Lagfarter Nsk

124 kvadratmeter stort hus i Vinslöv sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Fastigheten på adressen Torpstigen 4 i Vinslöv har fått nya ägare. Köpare är Jennifer Pålsson, 24, och Daniel Sulasalmi, 28, och säljare är Naja Pedersen. Köpet blev klart i februari 2021 och priset blev 1 800 000 kronor. Huset är byggt 1972 och har en boyta på 124 kvadratmeter.

Bara några hundra meter bort såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Tegvägen 4. Där blev priset för det 150 kvadratmeter stora huset 3 800 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Frölunda millimeter från vinst – föll till slut

Djurgårdens William Eklund firar att han med sitt 3-2-mål i förlängningen avgjort lördagens ishockeymatch imellan Frölunda och Djurgården.
Foto: Thomas Johansson/TT
Sport
Sport Frölunda var några millimeter från seger.
I stället gick matchen till förlängning där Djurgårdens 18-åring William Eklund kunde avgöra.
– Jag får prata med vaktmästarna att de sopar snön vid stolparna bättre, filosoferar Frölundas tränare Roger Rönnberg efter matchen.

Det var seriens två mest formsvaga lag som drabbade samman i Scandinavium. Sett över de senaste tio matcherna var Frölunda seriens svagaste lag med bara nio inspelade poäng. Djurgården snäppet över med sina tio.

Frölunda hämtade kraft från den starka vändningen mot Luleå senast (tre mål i sista perioden) och kunde ta ledningen tidigt i första perioden.

Men Djurgården presterade offensiv hockey och sköt oerhörda 49 skott mot Niklas Rubin i Frölundakassen.

Mer attacker, mer returtagning

– Som tränare trycker man på mer skott, mer attacker, mer skymning och mer returtagning, Och så tjatar man om det, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.

Och tre av de 49 skotten letade sig in i målet. Två av dem från Niclas Bergfors, på två returer under ordinarie tid.

1–1 på retur från ett eget skott i första perioden och 2–2 i slutet på andra efter en retur från Rubin på Marcus Högströms kanonskott.

– Den returen var det bara att klippa till på, myser Bergfors efter matchen.

Frölunda ska tacka Niklas Rubin i målet som höll dem kvar i matchen. Han hade en svettig eftermiddag och lyckades mota smått otroliga 46 Djurgårdsskott.

Frölundas nästanmål

Men det alla pratar om var Frölundas nästanmål. Robin Alvarez sköt pucken förbi Djurgårdens Mantas Armalis, och långsamt gled den mot mållinjen och över. Det var som man kunde höra ett eko av Lennart Hyland i Colorado Springs 1962. "Den gliiider in i mål...", men bara nästan. Närmare än så går det inte att komma.

– Jag är glad att vinna fast det var otroligt nära att vi förlorade när pucken låg på mållinjen i en evighet. Jag är glad att mållinjerna är breda i Göteborg, kommenterade Robert Ohlsson efteråt.

– Jag tog för givet att det var mål. Lampan tändes och de firade. Det var bara millimeter. Det är små marginaler i hockey, säger Niclas Bergfors.

Viftar bort målet

Domarna tog till videogranskning vid nästa avblåsning och viftade bort målet.

I stället gick matchen till förlängning och där kunde William Eklund avgöra. Det var Djurgårdens tredje seger under säsongen över göteborgarna som nu dansar farligt nära strecket för att direktkvalificera sig för kvartsfinalspel.

Och Roger Rönnbergs Frölunda är fortfarande ligans formsvagaste lag.

Jonas Dagson/TT

Robin Alvarez var så här nära att ge Frölunda segern under ordinarie tid under lördagens ishockeymatch mellan Frölunda och Djurgården.
Robin Alvarez var så här nära att ge Frölunda segern under ordinarie tid under lördagens ishockeymatch mellan Frölunda och Djurgården.
Foto: Thomas Johansson/TT

Inrikes

Man död i isolycka på Mälaren

Flera personer gick genom isen nära Ekolsundsbron utanför Bålsta. En av dem omkom.
Foto: Stefan Reinerdahl / TT
Inrikes
Inrikes Flera personer gick genom isen på Mälaren utanför Bålsta på lördagen.
Fyra män fördes till sjukhus med ambulans och helikopter. En man avled senare.
Både polis och expert varnar för att ge sig ut på de osäkra isarna.

Isarna är dåliga efter den senaste tidens värme och flera olyckor har inträffat runtom i landet.

Vid 13.30-tiden på lördagen slog en privatperson larm om en olycka i Ekolsundsviken.

– Personen tyckte att han hörde rop på hjälp och tyckte sig se en vak, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl vid Räddningscentralen Mitt.

En stor räddningsinsats med bland annat en räddningshelikopter inleddes.

Fyra till sjukhus

Räddningsinsatsen avslutades vid 16-tiden.

Det var först oklart hur många personer som hamnade i vattnet.

– Vi har fått upp fyra personer, säger Tommy Wållberg.

Enligt polisen var det två män som först gick genom isen. Två andra män som försökte hjälpa dem hamnade också i vattnet.

De fördes till sjukhus med ambulans och helikopter.

Tidigt på kvällen kom beskedet att en man i 70–75-årsåldern avlidit av sina skador.

Tillståndet för en annan av de skadade, en man i 75-årsåldern, beskrivs som allvarligt men stabilt. Han vårdas på intensivvårdsavdelning, uppger Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det finns inga uppgifter om tillståndet för de andra.

Åtminstone en person till ska ha hamnat i vattnet, men kunde ta sig upp själv.

Det fanns först farhågor om att det kunde finnas ytterligare personer i vattnet, men inga fler hittades.

Varning från polisen

Polisen avråder människor från att ge sig ut på isarna nu när de är så osäkra.

Tidigare under lördagen gick en person genom isen i Tierp. Personen hade dragits upp ur vattnet innan polisen var framme.

– Det gick förhållandevis bra, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

De senaste dagarna har flera svåra isolyckor inträffat i landet.

I torsdags omkom fyra män när de gick genom isen på en sjö i närheten av Sävsjö. Och i fredags omkom två personer i en olycka på sjön Yngaren utanför Katrineholm.

Onormala isförhållanden

Att så många olyckor skett under den senaste tiden beror till stor del på att det i år råder onormala isförhållanden i delar av landet, enligt Jan Insulander, projektledare för Issäkerhetsrådet.

– Det var varmt i hela januari och sedan kom det en köldknäpp i början av februari. Då la sig isarna, men efter det kom snön. Och snön isolerar så att isen inte växte till sig ordentligt, säger han till TT.

Jan Insulander uppmanar till stor försiktighet – om man trots allt beslutar sig för att ge sig ut på isarna.

– Fundera tre gånger om du verkligen måste ge dig ut – det finns ju annat att göra. Ger du dig ut gäller det att verkligen ta reda på vilka förhållanden som råder. Prata med någon som bor i närheten, med en fiskeklubb eller med friluftsfrämjandet. Och ge dig aldrig ut ensam.

SOS Alarm ser ökning

SOS Alarm rapporterar om en kraftig ökning av antalet drunkningslarm hittills i år, där merparten av larmen rör isolyckor.

Mellan den 1 till den 21 februari hanterade SOS Alarm 117 drunkningsärenden. Motsvarande period förra året var det 37 sådana larm.

I januari hanterades 98 drunkningslarm, jämfört med 57 under samma månad i fjol.

Fredrik Gunér/TT

Anna Grönberg/TT

Utrikes

Köttfri skolmeny får politiker att koka

Frankrikes president Emmanuel Macron på besök i en sydfransk skolmatsal 2019. Nu rasar flera av hans ministrar sedan Lyon slutat servera kött till skolbarn under pandemin. Arkivbild.
Foto: Ludovic Marin/AP/TT
Utrikes
Utrikes I boeuf bourguignonens hemland är vegetarisk kost i skolan rena rama helgerånet – åtminstone om man får tro vissa kritiker. Ett tillfälligt köttstopp i Lyon har fått franska ministrar att koka av ilska.

Det är en förolämpning mot slaktare. Och det äventyrar barnens hälsa. Det hävdar i alla fall delar av Frankrikes regering sedan skolor i Lyon nyligen slutat att servera kött i skolan på grund av pandemin.

Flera ministrar har vänt sin ilska mot borgmästaren Grégory Doucet från miljöpartiet EELV, som tog hem segern under den gröna våg som svepte fram över Frankrike i förra årets lokalval. Kanske är det särskilt retligt att den vegetariska linjen drivs från Lyon – som brukar beskrivas som landets gastronomiska huvudstad och där kött, blod och inälvor är vanligt förekommande i de rätter som har satt staden på matkartan.

Upprörda ministrar

"Sluta lägga ideologi på våra barns tallrikar. Ge dem bara vad de behöver för att växa ordentligt. Kött är en del av det", skriver jordbruksminister Julien Denormandie på Twitter.

Inrikesminister Gérald Darmanin har i sin tur kallat beslutet en "oacceptabel förolämpning" av franska bönder och slaktare. "Vi ser hur De grönas moraliserande och elitiska politik utesluter låginkomsttagare. Många barn äter bara kött i skolmatsalen", skriver han vidare.

Men Grégory Doucet försvarar sitt beslut.

Han framhåller att tanken bakom att ha en enda meny är att säkerställa en smidig, strömlinjeformad och smittsäker matservering under lunchtimmarna. Enligt Doucet kräver de franska pandemireglerna om avstånd fler sittningar i matsalarna och menar att det inte är möjligt att servera stadens 29 000 elever på två timmar om de får välja mellan olika menyer. Fisk och ägg serveras dock fortfarande.

Doucet har vidare försäkrat att menyn är välbalanserad och framhållit att hans politiska motståndare och företrädare Gérard Collomb vidtog "exakt samma åtgärd" under förra årets första virusvåg.

Och när miljöminister Barbara Pompili besökte en av Lyons skolmatsalar i måndags var hon positiv till menyn som innehöll zucchinisoppa, spaghetti med linser, morötter, tomater, getost och päron till dessert, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Pompili uppmuntrar fler skolor att våga testa vegetariska alternativ under pandemin och kallar den infekterade debatten om Lyons lunchval "urtida".

Mer grönt och lokalt

Mat står för ungefär en fjärdedel av Frankrikes koldioxidavtryck och förslag utvecklas av regeringen för att uppmuntra fransmännen att äta mer lokala råvaror och konsumera mindre kött men av högre kvalitet, enligt The Guardian.

Förra året rekommenderade den franska senaten en mer grönsaksbaserad diet, men då främst som ett sätt att motverka ohälsosamma effekter av snabbmat. Det har också funnits förslag om att belöna köttproducenter som står för låga utsläpp.

Enligt svenska Livsmedelsverket är mat med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn bra för både hälsa och miljö – och så länge kosten är väl sammansatt kan barn äta helt veganskt.

Sofia Eriksson/TT

Lyons tidigare borgmästare Gérard Collomb (till vänster) med sin efterträdare Grégory Doucet. Arkivbild.
Lyons tidigare borgmästare Gérard Collomb (till vänster) med sin efterträdare Grégory Doucet. Arkivbild.
Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

FAKTA

Fakta: Gröna framgångar

De gröna fick länge litet stöd bland de franska väljarna. Men i parlamentsvalet 2012 blev partiet, som 2010 gick samman med valalliansen Europaekologi och bildade Europaekologi–De gröna (Europe Écologie–Les Verts, EELV), tredje största.

Efter lokalvalen 2014 hade EELV bara makten i Grenoble. Men 2020 lyckades partiet inte bara hålla sig kvar där, utan också ta över borgmästarkontor i städer som Annecy, Besançon, Bordeaux, Lyon, Poitiers och Strasbourg samt vara en del av majoritetsstyret i Paris och Marseille.

Aldrig tidigare har partiet rönt så stora framgångar vid valurnorna i kommunalvalen. Det fick många att prata om en grön våg – rent av en tsunami.

Analytiker har förklarat de växande gröna framgångarna med att boende i franska storstäder känner en ökande oro för föroreningar, trängsel, klimat samt sociala frågor.

Inrikes

Efter 30 år – nu får ödehuset nytt liv

Jonas Ivarson renoverar en ödegård som stått tom i 30 år utanför Komstad på Österlen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Flera år utan vatten, iskallt sovrum och tuffa fuktskador som kostar en rejäl slant att bli av med.
Att rusta upp ödehus är ingen barnlek.
– När man varit utan vatten och lampor i månader eller år så inser man vilken lyx det är, säger Johan Ivarson som restaurerar ett hus på Österlen.

Kylan biter i kinderna en februaridag på Österlen. Det är kallt även inomhus – förutom i det nyrenoverade köket här i den gamla gården i Komstad.

Husägare Jonas Ivarson ser sig nöjt omkring i ett rum som stilmässigt påminner om svunna tider. Det schackrutiga golvet matchar fint med måttbeställda köksluckor som omsorgsfullt handmålats svagt antikgröna med äggoljetemperafärg. Det ligger många timmar hårt arbete bakom resultatet. Men det är ingenting jämfört med vad som ligger framför Jonas Ivarson.

Ändå har han bestämt sig för att få ordning på en fastighet som ansågs vara ett rivningsobjekt.

Tanken var att hitta en gård som passar för djurhållning och ekologiskt lantbruk. Gärna beläget "vid vägs ände", berättar Jonas Ivarson.

– Det är inte lätt att hitta något som stämmer med det som man egentligen vill ha.

Tomt i 30 år

2015 såg han sitt objekt här i utkanten av den skånska lilla byn. Ett övergivet hus som stått tomt i 30 år. Det avskräckte honom inte från att ta sig en närmare titt.

– Då gick det ju inte ens att ta sig in. Det var skrot- och skräphögar och det låg ett decimeter tjockt lager av lera över gårdsplanen. Sopor som låg slängda överallt.

Såväl boningshus som ekonomibyggnader var i katastrofalt skick.

– Det saknades ytterdörrar och vissa ytterfönster var trasiga, så katter hoppade ut och in. På det ena huset hade ena gaveln rasat in och taket hängde som en hängmatta.

Hinkar på vind

Murgrönan klättrade och höll på att ta över.

– Men när man kom in i huset var det som att det sade: "Äntligen kommer ni"...

Det blev ett köp. Utöver gården med 21 hektar mark så ingick ytterligare en gårdsfastighet en bit bort. Fem år senare har nya element installerats. Det är fortfarande bara sex grader varmt i det provisoriska sovrummet, men kök och badrum har värme.

Skorstenen är ommurad, takpannor och takbjälkar har bytts på ena boningshuset, och det andra får sina fönster utbytta. Det blir kopior – men gammalt glas återanvänds.

– Man får ju göra om nästan allt. Taket måste göras om också, det står lite hinkar på vinden.

Hur kommer det sig att allt blivit så förfallet?

Tragiska historier

Bakom många ödehus finns tragiska historier som kan förklara varför de står tomma. Så är även fallet för den från början gamla familjegården i Komstad – vars öde till slut formades av olycklig kärlek och depression, berättar Jonas Ivarson.

– Mannen här levde utan ström i misär. Han bestämde sig för att ta livet av sig och köpte rep.

Den olycklige mannen dog i stället på sin arbetsplats. Gården testamenterades direkt till dottern till den kvinna som den tidigare ägaren var olyckligt förälskad i.

Så gick åren och allt såg mörkt ut. Men nu sjuder den gamla gården av liv igen.

– Det här är ingenting som kommer bli färdigt, får man väl inse. Men det viktigaste är väl att kunna vara visionär, att se en möjlighet.

– Jag ser ju i mitt inre hur det kommer se ut.

Anna Karolina Eriksson/TT

Så här såg boningshusets fasad mot gårdsplanen ut vid tillträdet.
Så här såg boningshusets fasad mot gårdsplanen ut vid tillträdet.
Foto: Jonas Ivarson/privat
Gårdsplanen var full av träd som växte alldeles inpå husen, det låg högar med skrot och skräp och kullerstenen var täckt av ett tjockt lager av jord och ogräs.
Gårdsplanen var full av träd som växte alldeles inpå husen, det låg högar med skrot och skräp och kullerstenen var täckt av ett tjockt lager av jord och ogräs.
Foto: Jonas Ivarson/privat
Ordningen är tillbaka. Jonas Ivarson renoverar en ödegård som stått tom i 30 år utanför Komstad på Österlen.
Ordningen är tillbaka. Jonas Ivarson renoverar en ödegård som stått tom i 30 år utanför Komstad på Österlen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Nytt kök som ändå andas av svunna tider här i den skånska gården i Komstad.
Nytt kök som ändå andas av svunna tider här i den skånska gården i Komstad.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det finns fortfarande en hel del kvar att göra. Här vardagsrummet med originaltapeterna kvar.
Det finns fortfarande en hel del kvar att göra. Här vardagsrummet med originaltapeterna kvar.
Foto: Johan Nilsson/TT

Inrikes

Kommuner jagar ödehus – och nya ägare

Här - ett ödehus som är till salu på landsbygden mellan Uppsala och Bålsta, nära Örsundsbro.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Över hela Sverige finns obebodda hus som bara står och förfaller.
Samtidigt är ödehusen hett eftertraktade, och många kommuner försöker kartlägga dem, visar en enkät som TT gjort.
På flera håll är arbetet redan i gång, och i vissa kommuner tar man till och med på sig rollen som "matchmaker".

– Vårt hopp är att på lång sikt få några av husen bebodda, att få grannar. På kort sikt vill vi få koll på varför de står tomma.

Övergivna hus finns det gott om. Ett problem för många kommuner, bland annat småländska Torsås, berättar kommunutvecklare Sofie Nyström för TT. Det blir ödsligt och förfallet, samtidigt står nya potentiella inflyttare faktiskt på kö, säger hon.

– Mäklare söker objekt och folk hör av sig och vill bo här. Människor letar ödehus har vi märkt – det är spännande!

Inventeringar i gång

Ett politiskt uppdrag för att åtgärda problemet saknas i den småländska kommunen – däremot ska Torsås genomföra lokala utvecklingsplaner varje år. Då passar ödehusinventeringen bra, tycker Sofie Nyström. Eldsjälar i ett av kommunens områden har redan påbörjat en kartläggning – samma slags arbete som sker i flera av landets kommuner just nu.

Många upplever också att man har problem med övergivna fastigheter. Det framgår av en enkät som TT nyligen skickat ut till landets kommuner med frågan om det finns några privata bostadshus som står tomma, obebodda och övergivna av sina ägare – och alltså inte nyttjas alls i dag på något sätt – inom kommunens gränser.

Hur många övergivna hus det faktiskt finns inom landets gränser är det ingen som vet.

Men av de 137 kommuner som svarat på TT:s enkät uppger 85 att det finns ödehus – privata bostadshus som står tomma, obebodda och övergivna av sina ägare – inom kommunens gränser.

Hos 45 kommuner ska beståndet undersökas, och hos mer än hälften av dem är en sådan inventeringen redan i gång.

Kontaktar ägarna

I jämtländska Ragunda samarbetar man också med föreningar och boende för att få koll och komma i kontakt med ödehusens ägare.

– Jag har varit i åtta byar, och vi gick igenom som en balansräkning. Det som vi såg svart på vitt var att tillgångar var bland annat massor med fastigheter. Utmaningarna var att många av dem inte var bebodda i den grad som vi önskade, berättar näringsutvecklare Lars Blixt i Ragunda kommun.

– Vi behövde göra något åt det här.

Resultatet? Ägare till husen har kontaktats via brev. Bara i ett område i Ragunda har över hundra brev till ägarna skickats ut.

– Vi är hemskt försiktiga med att uppmana till att sälja, det hade kunnat vara kontraproduktivt. Men vi vill väcka en tanke.

Även Bollnäs planerar att genomföra en ödehusinventering kommande sommar. I Grästorp kommun är man redan i gång. Liksom i Motala – som i TT:s enkät uppger att cirka 170 hus redan hittats. Nu kontaktas fastighetsägarna och man försöker på olika sätt väcka en tanke för att få dem att renovera, hyra eller kanske sälja fastigheterna.

Behöver stöd

Men för Lars Blixt i Ragunda kommun stannar inte engagemanget där. Flera personer som vill flytta till kommunen och söker efter hus hör nämligen av sig. De behöver också stöd, säger han.

– Jag känner att det vore halvfabrikat om vi bara skickar brev. Vi märker att det behövs något slags lots för både köpare och fastighetsinnehavare.

TT: Så kommunen har tagit på sig att bli en sådan lots?

– Det är inget politiskt beslut men jag känner att jag behöver det. Det blir den sista knuffen när jag ringer upp en fastighetsägare och säger att nu har vi några intresserade. Då har jag ringt upp och frågat om jag får visa huset.

Utveckla landsbygden

Halländska Hylte försöker också få fler att flytta in – via projektet "Lev din dröm", som grannkommunen Falkenberg tidigare startat. Runt 300 hus har uppskattats vara helt obebodda, och ägare till fastigheter som bedöms stå tomma får helt enkelt vykort med frågan om hur planen ser ut för framtiden, berättar projektkoordinator Ida Karlsson Lalander i Hylte.

En del ägare svarar och ber kommunen om hjälp. Samtidigt har potentiella inflyttare hört av sig, säger hon.

– Jag har förmedlat fyra fem hus till mäklare, för vi i kommunen får inte vara involverade i själva försäljningen. Tre hus har också skickats ut via en intresselista, så de är på gång, säger hon och fortsätter:

– Man kan säga att det är "matchmaking".

TT: Är det en kommuns uppgift?

– Ja, det tycker jag. Det är viktigt att vi är med för att utveckla landsbygden.

Anna Karolina Eriksson/TT

Här en ödegård som stått tom i 30 år utanför Komstad på Österlen. Nu har den dock fått en ny ägare – mot alla odds.
Här en ödegård som stått tom i 30 år utanför Komstad på Österlen. Nu har den dock fått en ny ägare – mot alla odds.
Foto: Johan Nilsson/TT
Interiörbild från en ödegård som stått tom i 30 år utanför Komstad på Österlen. Nu renoveras den.
Interiörbild från en ödegård som stått tom i 30 år utanför Komstad på Österlen. Nu renoveras den.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Vad är ett ödehus?

Lantmäteriet har ingen entydig definition om vad som är ett ödehus. I ett försök att ta fram statistik på fastigheter som kan antas vara obebodda, av myndigheten kallat spökhus, utgick man bland annat från "en bostadsbyggnad där ingen kan antas bo. Fastigheten ska inte ha ändrats i fastighetsregistret sedan 1950 eller bytt ägare sedan 1970."

Exempel på andra parametrar var att det inte fick finnas någon folkbokförd där och inte vara ett fritidshus.

Enligt Lantmäteriet fanns det år 2014 i så fall 847 sådana byggnader, ojämnt fördelade över landet.

I den definitionen ingår dock ej de tusentals övergivna hus där ingen bor permanent, varav en del är vanliga fritidshus medan andra kan vara hus som sällan besöks.

Nyare siffror har Lantmäteriet ej.

I TT:s enkät efterfrågades dock alla privata bostadshus som står tomma, obebodda och övergivna av sina ägare på något sätt och alltså inte nyttjas alls i dag på något sätt.

Källa: Lantmäteriet

FAKTA

Fakta: Så svarade kommunerna

137 kommuner som svarat på TT:s enkät uppger 85 att det finns ödehus – privata bostadshus som står tomma, obebodda och övergivna av sina ägare – inom kommunens gränser.

Hos 45 kommuner ska beståndet undersökas, och hos 28 av dem är inventeringen dessutom redan i gång.

Så här svarar några kommuner:

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sverigecasino.com

Casinobranschen 2021

Sverigecasino.com Casinobranschen är en bransch som i allra högsta grad blir påverkad av teknikens framsteg. Om du spelat på online casinon under flera år har du troligtvis lagt märke till dessa förändringar. Mobilt BankID, Swish och Live casinon är uppfinningar som bara under de senaste åren blivit enormt populära.

Men hur kommer framtiden se ut för online casinon? Och kanske främst – Hur kommer casinobranschen se ut 2021?

Casinobranschen förändras just nu på två fronter. I denna artikel kommer vi främst fokusera på hur tekniken förändrar online casinon, men vi ska snabbt även nämna Spelinspektionens nya tillfälliga restriktioner.

Under februari 2020 slog Corona pandemin till fullt ut. Detta har resulterat i att personer spenderar mer tid hemma och kanske främst framför sina skärmar. Regeringen fångade snabbt upp risken med att personer sitter hemma i korrelation till spelmissbruk. Därför har regeringen tillsammans med Spelinspektionen infört tillfälliga restriktioner för spel vid online casinon. Restriktionerna ska gälla fram till juni 2021.

Tillfälliga restriktioner:

* Online casinon får inte dela ut bonusar som överstiger 100 kronor.

* Spelare får inte omsätta över 5000 kronor i veckan på online casinon.

* Spelare måste sätta upp en spelgräns för sitt spelande.

Restriktionerna har mött en hel del kritik. Casinobranschen har uppmärksammat de risker som finns med att ha hårda restriktioner på svenska casinon. Svenska spelare kan istället dras till casinon utan svensk spellicens för att få ta del av höga bonusar och färre krav på omsättning.

Teknik + Online casinon = Sant!

Som vi tidigare nämnt har teknikens framsteg även påverkat online casinon. Online casinon har blivit mer tillgängliga och användarvänliga. Mobilt BankID, Swish och Live casinon är tre exempel på tekniska framsteg som haft stor positiv påverkan på online casinon.

Vad har framtiden mer att erbjuda? Kommer vi kunna spela online casinon via hologram? Kommer online casinon blir ännu större och ännu mer väldesignade? Vi har funderat ut på vad vi vill se på online casinon i framtiden och kommit fram till två idéer. Det vi vill se är Virtual reality och Gamification. Vad dessa två termer innebär och vad de skulle bidra med till online casinon har vi listat nedan.

Virtual reality!

Virtual reality – även kallat VR – slog igenom för några år sedan. VR ger människor en unik möjlighet att försätta sig i en annan/parallell verklighet. Under bara några år har tekniken förfinats och utvecklats. Man kan numera använda VR när man spelar TV- och datorspel genom att ta på sig ett par glasögon.

Skulle spelbranschen anamma möjligheten med VR skulle det kunna innebära stora framsteg för spelbranschen. Det vi hoppas på är att människor ifrån sitt egna hem ska kunna ha en hel casinoupplevelse. I Sverige finns det i dagsläget bara tre fysiska casinon och Las Vegas ligger på andra sidan Atlanten vilket innebär att möjligheterna att besöka ett fysiskt casino är begränsade. Det är därför vi tror att VR skulle kunna göra en stor skillnad för spelares spelupplevelse.

Tänk om man med hjälp av VR kunde befinna sig i ett lyxigt casino, mingla med andra spelare och kanske till och med spela i eller kolla på stora pokerturneringar. Vi håller tummarna för VR helt enkelt.

Gamification!

Gamification är inte riktigt lika känt som VR är för gemene man. Gamification är ett nytt begrepp som innebär att man bygger upp hela hemsidor med syftet att det är mer som ett TV- eller datorspel än en faktisk hemsida. Detta brukar vara väldigt uppskattat av de personer som sedan använder hemsidan.

Idén med Gamification är att spelupplevelsen på en hemsida ska starta innan man påbörjat första spelet. För online casinon kan det exempelvis vara så att runt om på hela hemsidan finns det små uppdrag som spelaren ska genomföra som inte direkt är kopplade till casinospel. Oftast brukar inte dessa uppdrag belönas med pengar men istället kan man få ta del av olika fördelar när man sedan spelar på casinot.

Ett område som verkligen lyckats använda Gamification på ett önskvärt sätt är skola och utbildning. Forskning har tydligt visat att elever blir mer intresserade och håller fokus längre under lektioner om uppgifterna är utformade som ett spel istället för på ett traditionellt sätt. Appar som exempelvis Hej Albert har fått enormt genomslag och blivit omättligt populärt.

Sammanfattning

Framtiden för online casinon kan kännas något oviss. Tekniska framsteg görs hela tiden men det tillkommer hårda restriktioner och nya lagar. Att svenska spelare kommer börja röra sig till utländska casinosajter om restriktionerna blir fler känns som en självklarhet. Det kommer i så fall innebära att restriktionerna egentligen skälper mer än de hjälper.

När det kommer till tekniken ser framtiden ljusare ut. Under 2021 tror vi att vi kommer se flera spännande tekniska framsteg för online casinobranschen. Virtual reality (VR) och Gamification är två saker vi håller tummarna för. Här tror vi att möjligheterna är oändliga och att dessa två uppfinningar verkligen kan bidra till en härlig casinomiljö online.

Sport

City vann igen – VAR-förvirring för Brighton

John Stones (5) firar med ett danssteg efter sitt segermål i 2–1-segern över West Ham.
Foto: Clive Brunskill/AP/TT
Sport
Sport Engelska ligaledaren Manchester City förblir ostoppbart.
Mittbackarna Ruben Dias och John Stones gav laget den 20:e raka segern. City vann toppmötet mot West Ham med 2–1.

Den argentinske stjärnanfallaren Sergio Agüero startade sin första ligamatch sedan oktober efter att ha dragits med skadeproblem och coronasmitta.

Men Manchester Citys mål kom från mer oväntat håll.

Mittbacken Ruben Dias nickade in 1–0 i 30:e matchminuten efter att han dröjt sig kvar vid en fast situation. Kevin de Bruynes långa, svepande inlägg nådde den 23-årige portugisen som kunde göra sitt första mål i Manchester City-tröjan.

West Ham kom in i matchen med fin form. Londonlaget hade tre segrar i sina fyra senaste ligamatcher och en överraskande fjärdeplats i tabellen.

Och i slutet på andra halvlek växte de in i matchen.

En bollvinst på offensiv planhalva ledde till en snabb omställning där United-lånet Jesse Lingard kunde styra ett inlägg vidare till Michail Antonio som tryckte in kvitteringen vid bortre stolpen.

Stor ledning

Men när Manchester City jagade ledningsmålet i andra halvlek klev ytterligare en mittback fram.

Manchester City bet sig kvar kring offensivt straffområde efter en hörna. Algeriern Riyad Mahrez lurade sin motståndare längs högerkanten och hittade en passning snett inåt bakåt till engelsmannen John Stones som kunde bredsida in segermålet.

West Ham tryckte på i slutet och hade några möjligheter att få med sig en poäng, men det blev inga fler mål och City kunde räkna in sin 20:e raka seger.

Med 26 av 38 omgångar spelade ser det ut som att Manchester City kommer att jogga hem Premier League-titeln. De är i nuläget 13 poäng före tvåan och lokalrivalen Manchester United, som har en match mindre spelad.

Brightons förbannelse

Inte ens två straffar hjälpte Brightons målskytte på traven i bottenmötet mot West Bromwich.

I första halvlek smällde Pascal Gross en straff i ribban och när Danny Welbeck klev fram i andra halvlek resulterade det i en stolpträff.

West Bromwich gjorde i stället matchens första och enda mål genom Kyle Bartley på hörna i 11:e minuten i en match som mest kretsade kring VAR och missade målchanser.

Brighton trodde att de hade kvitterat på en frispark i första halvlek, men så var inte fallet.

Lewis Dunk slog in bollen i nästan öppet mål när West Bromwich-spelarna var oförberedda och målvakten stod intill stolpen för att ställa upp muren.

Domaren Lee Mason dömde bort målet, sedan dömde han mål, och sedan dömde han bort målet igen efter en VAR-granskning.

I andra halvlek följde sedan en kavalkad av målchanser, men som vanligt för Graham Potters Brighton sköts bollen över, utanför, i stolpen, i ribban, på målvakten – ja, överallt förutom i mål.

Förlusten innebär att Brighton är fyra poäng före nedflyttningsplatserna, med en match mer spelad än konkurrenterna.

Ola Palmström/TT

Utrikes

Prålig uråldrig vagn hittad utanför Pompeji

Den ceremoniella romerska vagn som hittats av arkeologer utanför Pompeji, den italienska stad som ödelades av ett vulkanutbrott år 79.
Foto: Handout/Pompei Archeological Park via AFP/TT
Utrikes
Utrikes

Den är gjord av järn och brons och är bevarad i utomordentligt skick. Arkeologer har hittat en ceremoniell, romersk, fyrhjulig vagn vid det som en gång var en villa utanför Pompeji – den antika stad som ödelades av ett vulkanutbrott år 79.

Vagnen hittades nära stallarna vid en villa i området Civita Giuliana, omkring 700 meter norr om Pompejis stadsmur. Tidigare har där främst hittats arbetskärror.

– En extraordinär upptäckt som ökar vår förståelse för den antika världen, säger Massimo Osanna, avgående chef för de arkeologiska utgrävningarna vid Pompeji, om fyndet.

Pompeji ligger drygt två mil sydost om Neapel i Italien. Staden var hem för cirka 13 000 människor när den begravdes av ett utbrott från vulkanen Vesuvius.

Malmö

Malmö vann ångestmöte – krisen växer i HV71

Malmös Adam Johnson, i mitten, jublar med Axel Wemmenborn och Patrik Hersley efter ett av sina två mål.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Malmö
Sport
Malmö Malmö har hittat toppformen när det behövs som bäst.
Fjärde raka segern, 3–2, kom i ångestmötet med HV71 som ramlade ned till jumboplatsen.

Två mål av amerikanske forwarden Adam Johnson i första perioden och första SHL-målet i karriären från 20-årige backen Linus Cronholm i andra gav fjärde raka segern.

För HV71 – som spurtade starkt, men inte nådde i kapp – var det femte raka förlusten och Jönköpingslaget, som tog SM-guld 2017, halkade ned till sista plats.

– Det är alldeles för dåligt, vi bjuder på för mycket. Det är klart läget är pressat, men det gäller att hantera situationen, säger HV-kaptenen Simon Önerud till C More.

Dråpligt premiärmål

Malmö ledde med 2–1 efter första perioden efter Johnsons dubbla fullträffar.

Det matchavgörandet 3–1-målet av backen Linus Cronholm, hemkallad från lån i allsvenska AIK, kom på ett dråpligt sätt.

Cronholm sköt från backposition i plexiglaset, en felstuds gjorde att returen flög tillbaka från skotthållet in framför mål och där styrdes den på HV-backen Eric Martinssons klubba och i mål.

– Ibland har man turen med sig och det var viktigt för laget, sade Cronholm till C More.

"Mer desperation"

Tre poäng skiljde mellan lagen i den tajta bottenstriden inför matchen.

Nu har Malmö, som bara spelat 41 matcher, på den sista slutspelsplatsen tre poängs marginal ned till slutspelsstrecket och fem poäng till kvalstrecket.

Malmö har ett tajt spelschema och möter Luleå redan på söndagen i sin tredje av sex raka hemmamatcher.

Linus Fröberg, i numerärt överläge, och Fredrik Forsberg gjorde målen för HV71 som vann skotten i tredje perioden med 12–2 men bara fick in ett mål.

– Det måste vara mer desperation, som vi spelade i tredje perioden måste det vara från början. Tyvärr räcker det inte att spela bra i 20 av 60 minuter, säger HV-tränaren Stephan Lundh till C More.

HV71, som har spelat 45 matcher, har två poäng upp till fast mark och hela sex poäng till en slutspelsplats.

Göran Sundberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL