Utrikes

Halv miljon amerikaner döda i covid-19

President Joe Biden kommer hålla i en tyst minut på måndagen för att hedra de över 500 000 amerikaner som dött i covid-19.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA redovisar nu över en halv miljon avlidna till följd av covid-19, visar de senaste siffrorna från Johns Hopkins-universitetet. Den dystra milstolpen gör att USA cementerar sin plats som ett av de länder som drabbats hårdast av coronapandemin.

Milstolpen kommer samma dag som landets president Joe Biden håller i en nationell tyst minut för att hedra offren till pandemin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Delat Libyens ser skymt av hopp med ny ledare

Libyens nominerade premiärminister Abd al-Hamid Dbaibah. Arkivbild.
Foto: Hazem Ahmed/AP/TT
Utrikes
Utrikes Libyens kaotiska och våldsamma politiska läge kan få en ljusning med valet av en ny interimspremiärminister.
Parlamentet samlas för att troligen rösta fram Abd al-Hamid Dbaibah.
Den tillfälliga lösningen möter redan kritik.

Parlamentet samlas på måndagen inför den omröstning som kan ge nominerade premiärministern Dbaibah tillfällig makt. De 188 ledamöterna träffas i Sirte på Libyens kust, en stad känd för att vara den störtade och dödade diktatorn Muammar Gaddafis hemstad.

Dbaibahs kandidatur har förhandlats fram i en process övervakad av FN, sedan parterna i det delade landets konflikt kommit överens om en vapenvila i oktober.

Stridande parter

På ena sidan, med säte i huvudstaden Tripoli, fanns den FN-stödda regeringen GNA, som leddes av Fayez al-Sarraj. På den andra krigsherren Khalifa Haftar, som i praktiken kontrollerade stora delar av Libyens territorium från sitt starka fäste i östra delen av landet.

Den föreslagna premiärministern Dbaibah är affärsman och miljardär. Han säger att den nya regeringen ska bestå av 33 ministrar utan att ha presenterat några namn. Bara storleken på regeringen har väckt kritik.

I ett tv-tal vädjade han till parlamentet att rösta igenom propån, vilket innebär att den nya regeringen ersätter de båda tidigare maktblocken.

Tal till nationen

– Jag uppmanar samtliga ledamöter att inte missa denna möjlighet att ena parlamentet, sade Dbaibah.

Interimsregeringen ska styra landet till planerade val 24 december.

Libyen har i praktiken varit kastat i kaos sedan diktatorn Gaddafi störtades i ett Natostött folkligt uppror 2011. Beräkningar gör gällande att det fanns 20 000 utländska stridande och legosoldater i landet enligt beräkningar i december. Fristen för dem att lägga ned vapen löpte ut den 23 januari, men tecknen är få att så skedde.

Politiska analytiker varnar också för att valet av Dbaibah redan mött hinder såsom frågetecken om hans person, samt att hans politiska rivaler redan försöker smutskasta honom.

Utrikes

Rädsla får kvinnliga journalister att lämna

Begravning av den mördade afghanska journalisten Bismillah Adil Aimaq, som sköts till döds i Ghor 1 januari. Arkivbild.
Foto: STR/AP/TT
Utrikes
Utrikes Närmare 20 procent av Afghanistans kvinnliga journalister har lämnat sina jobb och uppdrag det senaste halvåret, enligt organisationen Afghanska journalisters säkerhetskommitté.

Omkring 300 kvinnor har sökt sig från journalistiken på grund av bland annat "riktade mord", samt finansiella problem under coronapandemin.

Rapporten på måndagen publiceras tre veckor efter det att tre reportrar, samtliga kvinnor, på mediebolaget Enikass TV sköts till döds i Jalalabad. Terrorrörelsen IS sade sig ligga bakom dåden.

– Jag älskar journalistik. Men jag älskar också att leva, säger Nadia Momand som är nyhetsankare på Enikass.

– Jag kommer inte att gå ut igen förrän man har skickat en pansarvagn som kan skydda mig, fortsätter hon i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Journalister, religionslärda, aktivister och domare är måltavlor i denna terrorvåg. Attackerna sker samtidigt som spekulationer pågår om samtalen mellan den afghanska regeringen och talibanerna, inte minst sedan USA:s president Joe Biden meddelar att han ska granska det avtal som slöts med talibanrörelsen i fjol.

Utrikes

Flera demonstranter ihjälskjutna i Myanmar

Demonstranter bygger barrikader i Rangoon.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst tre personer har skjutits ihjäl av polis i Myanmar i samband med protester mot juntan, enligt vittnen. Flera personer har skadats.
Oberoende medier har fått sina licenser indragna.

I en direktsändning på Facebook släpar demonstranter skadade kamrater från gatan.

Det oerhört grova filmmaterial som sipprar ut från måndagens demonstrationer i staden Myitkyina visar bland annat en livlös person liggande mitt på gatan, skjuten i huvudet, i en pöl av blod.

– Två personer sköts och dog på platsen. Tre andra, däribland en kvinna, sköts i armen, säger en sjukvårdare.

En tredje demonstrant sköts ihjäl i staden Pyapon, enligt ett ögonvittne och en räddningsarbetare.

Uppmaning till strejk

Tusentals människor har återigen gett sig ut på gatorna i Myanmars största städer Rangoon och Mandalay, och även i flera mindre städer, efter en facklig uppmaning till befolkningen att gå i generalstrejk.

Att fortsätta arbeta som vanligt är enbart till gagn för militären, skriver 18 fackförbund i ett uttalande.

"Nu är tiden inne att agera till försvar för vår demokrati", står det bland annat.

Med sin uppmaning bygger facket vidare på den rörelse för civil olydnad som tusentals offentliganställda har anslutit sig till, något som i flera veckor har lamslagit statsförvaltningen.

Över 50 dödade

I Rangoon har soldater och poliser gjort en husrannsakan på en redaktion tillhörande det fristående mediebolaget Myanmar Now.

– De tog med sig datorer, delar av vår dataserver, och en skrivare, säger chefredaktören Swe Win.

Myanmar Now och ytterligare fyra oberoende mediebolag – Mizzima, 7-Day, DVB och Khit Thit Media – fick senare under måndagen sina licenser indragna av militärdiktaturen. Samtliga har rapporterat om protesterna mot juntan.

Fler än 50 personer har dödats och nära 1 800 gripits sedan maktövertagandet i början av februari, då militären avsatte den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi och grep makten. I helgen dog ordföranden för Suu Kyis NLD:s (det tidigare regeringspartiet) avdelning i Rangoon, efter att ha gripits i samband med nattliga räder mot protestledare.

Kroppen var enligt partiet märkt av tortyr.

FAKTA

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt haft en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken har hon varit Myanmars egentliga civila ledare.

Militären har enligt författningen haft en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats hårt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.

Den 1 februari meddelade regeringspartiet NLD att flera personer ur ledarskiktet, däribland Aung San Suu Kyi, gripits. Militären annonserade kort därefter att den tagit över makten i landet. Sedan dess har protester hållits nästan dagligen, och över 50 personer har dödats av militären.

Källor: NE, Landguiden, AFP

Utrikes

EU-basen: 100 miljoner vaccindoser från april

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen räknar med allt fler vaccindoser till medlemsländerna under våren. Arkivfoto.
Foto: Johanna Geron/AP/TT
Utrikes
Utrikes Allt fler vaccindoser är att vänta för EU-länderna, lovar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Nästa vaccingodkännande kan komma på torsdag.

Till tyska tidningen Stuttgarter Nachrichten är EU-basen optimistisk om ett ökat tempo för leveranserna från läkemedelsbolagen.

– Från april och framåt kommer mängderna att dubblas igen, säger von der Leyen, som under det andra kvartalet i år väntar sig "i genomsnitt 100 miljoner doser per månad".

Efter en långsam start sker just nu vaccineringen i en snabbare takt i EU som helhet än i exempelvis Storbritannien. Hittills har de 27 EU-länderna fått ta emot drygt 50 miljoner doser, varav 38,2 miljoner delats ut till invånarna.

Längst har EU-vaccineringen nått i Malta där 13,5 procent av invånarna fått en dos och 5,9 procent fått två doser. För Sverige ligger siffrorna på 7,3 procent respektive 3,6 – strax ovanför EU-snittet på 7,1 respektive 3,2 – enligt samlad statistik från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

EU-kommissionen har för medlemsländernas räkning gjort färdiga eller preliminära beställningar av drygt 2,6 miljarder doser från totalt åtta leverantörer. Tre av leverantörerna, Pfizer/Biontech, Moderna och Astra Zeneca, har redan fått sina vaccin godkända i EU. Ett fjärde klartecken, för vaccinet från Johnson & Johnson, väntas från läkemedelsmyndigheten EMA på torsdag.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Smittspridningen i EU

Här är de länder i EU där spridningen av covid-19 just nu är störst, räknat i antal nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna:

1) Tjeckien: 1 395 (+25 procent jämfört med veckan innan)

2) Estland: 1 038 (+48 procent)

3) Slovakien: 562 (+7 procent)

4) Malta: 527 (+30 procent)

5) Slovenien: 517 (+1 procent)

...

7) Sverige: 488 (+12 procent)

24) Finland: 140 (+26 procent)

27) Danmark: 118 (+8 procent)

Siffrorna gäller vecka 7 och vecka 8.

För tillfällen faller siffrorna endast i fem länder: Spanien, Portugal, Irland, Litauen och Lettland. Störst är ökningen i Ungern (+58 procent), Estland (+48) och Cypern (+46).

Källa: ECDC

Utrikes

Sanktioner på gång mot juntan i Myanmar

Demonstranter protesterar i Naypyitaw i Myanmar (Burma) mot militärkuppen den 1 februari. Arkivfoto.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Nya EU-sanktioner är att vänta mot juntaledare i Myanmar men också företag kopplade till landets militär.

Bland annat handlar det om konglomeraten MEHL och MEC som är involverade i allt från gruvor och industrier till hotell och bankväsende, uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till diplomater och dokument i Bryssel.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Utrikes

Fullt i fängelserna – fångar släpps fria

Burundis president Evariste Ndayishimiye. Arkivbild.
Foto: Berthier Mugiraneza/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Burundi släpper 5 255 fångar i en omfattande amnesti beordrad av president Evariste Ndayishimiye – omkring 40 procent av de intagna. Skälet är att landets fängelser, med en ordinarie kapacitet på 4 100 personer, är överfulla.

President Ndayishimiye säger sig vara övertygad om att massbenådningen är helt nödvändig för att skapa rum på anstalterna och förbättra förhållandena där.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Senegalesisk oppositionsledare släppt

Unga protesterar mot gripandet av Ousmane Sonko i Dakar i fredags.
Foto: Sylvain Cherkaoui/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Den gripne senegalesiske oppositionsledaren Ousmane Sonko har släppts mot borgen, enligt beslut från en domare i Dakar. Han är dock fortfarande formellt anklagad för våldtäkt och utredningen mot honom fortsätter.

Sonko hävdar att anklagelserna mot honom är politiskt motiverade. Han greps i förra veckan för att ha brutit mot virusrestriktioner och det har lett till de största demonstrationerna i Senegal på många år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Bashar al-Assad har covid-19

Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.
Foto: Alexej Druzhinin/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Syriens 55-årige president Bashar al-Assad har testat positivt för covid-19. Det har även hans 45-åriga fru Asma al-Assad gjort, enligt presidentkontoret.

Presidentparet uppges vara vid god hälsa och tänker fortsätta att jobba hemifrån.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL