Inrikes

Misstänkt mordförsök i Luleå – två anhållna

Två personer har anhållits misstänkta för ett mordförsök i Luleå. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kvinna och en man misstänks för ett mordförsök i Luleå.

Tidigt på tisdagsmorgonen larmades polisen till en adress. Där hittades en man i 35-årsåldern skadad. Mannen fördes till sjukhus. Hans skadeläge är inte känt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Covidtester pausas efter misstänkt dataintrång

Covidprovtagning i Sörmland via 1177 stoppas efter ett misstänkt dataintrång. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Region Sörmland stoppar tillfälligt bokningen av covid-tester efter ett misstänkt dataintrång hos det företag som regionen beställer sina tester ifrån, skriver Eskilstuna-Kuriren.
Även Folkhälsomyndigheten är kontrakterat av företaget.

Intrånget hos företaget Infosolutions blev känt inom Region Sörmland på fredagseftermiddagen.

– Tydligen ska det i någon databas ha funnits skadlig kod, så det kan vara så att de fått ut information från det här. De håller på att utreda vilka konsekvenser det har fått för Labportalen, säger Magnus Johansson, chef för division medicin på Region Sörmland, till Eskilstuna-Kuriren.

Labportalen är det program som testerna och provsvaren går igenom.

Säkerhetsluckan ska nu vara tilltäppt, men prognosen för när sörmlänningarna kan boka prov via 1177 igen är osäker.

Infosolutions är kontrakterat både av Folkhälsomyndigheten (FHM) och av en rad regioner. Huruvida intrånget har påverkat FHM är oklart. Henrik Josephson vid presstjänsten säger att man "följer ärendet".

– Vi har ju ett samarbete med Infosolutions så vi undersöker om det påverkar Folkhälsomyndigheten på något sätt, säger han.

TT: Vet du om fler regioner är påverkade?

– Jag har inte de uppgifterna, säger Josephson.

Folkhälsomyndighetens databas Sminet, som lagrar anmälningar om smittsamma sjukdomar, har tidigare drabbats av intrångsförsök och stängdes av den anledningen i två dagar i slutet på maj. Den 13 juni stängdes den på nytt efter "indikationer på en eventuell säkerhetsbrist", vilket utreds i nuläget.

Inrikes

Alzheimersjuke Kent - en av många som hoppas

Kent Forsell, 55, fick diagnosen Alzheimers sjukdom för ett år sedan.
Foto: Ulf Palm/ TT
Inrikes
Inrikes USA:s godkännande av ett nytt läkemedel mot Alzheimers sjukdom har väckt både hopp och kritik.
Men för drabbade Kent Forsell, 55, kretsar frågan kring något helt annat – om tiden räcker till.

Varje år får 25 000 svenskar någon form av demenssjukdom – och ungefär lika många dör. Den vanligaste är Alzheimers sjukdom som gör att nervcellerna i hjärnan förtvinar, särskilt i de delar där minnet sitter. Totalt beräknas drygt 100 000 personer i Sverige lida av sjukdomen, som inte har något botemedel.

Hos många patienter väcktes därför hopp när amerikanska läkemedelsverket FDA nyligen godkände bioteknikföretaget Biogens preparat aducanumab mot sjukdomen.

– Jag ser väldigt positivt på det. Det vore helt fantastiskt om de hittar på något botemedel, säger 55-årige Kent Forsell från Avesta, som fick diagnosen Alzheimers sjukdom för ett år sedan.

– När man drabbas när man är 55 år gammal är det katastrof. Man hoppas ju på en medicin som kan bromsa det så att man får ett antal år till med livskvalitet, säger hustrun Karin Forsell.

För Kent Forsell uppdagades sjukdomen när han fick problem med att klara av jobbet och slutligen fick säga upp sig. Han gick till läkare, men pandemin försenade utredningen. I juni kom till slut beskedet som vände livet upp och ned.

– Jag gick på semester efteråt och gick omkring och tänkte “vafan är det här, har man fått Alzheimers?” Det var ju en chock.

– Man tänker att man kanske ska gå i pension lite tidigare och resa, så helt plötsligt får man sätta det på paus och planera om, säger Karin Forsell.

"Kan låsa upp baklås"

Ett fungerande läkemedel skulle förstås betyda allt för de drabbade – men frågan om dess effektivitet har splittrat forskarvärlden.

Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, tror att det kan vara ett första steg mot ett effektivt preparat mot sjukdomen.

– Det kommer inte vara det finala eller perfekta alzheimerläkemedlet, men jag tror att det kommer att låsa upp baklåset vi har fastnat i. Sedan kan andra varianter av läkemedel jämföras med aducanumab och vi kommer äntligen få fram effektiva bromsmediciner, säger han.

Preparatet, som säljs under namnet Aduhelm, ges månadsvis med dropp och är det första i sitt slag att godkännas. Till skillnad från dagens symtomlindrande läkemedel syftar det till att ta bort avlagringar av proteinet beta-amyloid från hjärnan i ett tidigt skede. Detta kan enligt den så kallade amyloidhypotesen vara en orsak till Alzheimers sjukdom.

FDA har utifrån två fas 3-studier dragit slutsatsen att läkemedlet minskar mängden plack från beta-amyloid i hjärnan och uppger att man därför kan anta att det kommer leda till hälsofördelar för patienterna.

Forskare skeptiska

Studierna har dock ifrågasatts av en rad forskare och stoppades 2019 på grund av att det inte tycktes visa på tillräcklig effekt. Inte heller de oberoende experter som FDA anlitade ansåg att bevisen räckte för att avgöra om preparatet faktiskt kunde bromsa den kognitiva försämringen.

– Jag känner tveksamhet för jag tycker inte att datan håller. Studierna har inte tydligt visat att den effekt som finns på plack i hjärnan översätter till en faktiskt klinisk förbättring för patienterna, säger Hugo Lövheim, Alzheimersforskare vid Umeå universitet.

Ett villkor för godkännandet var att Biogen måste fortsätta samla in data i en fas 4-utvärdering, annars kan preparatet dras tillbaka.

– Jag hade nog tyckt att det varit rimligare om FDA sagt att man måste göra ytterligare studier på effekten innan man godkänner. Det är en behandling som inte är utan risker och som är kostsam och komplicerad att genomföra, säger Hugo Lövheim.

40 procent av försökspersonerna i Biogens studier drabbades av biverkningar med svullnader i hjärnan och behövde gå på regelbundna kontroller för att undvika farliga komplikationer, enligt Nature.

Ställer krav på vården

Henrik Zetterberg ser dock inga betydande risker och hoppas nu att Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och svenska Läkemedelsverket ska säga ja till preparatet.

– Om jag skulle få hoppas på någonting skulle det vara om två, tre år. Det gör att vi måste organisera om sjukvården snabbt för att hitta ett bra sätt att utreda patienter med symtom på tidig alzheimer.

En oro är att skadorna på hjärnan redan är för stora vid de första symtomen. Därför krävs tidiga vårdinsatser, menar Zetterberg.

Hugo Lövheim tror att EMA möjligen väljer att vänta på fler studier.

– Även om det skulle bli godkänt, så är det tveksamt om det får subvention i Sverige. Den effekt som det verkar ha är väldigt måttlig, till en mycket hög kostnad.

I USA väntas behandlingen kosta en halv miljon kronor per patient och år. I Sverige gissar Henrik Zetterberg att kostnaden skulle kunna landa kring 200 000–350 000 kronor.

– Det kommer inte vara ett billigt läkemedel, men då ska man komma ihåg att Alzheimers är en allvarlig sjukdom som förbisetts under många år och att dygnsvård på ett demensboende är jättedyrt.

För Kent Forsell har dagverksamheten ställts in under pandemin och han är mestadels ensam när Karin jobbar. Han tycker om att promenera och klarar av vardagssysslor som att följa med och handla. Men ovissheten inför framtiden är stor.

– Inte ens läkarna vet hur det ser ut om ett år. Det är bara att vänta och ta dagen som den kommer, säger Karin Forsell.

"Man tar alla halmstrån"

Kent Forsell tycker att medicinen han får i dag lindrar symtomen, men om det nya läkemedlet skulle bli godkänt i Sverige vill han gärna prova det.

– Jag skulle kunna åka till USA och köpa medicinen där bara för att få ta den.

Paret hoppas också att det inte kommer att dröja allt för länge, och återkommer till ovissheten kring vad två, tre års väntan kan innebära.

– Det kan betyda botten på mig, att det inte funkar längre, säger Kent Forsell.

Karin fyller i:

– Några år är jättemycket för oss. Man vill ha det nu på en gång. Man tar alla halmstrån i det här läget och testar vad som helst.

Marielle Theander Olsson/TT

Kent och Karin Forsell hade gärna deltagit i test av det nya läkemedlet: 'Hade vi varit 85 år gamla då hade man kanske inte tänkt så, men när man är 55 vill man testa allt för att få livskvalitet så länge som möjligt”, säger Karin.
Kent och Karin Forsell hade gärna deltagit i test av det nya läkemedlet: "Hade vi varit 85 år gamla då hade man kanske inte tänkt så, men när man är 55 vill man testa allt för att få livskvalitet så länge som möjligt”, säger Karin.
Foto: Ulf Palm/TT
'Det här läkemedlet klyver forskarvärlden i två läger, vilket är väldigt intressant', säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemi.
"Det här läkemedlet klyver forskarvärlden i två läger, vilket är väldigt intressant", säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemi.
Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet
Yngre personer som lever med Alzheimers sjukdom glöms ofta bort och får inte samma stödinsatser som äldre drabbade, menar Kent och Karin Forsell.
Yngre personer som lever med Alzheimers sjukdom glöms ofta bort och får inte samma stödinsatser som äldre drabbade, menar Kent och Karin Forsell.
Foto: Ulf Palm/ TT
'Jag har en medicin nu som har varit positiv för mig. Jag fungerar mycket bättre nu än vad jag gjorde innan', säger Kent Forsell, här tillsammans med hustrun Karin.
"Jag har en medicin nu som har varit positiv för mig. Jag fungerar mycket bättre nu än vad jag gjorde innan", säger Kent Forsell, här tillsammans med hustrun Karin.
Foto: Ulf Palm/ TT
'Ingen har ett facit på hur sjukdomen ska gå fram utan det är bara ett stort frågetecken för alla', säger Karin Forsell.
"Ingen har ett facit på hur sjukdomen ska gå fram utan det är bara ett stort frågetecken för alla", säger Karin Forsell.
Foto: Ulf Palm/ TT

FAKTA

Fakta: Demens och Alzheimers sjukdom

Demens är en av våra största folksjukdomar och en av de sjukdomar som tar flest liv. 160 000 svenskar lider av någon form av demenssjukdom och Alzheimers sjukdom står för 60–70 procent av fallen.

Antalet drabbade ökar stadigt i takt med att befolkningen blir allt äldre och 25 000 personer insjuknar varje år.

Risken att insjukna är kopplad till ålder, men även yngre kan drabbas och det finns genetiska faktorer som påverkar. Symtomen kommer ofta smygande under flera år och minnesstörningar är ett tidigt tecken.

I dagsläget finns inget läkemedel som botar Alzheimers sjukdom, men det går att lindra symtomen. Enligt Hjärnfonden kostar demenssjukdomar samhället 63 miljarder kronor per år.

Källa: Hjärnfonden

Inrikes

Finansministern: Ta ett steg tillbaka

'Det politiska spelet som pågår nu hotar den återstart som landet behöver', säger finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes På måndag kan regeringen Löfven falla. Nu pågår försök att hitta lösningar i den akuta regeringskrisen.
– Jag tycker att alla ska ta ett steg tillbaka och fundera på vad som är bäst för vårt land, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.
PREMIUM

– Alla som har en ledande ställning i svensk politik måste fundera igenom hur de kan agera för att förhindra en politisk kris, och därmed ta ansvar, säger Magdalena Andersson.

– Vi är i den värsta ekonomiska nedgången sedan andra världskriget. Det politiska spelet som pågår nu hotar den återstart som landet behöver.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

SMHI varnar för kraftig åska i flera län

Det kan bli kraftig åska under lördagen. Arkivbild.
Foto: Kent Porter
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

SMHI klass 1-varnar för åska fram till lördag kväll. Varningen gäller Dalarnas, Värmlands och Örebro län.

Åskan kan bli kraftig och det kan också bli stora mängder regn i samband med åskskurarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stor skogsbrand härjar i Mönsterås

Vattenbombande helikoptrar används i släckningsarbetet av en omfattande skogsbrand i Mönsterås. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Den brand som sedan i går eftermiddag härjar i terrängen kring Finsjö utanför Mönsterås är ännu inte under kontroll.
– Vi har varit totalt chanslösa, säger Johan Woxö, inre befäl på räddningstjänsten.
PREMIUM

Branden täcker ett område på omkring 125 hektar, vilket motsvarar ungefär 200 fotbollsplaner. Temperaturer på uppåt 30 grader i kombination med sydliga vindar har försvårat möjligheterna att hålla den i schack.

Som mest har ett 40-tal brandmän och sex helikoptrar varit involverade i släckningsarbetet. Räddningstjänsten har utöver helikoptrarna även begärt assistans av flygplan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), men inte fått klartecken därifrån än.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Inrikes

18-åringar begärs häktade för Husbymord

Polis på plats i Husby i nordvästra Stockholm efter dödsskjutningen den 31 maj.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två 18-åringar begärs häktade för mord efter att en man skjutits ihjäl i Husby i nordvästra Stockholm, rapporterar P 4 Stockholm.

Dödsskjutningen skedde den 31 maj, då flera personer på eftermiddagen larmade om skottlossning nära stadsdelens tunnelbanestation. Den skjutne fördes allvarligt skadad till sjukhus där han avled.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stabilt tillstånd för skjuten man i Göteborg

Poliser på plats vid Hammarkulletorget i Göteborgsstadsdelen Hjällbo efter skjutningen på fredagen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Den man i 30-årsåldern som sköts vid Hammarkulletorget i Göteborgsstadsdelen Hjällbo under fredagskvällen vårdas fortsatt på sjukhus. Hans skadeläge är stabilt och inte livshotande, skriver polisen på sin hemsida.
PREMIUM

Det var strax före halv sju på fredagskvällen som polisen fick in flera samtal om skottlossning vid Hammarkulletorget. På plats hittades den skadade mannen som fördes till sjukhus med ambulans.

Under natten har polisen genomfört dörrknackning i området och hållit fler förhör i samband med det. En kriminalteknisk undersökning har även gjorts vid brottsplatsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Höga halter bly i svenska björnar

Blynivåerna i svenska björnar tyder på omfattande problem i skogen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Svenska björnar har mycket höga blyhalter i sig, enligt en ny studie.

Bland människor har blynivåerna minskat kraftigt sedan 1970-talet, men hos björnarna har halterna inte förändrats alls de senaste tio åren, rapporterar TV 4 Nyheterna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL