Annons

Nytt spel på börsen — köp en påse pengar

Du investerar i en andel av en pengapåse, som ska investeras i ett ännu okänt företag. Så kallade spac-aktier är hett i USA och i Sverige har börsen förberett med nytt regelverk.
– Det är en högre grad av chansning och lotteri jämfört med vanliga aktier, säger Sverre Linton på Aktiespararna.
Publicerad 21 februari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Bli en riskkapitalist. Ny spelform på börsen.
Bli en riskkapitalist. Ny spelform på börsen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Normalt köper man en andel, aktie, i ett företag med befintlig verksamhet. Du vet någorlunda vad du får. Men nu är en ny trend på gång. Det är i alla fall stort i USA och på väg även hit. Det kallas spac, special purpose acquisition company, en slags börsnoterad pengafond med ännu okänt innehåll, ett slags skalbolag med tomt innehåll, förvaltat av ett gäng mer eller mindre duktiga investeringsexperter.

– Det blir som ett vad på att teamet hittar rätt häst, säger Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Stockholmsbörsens ägare Nasdaq.

Annons

I USA har antalet nynoteringar av spac-aktier fullkomligen exploderat i början av året. Än så länge finns inga på Stockholmsbörsen, men börsägaren Nasdaq har precis sjösatt ett regelverk för att hantera fenomenet.

Ansökningar gjorda

Enligt Adam Kostyál finns redan ansökningar inne, med kompetent folk bakom. Mer än så kan han inte säga. Han räknar med några noteringar redan inom de kommande månaderna och uppemot tio stycken innan årets slut.

– Jag tror spac kommer att etablera sig i Sverige och bli ett starkt komplement, säger han.

Även småspararnas intresseorganisation, Aktiespararna, och dess chefsjurist Sverre Linton tror att fenomenet har potential att bli populärt även i Sverige, med småsparare som är villiga att hoppa på. Men det gäller att vara vaksam.

– Risken är högre och det finns inget annat att gå på än personerna bakom, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.

Investerar i trovärdighet

Lite är det som att köpa grisen i säcken och kanske ett tecken i tiden med mer av spekulation.

– I grund och botten är det en notering av en påse pengar, där man investerar i trovärdigheten för dem som står bakom fonden, säger Linton.

Om investeringslaget bakom spac-aktien inte hittar något köpeobjekt inom 36 månader har investeraren, aktieägaren, rätt att få tillbaka pengarna. Det går förstås också att sälja aktien under resans gång.

Spac kan likställas med det riskkapitalisterna sysslar med — samla in pengar från större investerare för att sedan, när fonden är fylld, köpa bolag, med den skillnad att nu kan även småsparare släppas in i ett tidigt skede och eventuellt skörda frukterna på ett tidigare stadium. De stora pengarna lär spacens investeringsrådgivare dock fortsatt dra in. Och Adam Kostyál är övertygad om att de stora investerarna fortsatt kommer att vara olika institutionella ägare.

Svenska sparare

Cevian Capital, med dess investeringsfonder, och grundaren Christer Gardell skulle potentiellt kunna vara en som drog igång en spac-aktie.

Annons

"Jag tror nog att vi kommer att se spacar dyka upp i Sverige och på andra håll i Europa. En spac är ju ett börsnoterat bolag och därmed hamnar det innanför våra investeringsramar. För närvarande har vi dock inga spac-planer", skriver han i ett svar till TT.

I USA drog spac-aktier in lika mycket kapital som vanliga börsnoteringar. Och det finns svenska investerare som hakat på. Nätmäklaren Avanza har åtminstone över 20 000 svenska sparare som lagt pengar på amerikanska spacar. Bankens sparekonom Nicklas Andersson har sin egen liknelse för att beskriva företeelsen.

– Som en larv i kokongen som blir en börsfjäril.

Olle Lindström/TT

Du tvingas lita på att någon hittar rätt häst. Arkivbild.
Du tvingas lita på att någon hittar rätt häst. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Fakta: Spac

Fakta: Spac

Spac, special purpose acquisition company, är ett noterat bolag utan verksamhet, inledningsvis enbart innehållandes en summa pengar. Syftet är att ledningen bakom bolaget ska köpa eller slå sig ihop med ett annat bolag som då blir det nya verkliga börsnoterade företaget.

Fenomenet gör att onoterade företag kan komma in på börsen från sidan eller bakvägen via spacen – ett slags snabbspår till börsnotering.

Ledningen för bolaget (spacen) har max 36 månader på sig att hitta ett objekt att köpa för investerarnas pengar, annars har aktieägaren rätt att få satsat kapital tillbaka. Aktieägarna får också ta ställning till om det föreslagna förvärvet ska genomföras.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons