Sport

"Bajen" missar slutspel – efter 25 år

Hammarby hade inte missat ett SM-slutspel i bandy sedan säsongen 1995–1996. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport För första gången på 25 år kommer herrarnas SM-slutspel i bandy att spelas utan Hammarby.
Stockholmslaget förlorade en svängig måstematch borta mot kvartsfinalklara Sandviken med 7–8 och slutade på elfte plats i elitserietabellen.
Sista lag till slutspel blev i stället tian IFK Motala som ställs mot Vetlanda i åttondelsfinal.
PREMIUM

Hammarby var pressat att ta minst en poäng borta mot Sandviken i den sista elitserieomgången för att ta sig upp från elfte till tionde plats i tabellen och nå en åttondelsfinal. Annars skulle Stockholmslaget missa vårens SM-slutspel vilket inte hade hänt sedan säsongen 1995–1996, enligt Dagens Nyheter.

Fram tills 25 år senare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Payton vidare till final –personbästa igen

Claudia Payton.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport

Claudia Payton har fått en smakstart på inne-EM i Torun. 60-meterslöparen är vidare till final och sänkte sitt personbästa till 7,26.

– Jag "persar"" ju varje lopp jag springer, säger hon till TT.

22-åringen, som gör osannolik mästerskapsdebut efter ett lårbensbrott, tog sig vidare till final på tredje bästa tid där hon pressade sitt personbästa för andra gången i dag.

7,28 i försöken blev 7,26 i semifinalen.

Finalen är klockan 18.46 i kväll.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel siffror i Paytons resultat. Rätt är 7,28 och 7,26.

Sport

Persson fyra när Eckhoff vann överlägset

Linn Persson i Nove Mesto
Foto: Michal Chizek/AP/TT
Sport
Sport Linn Persson var bara en sekund ifrån att ta skidskyttekarriärens andra pallplats i världscupen. Detta efter att ha kört upp sig från 21:a plats i jaktstarten i Nove Mesto.

Linn Persson körde både fort i spåret och hade ett snabbt och stabilt skytte med bara en bom.

Till slut blev hon fyra, en sekund efter Marte Olsbu Røiseland, Norge.

Åt sprintsegrarinnan Tiril Eckhoff, som hade knappt tio sekunders försprång, lyckades ingen göra något. Trots att norskan sköt tre bom. Hon vann med 29,1 sekunder före Denise Hermann, Tyskland.

Persson tog placering efter placering tack vare sitt skytte. Trots bom i det första stående skyttet gick hon ut som sjua från skjutvallen. Efter sista skyttet var hon sexa och på spurtvarvet kom hon ikapp en trio.

Hon lyckades ta sig förbi alla utom Røiseland.

26-åringens tidigare pallplats i världscupen kom förra säsongen i Annecy då hon var trea i masstart.

Hanna Öberg körde upp sig från 36:e plats i sprinten till 13:e plats i jaktstarten efter tre bommar. Mona Brorsson, två bom, slutade 43:a.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Korsgren knäckte Bjørgen i Vasaloppet

Lina Korsgren vinner Vasaloppet på söndagen. Det är hennes tredje seger.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport Allt ljus var på Marit Bjørgen. Då klev Lina Korsgren fram och knäckte den norska legendaren på väg till sin tredje seger i Vasaloppet.
På rekordtid.
– Jag har haft en väldigt bra dag, säger Korsgren till SVT.

Marit Bjørgen gjorde comeback med målet att vinna Vasaloppet. Världens genom tiderna bästa kvinnliga skidåkare fick mycket uppmärksamhet inför tävlingen. Och länge såg hon ut att ha med segern att göra.

Hon var aktiv redan i början av loppet och i de klassiska Lundbäcksbackarna drygt tre mil från mål ökade Bjørgen farten. Fältet spräcktes och bara Lina Korsgren kunde följa med i norskans tempo.

Men den svenska långloppsspecialisten vägrade ge sig och kunde växla tempo samtidigt som Bjørgen kroknade.

I mål var segermarginalen 42 sekunder. Segertiden 3.52.08 är rekord för damklassen med hela 16 minuter.

– Jag har haft en väldigt bra dag. Samtidigt brukar jag ha mitt bästa parti från Evertsberg och in, men i dag var det kämpigt, säger Korsgren.

"Skärp dig!"

Hon hade känningar av kramp mot slutet, men tänkte inte ge sig.

– "Du måste skärpa dig! Du måste skärpa dig!", tänkte jag för mig själv, säger Korsgren till SVT.

Korsgren njöt av upplevelsen att få köra med Bjørgen.

– Jag tyckte det var så mäktigt att gå loss med henne. Man är ju väldigt fokuserad där och då, men jag tänkte ändå att det var mäktigt, säger hon till SVT.

"Bra debut"

Bjørgen gjorde sin första start i Vasaloppet efter att ha gjort comeback som långloppsåkare, tre år efter att skiddrottningen krönte karriären med sitt åttonde guld i OS, i Pyeongchang. Om några veckor fyller hon 41 år.

Bjørgen var nöjd med sin insats, men konstaterade att loppet ändrade karaktär när herråkarna, som startade efter damerna, kom i kapp.

Med 21 kilometer kvar av de nio milen blev tätduon Bjørgen och Korsgren upphunnen av herreliten.

– Det blev tufft när Lina klarade att få rygg på herrarna och det blev en period när det var 12-13 sekunders avstånd till henne. Hon hade herrarna att gå med och jag blev ensam, säger Bjørgen till SVT.

– Då blev det för tungt.

Det var första gången Bjørgen körde ett så långt lopp som Vasaloppet.

– Armarna blev tunga den sista milen, men jag är glad för andraplatsen. Det var en bra debut, säger hon med ett leende.

Redan 07.40 gav sig cirka 100 damer iväg från den nya startpositionen i Sälen. Den klassiska starten i Berga By har övergivits i år på grund av coronapandemin till förmån för Tjärnheden fem kilometer söderut.

Damerna startade tidigare än herrarna för att minska risken för smittspridning, men det var också ett sätt att ge den klassen möjligheten att göra sitt eget lopp utan att behöva ta hänsyn till herrarna.

Mikael Forsell/TT

Sport

TT-FLASH: Korsgren vann Vasaloppet

Sport
Sport Lina Korsgren tog hem segern i damklassen i Vasaloppet.

Sport

Norsk seger i Vasaloppet

Tord Asle Gjerdalen var redan i tidigt skede av Vasaloppet bland de mest aktiva och kunde rycka ifrån till seger.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport För nionde året i följd vinner en norrman Vasaloppet.
Tord Asle Gjerdalen knäckte konkurrenterna med åtta kilometer kvar och kunde defilera in i mål i Mora.

Segertiden 3.28.18 är nytt rekord för Vasaloppet som kördes i rasande fart från start. Anton Karlsson från Östersund blev tvåa, 36 sekunder efter norrmannen.

Trots idealiskt väder och perfekt före med mycket is i spåren vilket redan på förhand varslade om rekordtider blev det ingen tidig utbrytning i loppet.

Det var en stor grupp åkare som orkade följa i det höga tempot och höll ihop i en klunga långt in i loppet.

Fjolårsvinnaren Petter Eliassen, Norge, hade däremot svårt att hålla tempot och sladdade betänkligt redan tidigt i loppet. Efter ungefär halva loppet, vid kontrollen i Evertsberg 47 kilometer från Mora var han över minuten från täten.

Eliassen utan chans

Han hade sedan heller ingenting med avgörandet att göra.

Mellan Evertsberg och Oxberg med drygt tre mil kvar av loppet gick Gjerdalen loss med ytterligare tre åkare som snabbt fick ett stort försprång. Med i den kvartetten fanns Anton Karlsson, som väckte förhoppningar om den första svenska segern i det mest svenskaste av idrottsevenemang sedan 2012.

Men Östersundsåkaren Karlsson hade inget kvar i tankarna att sätta emot med när Gjerdalen ökade tempot ytterligare med åtta kilometer kvar.

300 elitåkare

Herrarnas elitklass på 300 åkare släpptes iväg vid den klassiska starttiden 08.00. Senare under dagen fick några tusen motionärer köra loppet, men den klassiska bilden av 15 000 åkare som släpps iväg samtidigt uteblev i år.

På grund av pandemin blev Vasaloppet inget massevenemang för motionärer även om möjligheten har getts till att åka sträckan under namnet "Vasaåket" i flera veckor före elittävlingen.

Även vid målet var det förändringar i år. Arrangörerna har flyttat den klassiska målgången i Mora till en ny plats vilket gör upploppet 100 meter kortare.

Det påverkade dock inte Gjerdalen som slapp spurta om segern.

Mikael Forsell/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Sport

Djurgården gjorde jättevinst

Djurgården hade ett starkt ekonomiskt år, trots pandemin. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Trots coronapandemin gjorde allsvenska Djurgården ett mycket starkt ekonomiskt år. Vinsten landade på 59 miljoner kronor efter att klubben fått statligt stöd på drygt 15 miljoner kronor.
PREMIUM

På fotbollsplanen lyckades inte Djurgården försvara sitt SM-guld förra säsongen utan slutade fyra. Rent ekonomiskt gick det dock desto bättre.

Det ekonomiska resultatet blev det bästa sedan 2017 då man vände 2019 års ekonomiska förlust på drygt 14 miljoner kronor till en vinst på drygt 59 miljoner kronor. Omsättningen ökade också markant, från 144 miljoner 2019 till drygt 198 miljoner kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Duplantis: "Mitt liv förändrades här"

Armand Duplantis.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Armand Duplantis är tillbaka på historisk mark.
I polska Torun satte han sitt första världsrekord – den här gången går han för EM-guldet.
– Mitt liv förändrades på den här banan, säger stavhoppsstjärnan till TT.
PREMIUM

Det behövdes bara ett enda hopp på 5,60 för att Armand Duplantis skulle säkra sin plats i söndagens final på inomhus-EM i Polen.

Där ses han som den ohotade guldfavoriten, inte minst efter att kompisen och läromästaren Renaud Lavillenie dragit sig ur mästerskapet med en skada.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Barndomskompisarna som kan bryta förbannelsen

Emil Persson har haft en stark säsong och leder långloppscupen Ski Classics. Arkivbild.
Foto: Foto: Magnus Östh/Visma Ski Classics
Sport
Sport Största svenskhoppen på herrsidan i Vasaloppet?
Tre barndomskompisar från lilla byn Optand utanför Östersund: Bröderna Emil och Nils Persson, samt Oskar Kardin.
– Vi växte upp två hus från varandra och våra familjer har alltid firat midsommar och nyår tillsammans. Men nu tävlar vi mot varandra, säger Oskar Kardin.
PREMIUM

Det har gått nio år sedan Jörgen Brink blev den senaste svensken som vann Vasaloppet. I dag är chansen stor till en ny svenskseger. På förhand sticker tre namn ut:

+ Emil Persson, Lager 157, som leder långloppscupen Ski Classics sammanlagt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL