Just möjligheten att uppleva äventyr i naturen var det som lockade både Christian-Nicola Savic från Malmö och Aurora Fosi Stjernkvist från Eslöv att anmäla sig som deltagare i Fixaräventyret.
– Jag tycker om att vara i naturen, i skogen, med kompisar och jag brukar fiska mycket så jag tyckte att det lät väldigt häftigt. Och jag blev himla glad när jag kom med, berättar Christian Savic.
– Jag är med i scouterna och tycker om läger så det lät väldigt roligt att få vara i naturen, att vara ute hela tiden och att bo i tält, instämmer Aurora Fosi Stjernkvist.
Lagar mat ute
Programledare för Fixaräventyret är Malin Olsson, välkänd från SVT:s Sommarlov, tillsammans med kocken Dante Zia. Dante Zia är också ansvarig för matlagningen i det fria som är en viktig del av programmet. Också han lockades av naturen.
– Det var en chans för mig att ta igen den där scouttiden som jag aldrig hade, säger han med ett skratt på telefon från Björkliden där han just nu arbetar som kock.
– Sedan lockade det så klart att laga mat mat utomhus och att vara i naturen med en massa barn och med Malin och Amanda (Wickman, byggexpert och domare i programmet, reds. anm.), fortsätter han. Jag är uppvuxen i Holmeja och härjade mycket i Bökebergs skog och gillar fortfarande att vara ute och vandra.
Jättebra kompisar
Tio dygn tillbringade de åtta barnen i Fixaräventyret i ett tältläger vid stranden av en stor sjö i Ängelholmstrakten. Redan första dagen delas de upp i två lag och får sin uppgift – att hjälpa snapphanen Mads Backe att hitta en gömd skatt på andra sidan sjön. För att lyckas måste lagen samla ledtrådar i olika tävlingar och också bygga farbara flottar som tar dem över sjön. Och så klart klara av bo i naturen i tio dagar.
– Jag trodde att vi skulle bo i enmanstält så när vi kom till lägret så var det så himla mycket bättre än jag väntat mig. Jättemysigt, med jättefin utsikt och badplats. Fast det var riktigt kallt på nätterna, berättar Christian Savic.
– Det var lite pirrigt när jag kom dit första dagen för jag tänkte att jag kanske inte skulle skaffa några vänner men det gjorde jag, vi blev jättebra kompisar. Och lägret var jättefint, säger Aurora Fosi Stjernkvist.
– Det var vår byggexpert Amanda Wickman och teamet som byggde lägret och de hade verkligen gjort ett jättejobb, instämmer Dante Zia. De här tälten som barnen bor i, man blev helt lycklig när man kom ditt och såg dem.
Viktiga färdigheter
I varje avsnitt av Fixaräventyret får deltagarna undervisning av Amanda Wickman i olika färdigheter som kan vara viktiga för uppdraget - som hur man hanterar en kniv eller knyter knopar. Efter det blir det olika tävlingsmoment där lagen kan vinna saker som kan vara bra att ha när man letar efter en skatt eller bygger på sin flotte.
– Det svårast var när vi skulle tävla för jag blev så nervös och ibland kändes det lite omöjligt, säger Christian Savic. Nästan alla där, utom jag, gick på scouterna så när vi jobbade med flottarna och surrade knutar fattade jag ingenting men fick vara lite assistent.
– Det var också lite jobbigt att tävla mot varandra i de två lagen eftersom vi alla var så bra kompisar, säger Amanda.
Vilka var era styrkor i lagtävlingarna?
– Jag vet egentligen inte riktigt, jag är en sådan som säger till mig själv att jag inte kan någonting men om jag måste säga något är jag nog är bra på att komma på lösningar, Till exempel om man ska bygga något kan jag komma på en lösning till hur man gör det mer stabilt, säger Amanda Fosi Stjernkvist.
– För mig tror jag det är att jag kan använda olika verktyg, som till exempel hammare eller borrmaskin, bra, säger Christian Savic.
Det är många starka känslor kring tävlingsmomenten och Dante Zia menar att uppgiften som programledare var att peppa och vara positiv.
– Sedan måste man tillåta dem att vara ledsna och besvikna också när de förlorar men samtidigt ha perspektiv, säger han. Men det var mycket uppmuntran, hela produktionsteamet hjälptes åt här och barnen var jättefina mot varandra.
Enkla medel
Att ansvara för matlagningen ute i det fria var alltså Dante Zias uppgift och på meny stod bland annat skogsnachos, krabbelurer, popcorn och korv i pinnbröd.
– Tanken är att inspirerar och visa att det är roligt att laga mat ute också och att det med ganska enkla medel går att hitta på roliga och finurliga grejer.
Hur tänkte du kring maträtterna du valde?
– Att det ska vara möjligt för alla att göra samma eller en variant ute i naturen. Sedan är vissa saker enklare än andra - det är lättare att göra krabbelurer än dessertpizza.
Spirande kärlek
På fredag, 19 februari, är det premiär för Fixaräventyret och under tio avsnitt får tittarna följa Aurora Fosi Stjernkvist, Christian Savic och de andra på vägen mot skatten. Förutom spännande äventyr utlovas allt från spöken och mystiska främlingar i skogen till spirande kärlek och Christian och Aurora är helt överens om att det gärna skulle göra om det här äventyret igen. Dante Zia instämmer.
– Det var intensivt men väldigt roligt och en sådan familjär känsla. Barnen och hela produktionsteamet var jättehärliga och vi hade verkligen supertur med vädret, sammanfattar han.
FAKTA
Tre svarar:
Vilket är ditt bästa minne från Fixaräventyret:
Aurora: ”Det var nog någon av de sista dagarna när vi inte filmade och hade en liten minifest. Vi hade pyjamas på, åt banankaka, lyssnade på musik och dansade. Det var jättekul.”
Christian: ”Att bada där vid lägret. Det var ett så fint område och det var så varmt i vattnet.”
Dante: ”Det är nog middagarna när vi satt och käkade och summerade dagarna. Och hela den familjära stämningen i gruppen, det var lite tårar när man skulle åka därifrån.”
FAKTA
Fixaräventyret
Premiär på SVT Play och SVT Barn fredag 19 februari.
Programledare: Malin Olsson, Dante Zia
Byggexpert och domare: Amanda Wickman.
Deltagare:
Astrid, 11 år från Lund
Aurora, 11 år från Eslöv
Christian, 13 år från Malmö
Edvin, 11 år från Helsingborg
Julia, 11 år från Rydebäck
Julian, 11 år från Lund
Liam, 11 år från Fjärås
Wilma, 11 år från Svedala
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN