Annons

FI: Koordinerade aktieköp kan vara olagliga

Småsparare som deltar i koordinerad aktiehandel på sociala medier – som med Gamestopaktien – kan göra sig skyldiga till olaglig marknadsmanipulation. Det konstaterar EU:s värdepappers- och marknadsmyndighet (Esma).
Publicerad 19 februari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
EU:s värdepappers- och marknadsmyndighet Esma varnar för handel med aktier med hög volatilitet. Arkivbild
EU:s värdepappers- och marknadsmyndighet Esma varnar för handel med aktier med hög volatilitet. ArkivbildFoto: John Minchillo/AP/TT

Den amerikanska spelbutikskedjan Gamestop upplevde en spektakulär kursuppgång i januari när en hord av småsparare koordinerade sina köp med hjälp av sociala medier.

Esma säger nu i ett uttalande att organiserade och koordinerade strategier för att påverka priset på en aktie kan handla om marknadsmanipulation. Svenska Finansinspektionen (FI) ställer sig bakom uttalandet.

Annons

– Den typen av rörelse kan uppstå av en ren slump, men det kan också vara så att någon manipulerat fram den och då är den olaglig, säger Jonas Nyberg, finansinspektör på Finansinspektionen.

Även att sprida felaktig eller missledande information på sociala medier kan vara en form av marknadsmanipulation, enligt Esma. Myndigheten uppmanar därför aktiesparare att basera sina investeringsbeslut på information från pålitliga källor.

Det finns också en risk för småsparare som ger sig in och handlar med aktier med hög volatilitet eftersom det kan leda till stora förluster.

– Volatilitet slår åt båda hållen. Har det svängt upp väldigt kraftigt kan det svänga ner väldigt kraftigt, säger Nyberg.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons