntan. Parken är Universals femte och största hittills.

Öppningen sker i en tid när relationen mellan USA och Kina är skakig. Den kinesiska ambassadören i USA, Qin Gang, liknade banden mellan länderna vid en åkattraktion.

"Efter tumlande och skakningar avslutade berg- och dalbanan i en mjuk landning", skriver han på Twitter.

Universal Studios i Beijing är den första parken som har en sektion tillägnad "Kung Fu Panda". På området finns även en del som baseras på Harry Potter-filmerna, en fantasyvärld som är populär i Kina.

De 10 000 biljetterna som släpptes sålde slut på tre minuter. Samtidigt klagade många på biljettpriserna, enligt Reuters. De såldes för mellan 418 till 748 yuan, vilket motsvarar ungefär 500 till 1000 svenska kronor.

Kultur och nöje

A-ha släpper ny musik

Magne Furuholmen från den norska gruppen A-ha. Gruppen släpper ny musik nästa år. Arkivbild.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

A-ha är aktuella med ny musik – deras första släpp sedan "Cast in steel" från 2015. Totalt blir det tolv låtar som kommer efter nyår, det rapporterar norska VG.

Projektet sker i samarbete med bland annat Arkisk Filharmoni, som ska spela tillsammans med A-ha, och den europeiska kulturhuvudstaden 2024, Bodö.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL