Försäkringskassans högsta ledning ska se över sin förvaltning av sjukförsäkringen. Tidigare har man slagit från sig kritik för att antalet avslag på ansökningar om sjukpenning har ökat kraftigt, trots att inget i regelverket har förändrats, eller att folkhälsan förbättrats.
Frågan anses vara känslig, eftersom det ofta är svårt sjuka personer som nekats och det kan bli uppseendeväckande att ändra riktning som ett medgivande av att man gjort en felbedömning. Enligt källor inom Försäkringskassan är man orolig för att en utvärdering ska leda till en förtroendekris för myndigheten.
Tyvärr är det redan så att förtroendet för myndigheten är lågt, så det är frågan hur mycket värre det kan bli. Försäkringskasskans generaldirektör Nils Öberg säger 2019 i en kommentar till de låga förtroendesiffrorna att ”Försäkringskassan fortsatt har ett lågt förtroende bland allmänheten. Så kan det inte fortsätta vara för en myndighet med en så fundamental roll för välfärdssamhället.” Så är det givetvis.
Snarare kan det bli tal om en förtroendehöjning långsiktigt om internutredningen görs på ett trovärdigt sätt. Det är naturligtvis allvarligt om Försäkringskassan under flera års tid har nekat svårt sjuka eller utsatta personer ersättning utan tillräckliga skäl. Men det vore ännu värre om man kom till den insikten och inte gjorde något åt saken. Det borde inte orsaka förtroendekris för myndigheten att ändra hållning, snarare tvärtom. Att ta till sig av kritiken och ändra sin policy till ett mer rättvist förfarande visar på självkritik och ansvarstagande som borde öka ett lågt förtroende. Alternativet är att fortsätta göra sitt jobb på ett sätt som skadar både enskilda beroende av sjukpenning och kassans anseende.
Om det visar sig att man gett avslag till personer som egentligen har rätt till ersättning går det att korrigera och eventuellt lägga på en ursäkt till drabbade: om man agerat felaktigt har det trots allt drabbat extra sårbara personer. Bättre sent än aldrig, helt enkelt. Beskedet är välkommet.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN