Kultur och nöje

122 filmer online på årets Buff

Den norska filmen Tottori! - sommaren när vi blev superhjältar inviger årets Buff.
Foto: Pressfilm
Kultur och nöje
Film 122 lång- och kortfilmer från hela världen. Mycket är sig likt när årets Buff startar 13 mars – förutom att filmerna visas online i stället för på bio.
– Självklart kommer vi att sakna att möta publiken live men det är ändå häftigt att alla i Sverige kan se de här filmerna, säger festivalchefen Julia Jarl när programmet presenterades på fredagen.

Förra våren fick barn- och ungdomsfilmfestivalen Buff ställas in med en veckas varsel när coronapandemin slog till. Under hösten genomförde man sedan en nedbantad version. När det nu är dags för Buff 2021 tar man det säkra före det osäkra och kör hela programmet online på nya plattformen buffplay.

– Ganska länge hade vi två festivaler 2021 i huvudet och hoppades att det skulle bli bättre pandemimässigt så att vi skulle kunna visa film på biograf, det är ju det vi vill göra, säger Julia Jarl. Men när vi närmade oss december och alla indikationer pekade åt motsatt håll bestämde vi oss för att skippa biografvisningarna och byggde den här plattformen i stället. Och det är ganska skönt att bara ha en festival i huvudet nu.

– Vi är också superglada att kunna presentera ett program som är lika omfattande som ett vanligt år, och där merparten av filmerna är exklusiva premiärer, lägger festivalens programchef Daniel Lundquist till.

Daniel Lundquist är programchef för Buff och Julia Jarl festivalchef.
Foto: Gunilla Wedding

Norsk invigningsfilm

Årets Buff inleds helgen 13 och 14 mars med Buff Weekend där publiken online bland annat kan träffa skådespelare från tv-serierna Klassen och Kär, lära sig animation eller att sminkar sig som en dragqueen via video. Då visas också festivalens invigningsfilm ”Tottori! - sommaren vi blev superhjältar”.

– Det är en underbar norsk filmpärla som kommer att gå upp på bio senare i vår, berättar Julia Jarl. Under helgen blir det också världspremiär för svenska Linda Hambäcks nya animerade film Apstjärnan.

Buff pågår till och med 19 mars och förutom visningarna av de 122 filmerna i olika serier och för olika åldrar blir det precis som vanligt också prisutdelningar i olika kategorier och seminarier och presentation av work in progress. Bland work in progress-filmerna finns Hannes Holms Karl Bertil Jonssons julafton och den kommande Zlatan-filmen Jag är Zlatan.

Och om ni skulle lyfta fram någon speciellt spännande film ur årets program?

– Som alltid är det så mycket bra film och man vill prata om alla, konstaterar Daniel Lundquist. Men ska man bara välja någon bland till exempel tävlingsfilmerna i barnfilmskategorin så tycker jag mycket om mexikanska Mesquite’s heart om en flicka som vill lära sig att spela harpa, ett instrument som anses vara männens i den kultur hon tillhör. Den visar så tydligt på styrkan med film, att man kan kliva in i en annan värld och en annan kultur och få berättelsen ur någon annans perspektiv. Om man ska nämna någon film för de äldre så har vi Litet land som bygger på Gaël Fayes debutroman med samma titel där han berättar om sin uppväxt och om konflikten i Rwanda. Sedan visar vi mycket kortfilm, till exempel svenska Spyflugan Astrid som bygger på en populär barnbok och blir klar precis till Buff.

Tjeckiska Martin and the magical forest är en av filmerna som tävlar om Malmö stads barnfilmpris på Buff.
Foto: Pressbild

Når ut i hela Sverige

Det övergripande temat för årets Buff är Tillsammans i livet och världen.

– Vi märkte att många av årets filmer kretsade kring känslor av sammanhang på olika sätt, att tillhöra en grupp och att skapa identitet, förklarar Julia Jarl. Och så vet vi också att många längtar efter att vara tillsammans i skolan, med vänner, med familj, och efter att skapa nya bekantskaper. I och med Buffplay kan vi se film tillsammans, även om vi gör det på olika ställen.

– Det är också jättehäftigt att alla i Sverige kan se de här filmerna, fortsätter hon. På så sätt kan vi nå en större publik och förhoppningsvis kan barn och ungdomar och familjer i hela landet se film som de inte visste fanns.

Bland nyheterna i årets Buff-program finns ett samarbete med Centrum för barnkulturforskning som håller i ett seminarium om barndom, barnsyn och barnkultur. Ett annat seminarium som Julia Jarl gärna lyfter handlar om den skånska regissören Jan Troell som fyller 90 år i år.

– Seminariet har titeln ”Jan Troells okända 1950-tal” och handlar om tidiga verk, av Troell med stark koppling till Malmö och hans tid som ung lärare här, berättar Julia Jarl.

Brasilianska My name is Baghdad är med och tävlar om Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm på årets Buff.
Foto: Pressbild

Minoritetsspråk

Som vanligt arrangeras också Dövfilmfestival Skåne i samarbete med Buff och så visar man Svenska filminstitutets projekt Glöd - en serie om tio dokumentära kortfilmer där dialogen helt eller delvis är på de svenska minoritetsspråken samiska, jiddisch, finska, meänkieli och romani chib.

Hur känns det inför starten av den här annorlunda festivalen?

– Det är klart att man kommer att sakna de här barnen som kommer ut från visningen med tummarna upp och säger ”det här var en tia av tio”. Eller när Gustav Adolfs torg är fullt av bussar och man vet att 500 fyraåringar är inne på Royal och kanske är på bio för första gången, säger Julia Jarl. Vi kommer inte att märka att det är festival på samma sätt. Men samtidigt är det så roligt när programmet är släppt och man börjar få reaktioner och bokningar och det känns också inspirerande att faktiskt ha möjlighet att nå ut ännu längre i år.

FAKTA

Buff 2021

Årets Buff pågår 13 - 19 mars.

Alla filmer och programpunkter är digitala och visas på plattformen Buffplay.se.

Ett festivalpass, som ger tillgång 122 filmer och alla andra programpunkter, kostar 99 kronor.

Filmerna läggs upp på speciella datum och vid speciella tider och är sedan tillgängliga i 24 timmar.

Som vanligt delas det ut ett antal priser under festivalen - bland anat Malmö stads barnfilmpris, Unga filmjuryns pris och Region Skånes kortfilmspris.

Hela programmet hittar man på www.buff.se

Kultur och nöje

Snuskigt rika vill ha mer i succéserien "Exit"

Pål Sverre Hagen spelar den snuskigt rike men mentalt instabile William i 'Exit'.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den rikaste procentens ljusskygga knep för att få ännu mer kapital hamnar under lupp i den andra säsongen av succéserien "Exit".
– Det här är på många sätt en historia om ett utanförskap, ett självvalt sådant, säger skådespelaren Pål Sverre Hagen.

NRK-serien om fyra snuskigt rika finansmän (och småbarnsföräldrar) med en förkärlek för kokain och prostituerade blev en succé i både Norge och Sverige. Den första säsongen baserades på verkliga intervjuer med Oslos finanselit – och som Pål Sverre Hagen säger: "De kanske mest osannolika och provocerade scenerna är hämtade direkt ur verkligheten".

Att vara en norsk skådespelare bosatt i Stockholm har inneburit att han har fått vara rätt mycket ifred, men den första säsongen av serien har "förstört harmonin".

– Det är verkligen många som har sett det här och engagerar sig. Serien är frånstötande och fascinerande på samma gång, den kryper inpå folk, konstaterar han.

I rollerna syns sedan tidigare svenskarna Simon J Berger och Rolf Lassgård, nya för den här säsongen är bland andra Sofia Helin och Maria Bonnevie.

Skatteparadisen

När berättelsen om de fyra finansmännen fortsätter går serieskaparna in på hur familjerna drabbas av männens gränslösa beteenden. De tar även upp hur den ekonomiska eliten har kunnat bli så rika i grannlandet – med miljarder som går raka vägen in i skatteparadis. Pål Sverre Hagen påpekar att man ofta pratar om utanförskap i samhällsdebatten, men bara om den ofrivilliga. Här handlar det om personer som inte vill vara en del av samhället.

– Jag tycker att det är fascinerande på en samhällsnivå men också ur ett mänskligt perspektiv. Vad gör du om du har så mycket resurser att du anser att reglerna inte gäller dig längre? Vem blir du då? säger Pål Sverre Hagen.

Inte fria från lidande

I den andra säsongen fortsätter hans rollfigur William att brottas med sin psykiska ohälsa, som resulterade i dramatiska händelser i slutet av den första säsongen.

– Han rymmer från någonting i och med sin livsstil. Det kan vara svårt att komma ur sitt sammanhang när man har byggt upp sitt liv med sina vänner och sitt sätt att göra saker på. Då blir man på något vis fångad i sitt eget liv, säger Pål Sverre Hagen.

För trots att rollfigurerna på pappret har allt, är deras tillvaro långt ifrån okomplicerade.

– De lever oerhört privilegierade liv, men det som är intressant är att deras liv inte är fria från lidande. Det är något djupt mänskligt i det, hur du än försöker leva så kan livet komma åt dig, säger Pål Sverre Hagen.

Sofia Sundström/TT

Pål Sverre Hagen är tillbaka som finansmannen William i NRK-serien 'Exit'.
Pål Sverre Hagen är tillbaka som finansmannen William i NRK-serien "Exit".
Foto: Anders Wiklund/TT

FAKTA

Fakta: "Exit"

"Exit" följer fyra finansmän i Oslo och skildrar branschens skuggsidor.

I huvudrollerna syns Simon J Berger, Tobias Santelmann, Pål Sverre Hagen och Jon Øigarden. Även Maria Bonnevie, Rolf Lassgård och Sofia Helin dyker upp i serien.

"Exit" är regisserad av Øystein Karlsen.

Den andra säsongen har premiär den 6 mars på SVT Play.

Kultur och nöje

Tyska bokhandlar får öppna igen

Tysklands bokhandlar får öppna igen. Bild från en svensk bokhandel. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Tysklands bokhandlar får öppna för kunder igen från och med måndag, skriver Svensk Bokhandel. Förbundskansler Angela Merkel meddelade dock på onsdagskvällen att det är med fortsatta restriktioner, som till exempel att särskilda hygienregler måste följas samt att antal kunder som får vistas samtidigt i bokhandlarna är begränsat.

Tysklands allmänna nedstängning med anledning av coronapandemin förlängs dock till den 28 mars.

Kultur och nöje

Zara Larsson: Har känt mig värdelös

Zara Larsson släpper albumet 'Poster girl'. Hon är samtidigt aktuell med en konsert som liveströmmas under internationella kvinnodagen på måndag, den 8 mars.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Prestationsångest och pandemi stod i vägen för Zara Larsson – men nu släpper hon sitt efterlängtade album.
– Man vill alltid komma längre, men det resulterar också i att man aldrig är nöjd med var man är, säger Zara Larsson till TT.

2017 släpptes Zara Larssons strömningssuccé "So good", och redan året därpå berättade den svenska superstjärnan att ett nytt album var på gång. Nästa år sade hon samma sak. När pandemin tog greppet om världen fanns fortfarande inget släppdatum.

– När jag hörde att det hade gått fyra år trodde jag inte på det först, säger Zara Larsson på ett café i Stockholm.

Hon ska snart iväg och repetera inför sin liveströmmade konsert som visas på Internationella kvinnodagen den 8 mars – den första spelningen på länge. Liksom för de flesta artister har Zara Larssons kalender varit rätt tom under pandemin.

– Det som har varit jobbigast för mig har varit att känna att jag inte har något slags syfte. Att gå till studion, prata med dig, fixa lite – det finns alltid massor av saker som man gör, som inte är att stå på scenen. Helt plötsligt togs allt det bort, säger hon.

"Inte motiverad"

23-åringen försökte plocka upp studierna igen – hon är fortfarande fyra ämnen ifrån en gymnasieexamen. Men disciplinen fanns inte där.

– Om jag hade satt mig ner hade jag kunnat klara det så snabbt, men jag har inte känt mig motiverad till någonting. Allting har känts värdelöst. Jag har känt mig lite värdelös. Min identitet sitter så mycket i vad jag jobbar med. Det har fått mig att tänka om, berättar hon.

Att yrkesvalet är en stor del av identiteten är kanske inte så konstigt. Samtidigt som hennes jämnåriga gick på mellanstadiet, 2008, vann Zara Larsson TV4:s "Talang". Fyra år senare släppte hon sin första singel, "Uncover" – och därefter tog karriären fart. I dag är hon en av Sveriges största popstjärnor.

Samtidigt drivs hon av en stark prestationsångest och siktar hela tiden mot den absoluta toppen.

– Jag vet inte var den grejen kommer ifrån, jag fick massor av kärlek när jag växte upp, massor av uppmärksamhet. Alla har kanske ett tomrum som de måste fylla med olika saker, säger Zara Larsson, och fortsätter:

– Jag är en ganska stor "people pleaser". Jag vill att folk ska ha det bra och bli underhållna. Jag kan typ inte hålla i en middag eller en fest. Då kan jag inte slappna av, utan går bara runt och frågar "Har ni det kul? Har ni det bra?".

Kunnat släppa tre album

Majoriteten av låtarna på "Poster girl" skrevs sista veckan innan albumet skulle vara färdigt. Sökandet efter perfektion var en av anledningarna till att släppet dröjde.

– Nu när jag tittar tillbaka hade jag kunnat släppa tre album, men det är lätt att vara efterklok, säger hon.

Alla låtar på plattan handlar på något sätt om kärlek. Det beror inte bara på att hon sedan en tid tillbaka är förälskad i dansaren Lamin Holmén, men låtarna "Love me land" och "Falling for a friend" är definitivt skrivna med honom i åtanke.

– Jag har försökt så många gånger att skriva ett feministiskt anthem men det är svårt, jävligt "corny". Det är nästan som att man sparkar in många öppna dörrar, men jag kommer att fortsätta försöka, säger hon.

Satsar på "alkoholår"

På spelningsfronten är situationen fortfarande oklar – Zara Larsson är skeptisk till att det kan bli några större spelningar till sommaren. I stället har hon ett tydligt mål med 2021: det här ska bli hennes "alkoholår".

– Jag har rökt mycket gräs under mina år, nu har jag slutat med det. Jag är trött på den känslan, den fick mig att känna mig lite ångestfylld. Jag har tillbringat så mycket tid i LA, det är en social grej som alla gör där, säger hon.

TT: Alkoholår – handlar det om att släppa kontrollen?

– Kanske. Absolut. Vad sorgligt att läsa den här intervjun om 20 år när jag är alkoholist!

– Men kanske lite att släppa kontrollen och att få garva lite. Ringa kompisar och fråga "gjorde jag någonting dumt igår?". Jag tycker att det är ett ganska roligt berusningsmedel, det får mig att känna mig ung igen. Jag har verkligen inte druckit mycket i mina dagar.

Hon framhåller att turnélivet har varit långt ifrån någon rockstjärnemyt.

– Jag har varit så lugn, så lugn, så lugn. Jag har verkligen varit det, mitt band också. Det galnaste vi gör på turné är att slänga godispapper på golvet. Det är verkligen inget "rajtan tajtan".

Sofia Sundström/TT

Zara Larsson repeterar inför den liveströmmade konserten den 8 mars.
Zara Larsson repeterar inför den liveströmmade konserten den 8 mars.
Foto: Claudio Bresciani / TT

FAKTA

Fakta: Zara Larsson

Zara Larsson är född 1997.

2008 vann hon TV4:s "Talang". Året därpå syntes hon i kanalens dokumentärserie "Jag ska bli stjärna".

I december 2012 släppte Zara Larsson sin första singel, "Uncover". 2014 kom hennes debutalbum "1" och tre år senare kom det andra albumet, "So good".

Zara Larsson har också uppmärksammats för sina ställningstaganden i feministiska frågor.

Nu är hon aktuell med en liveströmmad spelning på internationella kvinnodagen och med det nya albumet "Poster girl".

Kultur och nöje

Lena Dunham filmar igen

Lena Dunham. Arkivbild.
Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Lena Dunham har skrivit och regisserat en ny film under nedstängningsmånaderna i Los Angeles. Variety rapporterar att filmen har fått titeln "Sharp sticks" och Dunham säger till tidningen att handlingen är "väldigt personlig" för henne:

– Den är en fortsättning på det uppdrag jag givit mig själv under hela min karriär – att skapa en öppen dialog kring komplexiteten i den kvinnliga sexualiteten och att ställa idén om den älskvärda kvinnliga protagonisten på ända.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Bloomberg: Ny Switch på väg med större skärm

Den bärbara Switch kan få en större skärm. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nintendo planerar att släppa en ny version av sin bärbara spelkonsol Switch, den här gången med en något större skärm, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till källor.

Det ska röra sig om en sjutumsskärm av oled-typ från Samsung, som ska börja tillverka en miljon skärmar med start i sommar, enligt källorna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Kultur och nöje

Simpsons får fler säsonger

Familjen Simpson får uppleva nya äventyr.
Foto: Fox/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den är redan den tv-serie som gått längst i amerikansk tv, men än är det inte slut i rutan. "The Simpsons" får åtminstone ytterligare två nya säsonger, nummer 33 och 34 i ordningen. Det skriver Variety.

När den 34:e säsongen någon gång under våren 2023 klingar ut har då sammanlagt 757 avsnitt sänts.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Keanu Reeves släpper seriealbum

Keanu Reeves är både medförfattare till och förlaga för huvudpersonen i 'Brzrkr', ett nytt seriealbum. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Skådespelaren Keanu Reeves har inte bara blivit rollfigur i spelet "Cyberpunk 2077", utan nu även seriefigur. Seriealbumet "Brzrkr" (uttalas "beserker", alltså bärsärk) är skriven av Reeves, tillsammans med serieskaparen Matt Kindt, rapporterar The New York Times.

Seriefiguren Brzrkr är en odödlig krigare vars utseende påminner om Keanu Reeves eget. Han söker efter sig ursprung och vill hitta ett sätt att avsluta sitt 80 000 år långa liv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Poeten och författaren Peter Curman död

Kulturpersonligheten Peter Curman, i mitten, är död. På bilden syns även författarna Jan Myrdal och Lars Forssell. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Poeten och kulturpersonligheten Peter Curman är död, bekräftar hans hustru. Han blev 80 år gammal.

Peter Curman debuterade som diktare 1965 med samlingen "Obs! Viktigt!" och i mitten på 1960-talet var han även litteraturkritiker på Expressen. Han gav under åren ut ett tiotal diktsamlingar och var 1967 en av grundarna till den ideella organisationen Författarcentrum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL