Finansminister Magdalena Andersson drömmer sig tillbaka till tiden när staten hade kontroll över det mesta när hon i SVT:s Agenda för fram att pandemin kommer att innebära slutet för ”privatiseringsvågen”. Visst kommer vi dra lärdomar av vad vi sett kring hanteringen av coronapandemin, men det är knappast anledning att minska på privatdrivna verksamheter.
Det som varit det största problemet med ”privatiseringsvågen” sen 80-talet är att kontrollen varit undermålig och beställningarna från statligt håll otydlig. Det går inte att skylla på att privata företag skulle vara ”dåliga”, när det i själva verket sannolikt är det offentliga som varit dåliga beställare.
Ministern pratar om att det behövs en bättre kontroll, och det är självklart och borde skötts betydligt bättre för längesen. När Magdalena Andersson i nästa andetag säger att det inte ska finnas vinster blir det ett hemfallande till meningslös sosseretorik. Alla företag behöver sträva efter en viss vinst för att kunna fungera som ett bra företag. Det betyder inte att vinsten alltid ska gå i ägarnas fickor, utan betyder i många fall återinvesteringar i verksamheterna. Detta borde gå att reglera i överenskommelser mellan beställarna från regioner och kommuner, men ofta är kompetensen kring upphandlingar inte tillräckligt hög på dessa nivåer.
Den tråkiga vänsterretoriken att vinster är problemet för välfärden kommer inte att gynna vare sig brukarna eller beställarna. Det reflexmässiga motståndet mot vinster innebär i praktiken en inbromsning av antalet privata aktörer i den offentliga sektorn. I stället borde alla krafter nyttjas för att tillhandahålla vård, skola och omsorg med hög kvalitet. Där har beställarna nyckeln.
Mycket behöver ses över efter pandemin, men att hindra privata företag att driva välfärdsföretag och att centralisera ansvaret för verksamheter är knappast lösningen. Nytänkande och systemförändringar är det som krävs.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN