Skåne

Jakt efter snapphaneskatt i nytt barnprogram

Deltagarna i Fixaräventyret. Från vänster: Malin, Julian, Christian, Aurora, Liam, Längsta bak: Astrid, sen Wilma och sen Julia. Längst ut till höger - Edvin.Foto: Andreas Hillergren/SVT
Foto: Andreas Hillergren
Skåne
Kultur och nöje
TV Vid en sjö i Ängelholmstrakten kämpar åtta barn från Skåne och Halland om vilket av deras två lag som först ska hitta en gömd snapphaneskatt. På fredag 19 februari är det premiär för SVT:s nya tävlingsprogram för barn – Fixaräventyret.

Just möjligheten att uppleva äventyr i naturen var det som lockade både Christian-Nicola Savic från Malmö och Aurora Fosi Stjernkvist från Eslöv att anmäla sig som deltagare i Fixaräventyret.

– Jag tycker om att vara i naturen, i skogen, med kompisar och jag brukar fiska mycket så jag tyckte att det lät väldigt häftigt. Och jag blev himla glad när jag kom med, berättar Christian Savic.

– Jag är med i scouterna och tycker om läger så det lät väldigt roligt att få vara i naturen, att vara ute hela tiden och att bo i tält, instämmer Aurora Fosi Stjernkvist.

Malin Olsson och Dante Zia är programledare för Fixaräventyret.
Foto: Andreas Hillergren

Lagar mat ute

Programledare för Fixaräventyret är Malin Olsson, välkänd från SVT:s Sommarlov, tillsammans med kocken Dante Zia. Dante Zia är också ansvarig för matlagningen i det fria som är en viktig del av programmet. Också han lockades av naturen.

– Det var en chans för mig att ta igen den där scouttiden som jag aldrig hade, säger han med ett skratt på telefon från Björkliden där han just nu arbetar som kock.

– Sedan lockade det så klart att laga mat mat utomhus och att vara i naturen med en massa barn och med Malin och Amanda (Wickman, byggexpert och domare i programmet, reds. anm.), fortsätter han. Jag är uppvuxen i Holmeja och härjade mycket i Bökebergs skog och gillar fortfarande att vara ute och vandra.

Christian-Nicola Savic från Malmö är en av deltagarna i SVT:s Fixaräventyret,
Foto: Andreas Hillegren

Jättebra kompisar

Tio dygn tillbringade de åtta barnen i Fixaräventyret i ett tältläger vid stranden av en stor sjö i Ängelholmstrakten. Redan första dagen delas de upp i två lag och får sin uppgift – att hjälpa snapphanen Mads Backe att hitta en gömd skatt på andra sidan sjön. För att lyckas måste lagen samla ledtrådar i olika tävlingar och också bygga farbara flottar som tar dem över sjön. Och så klart klara av bo i naturen i tio dagar.

– Jag trodde att vi skulle bo i enmanstält så när vi kom till lägret så var det så himla mycket bättre än jag väntat mig. Jättemysigt, med jättefin utsikt och badplats. Fast det var riktigt kallt på nätterna, berättar Christian Savic.

– Det var lite pirrigt när jag kom dit första dagen för jag tänkte att jag kanske inte skulle skaffa några vänner men det gjorde jag, vi blev jättebra kompisar. Och lägret var jättefint, säger Aurora Fosi Stjernkvist.

– Det var vår byggexpert Amanda Wickman och teamet som byggde lägret och de hade verkligen gjort ett jättejobb, instämmer Dante Zia. De här tälten som barnen bor i, man blev helt lycklig när man kom ditt och såg dem.

Aurora Fosi Stjernkvist är en av de åtta deltagarna i Fixaräventyret.
Foto: Andreas Hillergren

Viktiga färdigheter

I varje avsnitt av Fixaräventyret får deltagarna undervisning av Amanda Wickman i olika färdigheter som kan vara viktiga för uppdraget - som hur man hanterar en kniv eller knyter knopar. Efter det blir det olika tävlingsmoment där lagen kan vinna saker som kan vara bra att ha när man letar efter en skatt eller bygger på sin flotte.

– Det svårast var när vi skulle tävla för jag blev så nervös och ibland kändes det lite omöjligt, säger Christian Savic. Nästan alla där, utom jag, gick på scouterna så när vi jobbade med flottarna och surrade knutar fattade jag ingenting men fick vara lite assistent.

– Det var också lite jobbigt att tävla mot varandra i de två lagen eftersom vi alla var så bra kompisar, säger Amanda.

Vilka var era styrkor i lagtävlingarna?

– Jag vet egentligen inte riktigt, jag är en sådan som säger till mig själv att jag inte kan någonting men om jag måste säga något är jag nog är bra på att komma på lösningar, Till exempel om man ska bygga något kan jag komma på en lösning till hur man gör det mer stabilt, säger Amanda Fosi Stjernkvist.

– För mig tror jag det är att jag kan använda olika verktyg, som till exempel hammare eller borrmaskin, bra, säger Christian Savic.

Det är många starka känslor kring tävlingsmomenten och Dante Zia menar att uppgiften som programledare var att peppa och vara positiv.

– Sedan måste man tillåta dem att vara ledsna och besvikna också när de förlorar men samtidigt ha perspektiv, säger han. Men det var mycket uppmuntran, hela produktionsteamet hjälptes åt här och barnen var jättefina mot varandra.

I tio dagar bodde de åtta deltagarna i Fixaräventyret i ett tältläger vid en sjö i Ängelholmstrakten. Här med programledaren Malin Olsson i mitten.
Foto: Andreas Hillergren

Enkla medel

Att ansvara för matlagningen ute i det fria var alltså Dante Zias uppgift och på meny stod bland annat skogsnachos, krabbelurer, popcorn och korv i pinnbröd.

– Tanken är att inspirerar och visa att det är roligt att laga mat ute också och att det med ganska enkla medel går att hitta på roliga och finurliga grejer.

Hur tänkte du kring maträtterna du valde?

– Att det ska vara möjligt för alla att göra samma eller en variant ute i naturen. Sedan är vissa saker enklare än andra - det är lättare att göra krabbelurer än dessertpizza.

Spirande kärlek

På fredag, 19 februari, är det premiär för Fixaräventyret och under tio avsnitt får tittarna följa Aurora Fosi Stjernkvist, Christian Savic och de andra på vägen mot skatten. Förutom spännande äventyr utlovas allt från spöken och mystiska främlingar i skogen till spirande kärlek och Christian och Aurora är helt överens om att det gärna skulle göra om det här äventyret igen. Dante Zia instämmer.

– Det var intensivt men väldigt roligt och en sådan familjär känsla. Barnen och hela produktionsteamet var jättehärliga och vi hade verkligen supertur med vädret, sammanfattar han.

FAKTA

Tre svarar:

Vilket är ditt bästa minne från Fixaräventyret:

Aurora: ”Det var nog någon av de sista dagarna när vi inte filmade och hade en liten minifest. Vi hade pyjamas på, åt banankaka, lyssnade på musik och dansade. Det var jättekul.”

Christian: ”Att bada där vid lägret. Det var ett så fint område och det var så varmt i vattnet.”

Dante: ”Det är nog middagarna när vi satt och käkade och summerade dagarna. Och hela den familjära stämningen i gruppen, det var lite tårar när man skulle åka därifrån.”

FAKTA

Fixaräventyret

Premiär på SVT Play och SVT Barn fredag 19 februari.

Programledare: Malin Olsson, Dante Zia

Byggexpert och domare: Amanda Wickman.

Deltagare:

Astrid, 11 år från Lund

Aurora, 11 år från Eslöv

Christian, 13 år från Malmö

Edvin, 11 år från Helsingborg

Julia, 11 år från Rydebäck

Julian, 11 år från Lund

Liam, 11 år från Fjärås

Wilma, 11 år från Svedala

Skåne

48 minuters gratisjobb –jämställda löner om 20 år

Från 15.51 till 16.12 på nio år – i den takt klockslaget förändras just nu ser det ut som att Sverige, enligt Sveriges Kvinnolobby, kommer att nå jämställda löner om 20 år.
Foto: TT/Wikimedia
Skåne
Internationella kvinnodagen Gratis arbete efter klockan 16.12, det är verkligheten för Sveriges kvinnor. På ett år har klockslaget flyttats fram tre minuter, men än är det långt kvar.
– Förändring tar tid och är utmanande, säger Tina Christensen, ordförande Kommunal avdelning Skåne.

Kvinnor arbetar gratis från klockan 16.12 medan män får betalt för hela sin arbetsdag mellan klockan 08-17. Det skriver initiativtagaren bakom 16.12-rörelsen, Sveriges Kvinnolobby.

Rörelsen startade 2012, fast då med ett annat klockslag – 15.51. På nio år har det antal minuter som kvinnor arbetar gratis sänkts från 69 till 48 minuter. Det innebär, om det fortsätter i samma takt, att kvinnor först om 20 år kommer att ha lika lön som män.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Internationella kvinnodagen

Kvinnokraft – åtta kvinnor om jämlikhet

Skåne
Webb-tv
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

8 mars

Utsatta kvinnor hjälps med humor - största publiken är män

– Mitt nya liv började i Sverige. I början trodde jag aldrig att jag skulle lyckas ta mig ifrån min man, men jag bestämde mig till slut för att försöka ta fullt ansvar för mitt liv. Jag förstod ganska snart att jag hade bosatt mig i ett rättvist land.
Foto: Nickolas Manfrinato
Malmö
Skåne
MALMÖ

Jag hörde talas om Yasmin, 31 år, via en vän som träffade henne för första gången för ungefär fyra år sedan. Hon berättade om en hukad kvinna som inte hade mod att höja blicken och som viskade fram orden när hon pratade. När jag nu träffar Yasmin, finns ingenting av den bilden kvar.

Och tittar man på några av hennes filmade karaktärer som driver med problematiska familjeförhållanden på sociala medier, förstår man att något stort har hänt i hennes liv under senare år. Enligt henne själv har hon genomgått en fullständig förvandling. Inifrån och ut. Innan hon skilde sig, visste hon inte vem hon var.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

8 mars

Utsatta kvinnor hjälps med humor - största publiken är män

– Mitt nya liv började i Sverige. I början trodde jag aldrig att jag skulle lyckas ta mig ifrån min man, men jag bestämde mig till slut för att försöka ta fullt ansvar för mitt liv. Jag förstod ganska snart att jag hade bosatt mig i ett rättvist land.
Foto: Nickolas Manfrinato
Skåne
Skåne

Jag hörde talas om Yasmin, 31 år, via en vän som träffade henne för första gången för ungefär fyra år sedan. Hon berättade om en hukad kvinna som inte hade mod att höja blicken och som viskade fram orden när hon pratade. När jag nu träffar Yasmin, finns ingenting av den bilden kvar.

Och tittar man på några av hennes filmade karaktärer som driver med problematiska familjeförhållanden på sociala medier, förstår man att något stort har hänt i hennes liv under senare år. Enligt henne själv har hon genomgått en fullständig förvandling. Inifrån och ut. Innan hon skilde sig, visste hon inte vem hon var.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Fler ska testas mot covid-19

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Region Skåne meddelade på fredagen att de skärper testkraven. Nu måste även kollegor och andra personer som umgåtts med en smittad person testa sig.

– Har du varit närmare än två meter under sammanlagt 15 minuter med någon som testats positivt för covid-19 ska du testa dig så snart som möjligt även om du inte har några symtom och en gång till fem dagar efter att du senast hade kontakt med den personen, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Anledningen till skärpningen är att smittspridningen i regionen fortfarande är stor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Covid-19

Här är dagens coronastatistik

Ta del av den senaste coronastatistiken från Region Skåne.
Skåne
Skåne Allt färre covid-drabbade vårdas på sjukhus.

Under det senaste dygnet anmäldes 498 nya fall, jämfört med 506 i onsdags.

Antalet inlagda på en vårdavdelning sjönk från 137 till 123. Ytterligare 32 patienter vårdas på IVA, något fler jämfört med gårdagsdygnet.

3,5 procent av Skånes befolkning är nu färdigvaccinerad.

FAKTA

Fredag 5 mars

Nya konstaterade covid-19-fall: 498 (506)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 112 910 (112 4141)

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 32 (29)

Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 123 (137)

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 581 (1 575) (Uppdaterad 3 mars)

Totalt antal vaccinerade med en första dos: 71 217 , 6,5 procent

Totalt antal färdigvaccinerade: 38 700, motsvarar 3,5 procent

Källa: Region Skåne, Folkhälsomyndigheten

Skåne

Man till sjukhus efter misshandel

Skåne
Kristianstad En man misshandlades på torsdagskvällen på Österäng av flera gärningsmän.

Polis och ambulans larmas till Sjövägen klockan 23.22 efter larm om ett bråk. En man i 30-årsåldern har blivit misshandlad och förs till sjukhus med ambulans.

Det ska inte finnas några uppgifter på att tillhyggen använts. Polis förhör mannen på sjukhuset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Stor vaccinationsvilja i Skåne – men fler ringer fel

Det går inte att boka vaccinationstid över telefon till 1177. Linjen är endast till för sjukvårdsrådgivning. Istället ska man ringa sin vårdcentral eller boka genom e-tjänster på 1177.se.
Foto: Eva Solér
Skåne
Skåne Viljan att vaccinera sig är stor i Skåne, men många gör felet att ringa 1177 för att boka tid – vilket inte går. Region Skåne uppmanar alla att vänta på informationsbrevet och sen ringa sin vårdcentral eller boka tid genom e-tjänster på 1177.se.

Alla som är i åldern 85 år och äldre ska i dagarna fått brev med ett erbjudande om vaccination mot covid-19 av Region Skåne. Enligt Region Skåne är skåningar positiva till att vaccinera sig.

Men fler gör felet att ringa 1177 för att boka tid genom telefon, vilket inte går. Telefonnumret 117 behövs för de som är sjuka och behöver vård samt rådgivning. Region Skåne uppmanar därför alla som fått brev om vaccinering att antingen ringa och boka tid genom sin vårdcentral eller logga in i e-tjänster på 1177.se. Det går inte att boka tid för vaccinering förrän man fått hem informationsbrevet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL