Annons

Han skrev fuga inspirerad av glassbilen

Glassbilens melodi kan de flesta svenskar sjunga i sömnen. Men har du hört den som klassisk musik någon gång? Musikern Josep Castanyer Alonsos fuga gör just nu succé på nätet.
Publicerad 22 februari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Josep Castanyer Alonso, cellist och medlem i Kungliga Filharmonikerna, uppmärksammas i sociala medier för sin fuga inspirerad av glassbilens melodi.
Josep Castanyer Alonso, cellist och medlem i Kungliga Filharmonikerna, uppmärksammas i sociala medier för sin fuga inspirerad av glassbilens melodi.Foto: Anders Wiklund/TT

Josep Castanyer Alonso är cellist i Kungliga Filharmonikerna och har bott i Sverige i tre år. När han en dag hörde melodin som nästan alla svenskar känner till, glassbilsmelodin, hade han ingen aning om vad det var han hörde.

– Jag visste ingenting om glassbilen! Jag trodde att melodin var ett slags skollarm för att barnen ska veta när de ska komma in igen. Men så märkte jag att melodin förändrades och blev högre och starkare, och insåg att den kommer från något som rör sig. Då berättade en kompis att det var glassbilen, säger han.

Här saknas innehåll

Kul melodi

Annons

Josep Castanyer Alonso, som även spelar piano, bestämde sig för att använda melodin som tema i en egenskriven fuga. För att utmana sig själv gav han sig en vecka för att komponera treröstfugan.

– Glassbilen har en kul och simpel melodi som jag upptäckte också har nära samband med Sverige. Och jag tycker också man lär sig mer när man har kul, så i stället för att ta något tråkigt tema tänkte jag att glassbilsmelodin skulle vara roligt, säger han.

Förstå fugan

Fugan har nu spridits i sociala medier och ett nyhetsinslag om den har i skrivande stund över 100 000 visningar. Och den delas även av många som inte är musiker, vilket Josep Castanyer Alonso tycker är extra roligt.

– Jag är jätteglad att så många ickemusiker har delat klippet, för det var också syftet – att också den utan musikalisk bakgrund ska kunna förstå vad en fuga är!

Sara Haldert/TT

Josep Castanyer Alonso.
Josep Castanyer Alonso.Foto: Anders Wiklund/TT
Fakta: Fuga

Oftast ett klassiskt musikstycke där kompositören ″leker″ med olika variationer av en melodislinga genom att på olika sätt repetera den igenom två eller flera stämmor. Stycket består av tematiskt strängt reglerade imitationsstrukturer.

Fugan hade sin höjdpunkt under barocken.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons