Filmfredag

Kraftfull skräckfilmsdebut

Relic.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film/Recension Roland Klinteberg recenserar den australiensiska regissören Natalie Erika James skräckfilm Relic.

Det har inte alltid varit lätt att agera försvarsadvokat för skräckfilmsgenren när åklagarna (någon som råkat se någon av genrens många avarter) drar alla över en kam. Jag hävdar med en papegojas envishet att skräck och sci-fi har levererat några av filmhistoriens mest livskraftiga filmer och även i ledet under Frankenstein, Dracula, Exorcisten, The Shining med flera hittar vi filmer som hedrar ovan nämnda genrer.

Skräckfilmer kan vara visuella nattmaror men de kan också slå an på de psykologiska strängarna och låta åskådaren sväva i okunnighet om det hela verkligen händer eller bara är hjärnspöken hos någon av skådespelarna. I svunna tiders skräckfilmer hamnade man alltid på ett gammalt slott men vi har lärt oss med Huset som gud glömde och tv program som Det okända att det är i vanliga hus och lägenheter spöken numera vill vara.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Hon är den mest framgångsrika låtskrivaren

Noonie Bao, artistnamn för Jonnali Parmenius, är för andra året i rad den mest framgångsrika kvinnliga låtskrivaren i Sverige enligt en sammanställning från Stim. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

På internationella kvinnodagen uppmärksammar Stim de mest framgångsrika kvinnliga låtskrivarna under 2020. Den som toppar listan är Jonnali "Noonie Bao" Parmenius, som har haft stora framgångar med låten "Who's laughing now" med Ava Max. Hon har tidigare samarbetat med världsartister som David Guetta, Katy Perry, Zara Larsson, Avicii och Camila Cabello.

På andra- och tredjeplats över de som har haft störst intäkter ligger Tove "Tove Lo" Nilsson och Maria Jane Smith, ena halvan av artistduon Smith & Thell. Men även om det finns en del exempel på framgångsrika kvinnliga låtskrivare är musikbranschen fortfarande mansdominerad, enligt Stim.

"Musikbranschen är starkt mansdominerad, både vad det gäller representation och intäkter från musiken. Därför vill vi så här på internationella kvinnodagen lyfta fram och fira dessa grymma låtskrivare och deras framgångar, som kan bana väg för fler kvinnor i musiken", säger Lina Heyman på Stim i ett pressmeddelande.

Topplistan över de mest framgångsrika kvinnliga låtskrivarna baseras på intäkter i Sverige och internationellt.

FAKTA

Fakta: Lista över mest framgångsrika kvinnliga låtskrivarna 2020

1. Jonnali "Noonie Bao" Parmenius

2. Tove "Tove Lo" Nilsson

3. Maria Jane Smith

4. Robin "Robyn" Carlsson

5. Laleh Pourkarim

6. Veronica Maggio

7. Lykke Li Zachrisson

8. Zara Larsson

9. Melissa Horn

10. Karin Dreijer

Listan bygger på Stims data över intäkter från såväl tjänster som Spotify och Apple Music som från radio, tv, konserter och butiker, både i Sverige och internationellt.

Källa: Stim

Kultur och nöje

Expert: De är verkligen sårade

Hovexperten Cyndy McCreery säger att det inte finns någon återvändo nu för prins Harry och Meghan Markle, efter intervjun i amerikansk tv.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kritik mot andra medlemmar av kungafamiljen, självmordstankar och frågor om Archies hudfärgs betydelse. Det brittiska prinsparet höll inte tillbaka i intervjun med Oprah Winfrey.
– De klipper banden, säger experten Cindy McCreery.

Prins Harry och Meghan Markles intervju med Oprah Winfrey kommer att få betydelse för det brittiska kungahuset. Det tror Cindy McCreery, doktor vid historieavdelningen på The University of Sydney, som medverkat i flera böcker där monarki stått i fokus.

– Jag är överraskad av diskussionen om hur kungafamiljens relationer brutit samman, mer än av det förväntade pratet om hur "firman" hanterat Harry och hans fru, säger hon om intervjun till TT.

Känslorna svallar, och prinsparet känner sig sviket av medlemmar i kungafamiljen, är hennes bedömning.

– Jag tror att det visar att man klipper banden på ett oåterkalleligt sätt. När man gjort uttalandena på ett så offentligt sätt.

TT: Varför gjorde de intervjun?

– De är djupt sårade. I ett bredare perspektiv försöker de få sympatier från en global publik. Jag tror att det kan göra att de får sympatier från de som redan stödjer dem. Men det kan förvärra fientligheten från framför allt britter som kanske tar kungafamiljens parti i den här konflikten.

Den svenske hovexperten Roger Lundgren tror att britternas sympatier överlag ligger hos kungahuset i stället för hos prins Harry och Meghan Markle:

– Man känner sig svikna av dem, de skulle flytta till Kanada för att de inte ville ha någon medial uppmärksamhet och så hamnar de i Hollywood och gör miljard-dealar med Netflix och Spotify och trodde ändå att de skulle kunna ha kvar en fot i kungahuset. Det går ju inte, säger Roger Lundgren som tror att intervjun går hem i USA men inte i England.

– Många tycker att det är ett hyckleri.

Hudfärgsfråga kan skada

Prinsparet hävdar att hudfärgen på parets då ofödda barn var något som diskuterades av den så kallade firman – ett ord som enligt hovhistorikern Edward Owens kan innefatta både kungligheterna och de anställda som styr omkring kungafamiljen.

Det är något som kan skada hovet, tror Cindy McCreery.

– Ja, det tror jag. I kontexten av det vi ser med den stora vreden och oron i Storbritannien över att etniska minoriteter drabbats hårdare av covid, liksom Black lives matter-rörelsen och andra proteströrelser världen över. Det här är en levande fråga. Storbritannien har ett komplicerat kolonialt och rasistiskt förflutet. Den kommentaren kommer leda till en större debatt om attityder inom kungafamiljen, säger McCreery.

Diskussionen om det ofödda barnets hudfärg är helt oacceptabel konstaterar Roger Lundgren som samtidigt framhåller att det är oklart vem som yttrat sig.

– Familjen är på 40 personer, det är klart att det inte är bra, men det kan vara någon långt ner i hackordningen.

TT: Har inte det brittiska kungahuset ändrats alls sedan prinsessan Dianas död?

– Jo, på många sätt och vis men de kommer aldrig att bli som den svenska monarkin.

TT: Kan det här påverka den synen på den svenska kungafamiljen?

– Nej, tvärtom kommer vi att känna "gud vilken skön och normal kungafamilj vi har". En kompis i England skrev till mig häromdagen "can we please adopt the Bernadottes".

Hur länderna inom Brittiska samväldet påverkas är en viktig fråga. Cindy McCreery förväntar sig inte att intervjun enskilt kommer att leda till några jätteomvälvningar, men att den på sikt kan minska viljan att fortsätta att ha drottningen som statsöverhuvud, och ge vatten på republikivrares kvarnar.

Svårt ge svar

I Buckingham Palace lär stämningen vara bister, tror hon. Och möjligheterna att svara på kritiken är begränsade, då kungafamiljen inte kan sätta sig i en egen tv-intervju.

– Jag misstänker att kungafamiljen kommer att dyka upp i fler regisserade tillställningar, när de försöker att visa den globala publiken att man är engagerad i sociala frågor, antirasism och psykisk ohälsa. Men jag tror att det blir svårt att övertyga alla om deras goda vilja efter det här, säger hon.

Men prinsparets intervju lär inte vara slutet för den brittiska monarkin, som överlevt många kontroverser. I jämförelse med prinsessan Dianas död är detta inte en kris, tycker Roger Lundgren.

– Familjens anseende har också ökat under pandemiåret, de har försökt vara engagerande och stödjande, säger han.

Även Cindy McCreery menar att den brittiska kungafamiljen har stöd.

– Saker som prins Philips välmående kan påverka opinionen. Om han blir sämre eller avlider kan stödet för kungahuset komma tillbaka. Jag tror att stödet för kungahuset i Storbritannien är ganska stabilt, det är mer osäkert i andra delar av Samväldet och världen, säger Cindy McCreery.

Gustav Sjöholm/TT

Erika Josefsson/TT

Kultur och nöje

Makarna Bauer hotades av utpressare

Jönköpings läns museum har nu publicerat 300 brev ur makarna Bauers brevsamling. Pressbild.
Foto: Sofie Jarl
Kultur och nöje
Kultur och nöje 970 bevarade brev från konstnären John Bauer och hans fru Ester Bauer har nu blivit tydda och transkriberade på Jönköpings läns museum. Breven ger en inblick i deras liv och i den tid de levde i, skriver museet i ett pressmeddelande.

Utställningen "Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen" på Waldemarsudde i Stockholm är förlängd till den 23 maj. Den som vill fördjupa sig i konstnärens liv kan nu ta del av makarna Bauers brevkorrespondens.

Makarna Bauer var periodvis ifrån varandra och kommunicerade då via brev. Ester Bauer fick en beundrare i en yngre arkitekt. Av breven framgår att en person som fått tag i ett brev från arkitekten hotar att skicka det till John Bauer om inte pengar betalas ut. Men Ester Bauer hade redan själv berättat om arkitekten för sin man.

John Bauer, ofta självkritisk, ibland troligen deprimerad, skriver om sitt arbete. Ester Bauer skriver om sin vardag och det som händer. Till sin svägerska skriver hon om sitt äktenskap.

Hittills finns 300 av breven publicerade på webbplatsen digitaltmuseum.se. Resten publiceras under året av länsmuseet.

Kultur och nöje

Erik och Lotta väcker gamla saker till liv

Den 9 mars är det premiär för programmet 'Återskaparna' där gamla saker får nytt liv med hjälp av hantverksspecialister. Pressbild.
Foto: Daniel Ohlsson
Kultur och nöje
Kultur och nöje I en tid av köp och släng kommer Erik Haag och Lotta Lundgren med ett program där folk får göra det totalt motsatta – plötsligt är en sak inte bara en sak, utan säger något om vilka vi är och var.

I TV4-programmet "Återskaparna" får människor lämna in föremål har som betytt extra mycket för dem och få det lagat av experter. Under programmets inspelning fick programledarna själva en tankeställare om vad som egentligen blev kvar efter farmor, om man har sparat något betydelsefullt till sina barn och hur man ska göra för att nästa generation ska vilja ta över ett föremål.

– Jag skulle älska om min dotter ville ta över något från mig och sedan hennes dotter efter henne, säger Lotta Lundgren.

Bland föremålen i premiäravsnittet finns ett ärvt golvur som slutat att gå och en sliten vespa som bär på många minnen. Allt repareras varsamt i verkstaden, och medan skavankerna rättas till får också föremålens ägare en chans att hedra personen de tillhörde.

– Vi gillar tanken på att man ska kunna hitta ett annat sätt att förhålla sig till saker än det här med att slänga och köpa nytt. Det känns som ett knäppt sätt att leva, säger Erik Haag.

Om att inte ha något kvar

Programledarduon, som i somras lämnade SVT för TV4, ser tillbaka på vilka saker de har kvar från sina respektive släkter och kommer fram till att det inte är mycket.

– Noll, säger Lotta Lundgren. Och fyller i:

– Det är en stor sorg att inte ha något kvar, mina föräldrars generation från sena 40-talet ville göra sig av med det gamla och skapa nytt.

Vad nästa generation ska se som betydelsefullt är svårt att styra över och det kanske inte alltid blir det man hoppats. Erik Haag berättar om sin farmor som ville skapa intresse för Värmland, men att hennes vilja skapade motsatt effekt. Och om stensamlingen.

– Hon hade en stor stensamling som hon ville att vi skulle ta över. Det var stenar hon plockat i Danmark och sedan visat upp på Arbetsförmedlingen där hon jobbade, hon var ju chef så ingen kunde säga vad de tyckte. Hon pratade alltid om Värmland och det var som en aversionsterapi.

– Men nu älskar jag Värmland, lägger han till.

Lösningen är, enligt Erik Haag, "omvänd psykologi" -- att göra det motsatta och inte trycka på för hårt.

Den yngre generationens intresse

Under programmets gång upptäckte de båda att det finns ett större intresse för släktklenoder än vad de först trott.

– Man förvånas, jag har tänkt att vi i Sverige lever så individualistiskt, men vi fick bevis på att många lever med sin släkt i åtanke och att unga människor är intresserade av att knyta an till äldre generationer. Det gör att man känner sig mindre ensam, säger Erik Haag.

Skamfilade saker fick nytt liv, och botade en del dåliga samveten.

– Många kom in med objekt som de hade otroligt dåligt samvete för, som de låtit förfalla och kanske kände att de hade svikit sina föräldrar som tagit så väl hand om sakerna. Det var fint att se att det dåliga samvetet försvann när de blev återställda, säger Lotta Lundgren.

Tea Oscarsson/TT

'Det är intressant det där med arvet man lämnar efter sig, det är svårt att styra det. Jag har kvar uniformer från min morfar som han kanske tyckte var tuffa, medan vi tyckte att det var knasigt och barnen klär ut sig i dem', säger Erik Haag som programleder 'Återskaparna' tillsammans med Lotta Lundgren i TV4.
"Det är intressant det där med arvet man lämnar efter sig, det är svårt att styra det. Jag har kvar uniformer från min morfar som han kanske tyckte var tuffa, medan vi tyckte att det var knasigt och barnen klär ut sig i dem", säger Erik Haag som programleder "Återskaparna" tillsammans med Lotta Lundgren i TV4.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: "Återskaparna"

Programmet "Återskaparna" har premiär den 9 mars i TV4.

I programmet får tittarna träffa personer som har ett för dem betydelsefullt föremål som experter hjälper dem att laga.

FAKTA

Fakta: Erik och Lotta om att jobba tillsammans

Lotta Lundgren:

– Jag rekommenderar alla människor som är tillsammans att även jobba tillsammans. Det är toppenkul. Det gör också att om man har ett starkt behov av att prata om sitt jobb har man någon som både förstår vad man pratar om och är intresserad av att prata om det.

– Om man går 100 till 150 år tillbaka arbetade man tillsammans, att vara ett par både på jobbet och hemma var normen för inte allt för länge sedan.

Erik Haag:

– Jag tycker också att det är kul. Det är som min släkt från Värmland, min farmors pappa var skogvaktare. Jag och Lotta är skogvaktare ihop i en liten skog.

Kultur och nöje

Hov1 och Nea uppträder på P3 Guld

Linnea ”Nea” Södahl kan bli Framtidens artist på P3 Guld-galan. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Hov1 och Nea uppträder på P3 Guld den 20 mars. Galan sänds i år från Elite Hotel Marina Tower i Nacka och artisterna uppträder live. Popsångerskan Nea, eller Linnea Södahl som hon egentligen heter, har chans att vinna priset som Framtidens artist.

Rapparna i Hov1 har tidigare vunnit fem utmärkelser på P3 Guld men det här blir första gången de spelar live på galans scen.

P3 Guld sänds i Sveriges Radio.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Kultur och nöje

Meghan: Oro och samtal om Archies hudfärg

Meghan Markle, hertiginna av Sussex, med maken prins Harry, under intervjun med Oprah Winfrey.
Foto: Joe Pugliese/ Harpo Productions /AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Oprah Winfreys intervju med prinsparet Harry och Meghan väcker stor uppmärksamhet.
Meghan Markle hävdar bland annat att det diskuterades hur mörk hudfärg deras då ofödda barn skulle få, och säger att hon funderade på att ta sitt liv.
– Jag ville bara inte leva längre, säger hon.
PREMIUM

Flera mediebolag rapporterade i realtid om vad som sägs i intervjun, som sändes av CBS i USA. Intervjun kommer sedan att sändas på tv i Sverige och på andra håll i världen, på bästa sändningstid.

Och prinsparet levererade nyhetsstoff. Stor uppmärksamhet riktas mot att Meghan Markle beskriver att det under hennes första graviditet fördes diskussioner bland den personal som sköter det administrativa arbetet runt kungafamiljen – den så kallade Firman – om hur mörk hudfärg sonen Archie skulle få.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Gör upp med en grabbig rockvärld

Kvinna med gitarr.
Foto: Rita Nordstrom
Kultur och nöje
8 mars Hur är det att vara tjej och spela rock? Alldeles underbart i många fall men också en kamp för att bara få vara musiker, om man frågar sångaren, gitarristen och låtskrivaren Ebba Bergkvist.
Internationella kvinnodagen till ära släpper nu Ebba Bergkvist & The Flat Tire Band tillsammans med Lundamusikern Ida S. Vollmer och fem andra kvinnliga rockmusiker låten ”Patience” som handlar om Ebbas egen resa i en grabbig rockvärld.

Lättklädda kvinnor på skivomslag och i musikvideor, sexistiska texter och en nedlåtande ton mot kvinnor som plockar upp gitarren. Musikern och låtskrivaren Ebba Bergkvist radar upp exempel efter exempel på hur rockbranschen fortfarande har långt att gå för att uppnå jämställdhet.

– Det är så tröttsamt, så jag har alltid velat göra denna typ av låt. Men det har varit svårt att få till en bra utan att det blir övertydligt klyschigt. Låtgrunden till ”Patience” gjorde vi när vi spelade in till skivan Spilt Milk som kom förra våren, men vi valde att inte ta med den då, säger Ebba Bergkvist.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Skrev om 40 kvinnor som visat vägen

Eva-Karin Gyllenberg är aktuell med boken Svenska kvinnliga pionjärer.
Foto: Lena Djuphammar
Kultur och nöje
Litteratur Från Agnes Lagerstedt till Wilhelmina Skogh. 40 kvinnliga, svenska pionjärer inom allt från vetenskap till sport, politik, konst och litteratur ryms mellan pärmarna i journalisten Eva-Karin Gyllenbergs nyutkomna bok. - Det har varit ett så spännande och givande jobb men ibland har jag också tänkt - fasen, så här ska det inte behöva vara! Vilka uppförsbackar många av dem hade när de fick kämpa mot manliga kollegor till exempel, säger hon.

Allt började egentligen med en helt annan bokidé. Eva-Karin Gyllenberg har arbetat som journalist på Dagens Nyheter sedan 1980, då hon var tidningens första kvinnliga sportjournalist, och har sedan många år en populär spalt om Stockholm där läsarna kan skicka in frågor. Efter att ha skrivit ett par Quiz-böcker om Stockholm och Sverige började hon fundera på en bok med texter om Stockholm. Efter att ha bollat olika idéer med sitt förlag landade det till slut i en bok om Stockholmskvinnor.

- Jag skrev först fem texter som förlaget var nöjda med och sedan fem till. Då ringde förläggaren och sa att de hade tänkt om, berättar Eva-Karin Gyllenberg med ett skratt. Nu ville de istället att det skulle handla om kvinnor från hela landet. Så jag började rota.

Lundafödda författaren Elin Wägner var den andra kvinnan som valdes in i Svenska Akademien.
Foto: Pressens Bild

Brokig samling

Mellan pärmarna i Svenska kvinnliga pionjärer ryms en brokig samling svenska kvinnor, var och en pionjär inom sitt område. Några är välkända som till exempel skånska kanalsimmerskan Sally Bauer, författaren Elin Wägner och RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen. Andra är - åtminstone för mig - helt nya bekantskaper. Under läsningen lär jag känna Eva Ekeblad som 1748, bara 24 år gammal, blev första kvinnan i Vetenskapsakademin. Sedan tog det drygt 200 år innan nästa kvinna valdes in. Här finns också Greta Johansson som tog OS-guld i simhopp 1912, Ellen Fries som var den första kvinnan som doktorerade på ett nordiskt universitet och många, många fler.

- Även om min bok kommer ut lagom till 8 mars och dessutom det år när det är 100 år sedan svenska kvinnor fick rösta för första gången så ville jag inte att den skulle vara direkt kopplad till kvinnokamp och rösträttsrörelse, säger Eva-Karin Gyllenberg. Det har det redan skrivits mycket om. Jag ville göra något annat och eftersom jag är intresserad av allt från idrott till konst och litteratur så tänkte jag att min bok får bli som en riktigt blandad godispåse.

Vill komma nära

Bokens 40 kvinnor presenteras i rikligt illustrerade kapitel på max åtta sidor, allt vackert formgivet av Lena Djuphammar. Formen för texterna varierar från kvinna tyill kvinna. En del, som Magdalena Ribbing och Ria Wägner, bygger på intervjuer som Eva-Karin Gyllenberg själv gjort med kvinnorna medan andra bygger på gedigen research som omfattar allt från biografier och lexikon till nyhetsartiklar, nekrologer och intervjuer med kvinnornas släktingar.

Ria Wägner är en av de kvinnor i bokens som Eva-Karin Gyllenberg har intervjuat.
Foto: Pressens Bild

- Det blir tråkigt om alla texter följer kvinnorna från vaggan till graven, säger Eva-Karin Gyllenberg bestämt. Jag ville heller inte ha för långa kapitel. Tanken är att man ska kunna läsa den här boken lite som man vill, kanske en kvinna om dagen. Jag ville heller inte samla kvinnorna områdesvis. Då är risken att den som inte gillar idrott väljer bort den biten. Nu får du i stället kanske en idrottskvinna mellan en konstnär och en karamellkokerska och läser förhoppningsvis om henne också. Sedan ville jag ha dem i bokstavsordning efter förnamnet också för att man ska komma riktigt nära.

Sigrid Fridman en favorit

Eva-Karin Gyllenberg började arbetet med Svenska kvinnliga pionjärer i mars förra året och det första kapitlet skrev hon om en av sina personliga favoriter - konstnären Sigrid Fridman.

- Jag är en inbiten Vasastadsbo och Sigrid Fridman har gjort Kentauren som står ovanför huvudbiblioteket här. Jag har alltid kunnat se den när jag gått i mina kvarter och tycker så mycket om den, berättar hon. När jag sedan började läsa mer om henne och hennes liv blev jag så arg. Hon är verkligen ett exempel på vilka uppförsbackar en del av dessa kvinnor hade, hon fick kämpa hårt mot manliga kollegors kritik.

Samtidigt som Eva-Karin Gyllenberg skrev om Sigrid Fridman slog coronapandemin till med full kraft i Sverige och hennes man, sportjournalisten Björn Gyllenberg blev ett av sjukdomens offer.

- Då lade jag bara allt arbete åt sidan. Visst var han skröplig och hade underliggande sjukdomar men det här gick så fort. Sedan när jag återupptog skrivandet blev det också en typ av sorgearbete. Det kanske låter sorgligt men jag känner att Björn har varit med mig och jag vet precis vad han skulle ha sagt nu - det där gjorde du bra tjejen!

Porträtt av modeskaparen Augusta Lundin.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Fem skåningar

Svenska kvinnliga pionjärer är dedicerad till Björn Gyllenberg och han nämns naturligtvis också i förordet. Där tackar Eva-Karin Gyllenberg också bästa väninnan Pyttan Björkenström.

- Hon är inte alls i min bransch men jag skriver ofta om henne i mina kåserier och jag kollar ofta mina texter med henne. Hon är en bra, vanlig läsare. När jag frågade om hon ville hjälpa mig med den här boken var hennes enda krav att hon skulle nämnas i förordet.

Det var också tack vare Pyttan Björkenström som en av bokens fem skåningar, Charlotte Berlin, kom med.

- Pyttans bror bor i Ystad och när hon var där och hälsade på i somras var hon på Charlotte Berlin-museet och var helt exalterad över det.

Sally Bauer hjälps i land sedan hon slagit rekord i långdistanssimning över Ålands hav 1939.
Foto: DAGENS NYHETER

Bokens andra skåningar är Lundafödda författaren Elin Wägner, Helsingborgsfödda guiden och Gamla stan-försvararen Vera Siöcrona och modedrottningen Augusta Lundin från Kristianstad. Och så en en annan av Eva-Karin Gyllenbergs favoriter - kanalsimmerskan Sally Bauer.

- Man kan inte annat än imponeras av henne. Alltså, blunda och tänk efter. Vad gjorde du för 15 timmar sedan? Så länge simmade hon över Engelska kanalen, 15 timmar och 22 minuter. Det var 14 grader, otroligt strömt och salt. Man undrar verkligen vad hon hade för drivkraft?

Förberett föredrag

När vi pratas vid har Eva-Karin Gyllenberg redan hunnit med att fira sin bok med en släppfest hemma för fyra väninnor. Eftersom hon är en van föredragshållare hade hon förberett ett föredrag om åtta av bokens kvinnor, däribland Sally Bauer, som hon hoppas få tillfälle att hålla många gånger.

- Jag hoppas verkligen att folk tycker om boken och att jag får komma ut och prata om den, säger hon.

Och vem vet, kanske blir det en uppföljare så småningom?

- Vi får väl se hur det går med den här boken först. Men vem vet om ett tag kanske det börjar gnaga i huvudet igen. Det finns hur många spännande kvinnor som helst att skriva om.

FAKTA

... vad 8 mars betyder för henne: ”Jag har jobbat på tidning i så många år och där är det alltid samma panik inför 8 mars. Vad ska vi ha i tidningen då? Samtidigt kämpar vi på DN med att få fler kvinnor på sidorna och får rapporter dagligen om hur många procent kvinnor vi har och att det ligger alldeles för lågt. Så varför ska man fokusera på just en enda dag om året när det är något som behöver göras jämt? Jag är inte en sådan som är ute och demonstrerar men tycker självklart att det är viktigt att kvinnor lyfts fram. Och det finns så mycket kvar att göra. Det låter kanske floskelaktigt men kvinnor måste fortfarande vara så mycket bättre än män för att bli respekterade. Titta till exempel på Christina Jutterström (DN:s chefredaktör på 80-tal, reds. anm.) som granskades på ett helt annat sätt än våra manliga chefer. Jag skrev också för DN:s familjesida i tio år och ser man på nekrologer så går det fem gubbar på en kvinna och det är nästan bara män som skriver.”

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL