GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Första kvinnliga WTO-chefen

Opinion • Publicerad 16 februari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021

Nigerias förra finansminister Ngozi Okonjo-Iweala blir nästa generaldirektör för världshandelsorganisationen WTO. Därmed blir hon både första kvinna och första afrikan att leda organisationen. Hon skulle egentligen ha tillträtt i slutet av 2020, men Trumpadministration blockade hennes utnämning. Organisationen har därmed varit ledarlös sedan augusti 2020, trots att världshandeln stått inför några av sina största utmaningar under den tiden.

Den USA-utbildade ekonomen har ett imponerade cv som andra kvinna i rang på Världsbanken och två mandatperioder som finansminister i Afrikas mest tättbefolkade land, där hon gav sig själv i uppdrag att tackla korruptionen. I en intervju med The Guardian 2005 berättar hon att hennes smeknamn i hemlandet är ”Trouble Woman”. Kritiken som riktats mot henne som finansminister är att hon inte lyckades så väl med jobbskapandet som hon lovat, men det är kanske sällan som politiker lever upp till alla förhoppningar som finns på dem.

Att hon är van vid att ta kritik och kallar sig mycket principfast är en fördel inför den nya arbetsuppgiften. WTO har stora utmaningar framför sig och har fått hård kritik för sin tafatthet under de senare åren. Förutom allmän antikapitalistisk kritik har organisationen kritiserats för att främja rika västländer på fattiga länders bekostnad. Okonjo-Iweala säger i en intervju från 2020 att fattigare länder inte lägre har något förtroende för WTO. Här är det värdefullt med en ledare som vet hur det är att leva i fattigdom. Hon menar att hon på grund av sin fattiga uppväxt är lika bekväm på ett jordgolv som i en säng. Den erfarenheten kan förhoppningsvis hjälpa WTO att kommunicera bättre kring ekonomiska klyftor och fatta beslut som upplevs som mer rättvisa.

Bland annat anser hon att WTO bör spela en aktiv roll i att fördela covid-19 vaccin även till fattiga länder, vilket är ett intressant förslag.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.