Kultur och nöje

Depardieu anklagas för våldtäkt

Gerard Depardieu anklagas för våldtäkt. Arkivbild.
Foto: Foto: Axel Schmidt/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den franske skådespelaren Gerard Depardieu anklagas för våldtäkt och sexuella övergrepp på en kvinnlig skådespelare i 20-årsåldern, skriver nyhetsbyrån AFP som hänvisar till en källa inom rättsväsendet.

Brottet ska ha begåtts i Depardieus hem i Paris i augusti 2018 då han ska ha våldtagit och attackerat henne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Mara Lee uppmanar till "radikalt medkännande"

I 'Främlingsfigurer' brottas Mara Lee med bilder av främlingen i litterära favoriter. Pressbild.
Foto: Märta Thisner
Kultur och nöje
Kultur och nöje Rasismen utövas inte bara ute i samhället – den äter sig in i våra drömmar, begär och litterära texter. Det framhåller poeten och författaren Mara Lee vars nya bok "Främlingsfigurer" handlar om den makt som utövas genom språket.

Länge har Mara Lee haft som regel att slå av tv:n när hon tittat på en film eller tv-serie där våldets första offer har varit en brun, svart eller asiatisk kvinna.

– Jag försöker att inte reagera på allt, då går man ju sönder. Och du anar inte hur många filmer och tv-serier som jag missat och inte kunnat kolla på på grund av det slentrianmässiga våldet. Nu tittar jag inte så mycket längre.

Som professor på Konstfack – vilket hon också är – har hon följt konstkollektivet Brown Islands arbete mot snedrekryteringen och strukturell rasism på konstskolor. Det är viktiga frågor som studenterna måste ha möjlighet att diskutera, framhåller hon. Om den pågående debatten kring "Vita havet", namnet på skolans utställningssal, säger hon följande:

– Jag tycker att den kan få heta Vita havet, det har jag inga problem med. Men jag tycker också att det måste få diskuteras.

Hennes bok handlar dock om litteratur. Om språk är liktydigt med makt, hur fördelas då den makten? Hur kan språket och berättelserna befästa dem vi antas vara? Ungefär så lyder den underliggande frågeställningen i den granskning som Mara Lee har gjort.

– Det är viktigt att man vill något, att det också finns något bejakande. Om jag inte hade hyst en så stor kärlek till det litterära hade jag nog aldrig fått syn på de här sakerna, det är när man börjar granska det lite noggrannare som saker och ting blir synliga.

Skånsk skräcknovell

I "Främlingsfigurer" ger hon texter som vetter åt det vetenskapliga en skönlitterär inramning. Mara Lee har "rotat runt" i klassiker som "Frankensteins monster" och "Den gudomliga komedin" men också skrivit egen poesi och en skräcknovell från en skånsk småstad.

De inledande kapitlen ägnas åt skildringar av rasism på tåg och flygplan hämtade från amerikansk skönlitteratur. Just kollektivtrafiken framstår som en vanlig spelplats för rasism – människor konfronteras utan att ha valt varandra – konstaterar Mara Lee som speglar de skönlitterära exemplen i en poetiskt saklig framställning av 40 rasistiska påhopp på svenska bussar, t-banor, spårvagnar och tåg. Alla är hämtade ur svensk press bara de senast åren.

– Världen förändras bokstavligen om vi väljer att lägga märke till en vanlig buss utifrån ett sådant perspektiv. Rummen förändras och det är sådant som jag är intresserad av. Det handlar om verkligt radikalt medkännande, att erkänna att "en buss" kan vara förenat också med rädsla.

Fornnordiska "blåmän"

De främlingsfigurer hon frilägger opererar på olika nivåer. I de fornnordiska sagorna, hennes egen kulturhistoriska hemvist, hittar hon "blåmän" som beskrivs som farliga. Afrika är "Blåland" och människor med mörka mörka drag förknippas överlag med trälar och fulhet.

– Det är inte så ofta man ser så här nordiska och skandinaviska gestaltningar där det finns någon som ser ut som jag, och det är också därför som jag tar upp hur de ser ut i den här historien. De är inte så roliga, men de finns där.

Hon studerar också Virginia Woolfs essä "Att strosa omkring på gatorna". Den hyllade författaren går på en nattlig vandring bland "de puckelryggiga, de snedvridna och de deformerade". Inte heller Woolfs inlevelse omfattar alla delar av mänskligheten.

Hon försöker inte ens simulera respekt för de utsatta, konstaterar Mara Lee.

– Man kan läsa henne med kritiska ögon och tycka att hon är fantastisk också. Det är det som jag vill komma åt, saker kan var på många olika sätt samtidigt.

Kärlek i stället för hat

Hat är den känsla som oftast förknippas med rasism. Mara Lee smittades själv av sitt ämne. Men i sin "Främlingsfigurer" försöker hon i stället vända på perspektivet och frågar sig om rasism kan lära oss något om kärlek?

Ett av exemplen är den amerikanska författaren Mary Gaitskills roman "The Mare" från 2015 om en en vit barnlös medelklasskvinna i 50-årsåldern, Ginger, som tar sig ett fosterbarn, en svart och utåtagerande flicka från enkla omständigheter. Men trots all godhet och välvilja visar Ginger samtidigt prov på en egoistisk oförståelse som är färgad av rasism.

– -Jag har otroligt mycket mer gemensamt med huvudpersonen än vad jag har med fosterbarnet. Jag är också en medelålders barnlös kvinna som jobbar konstnärligt, jag ville skriva utifrån en position där det inte blev för lätt för mig och där jag skulle tvingas hysa medlidande och sympati inte bara för den som uppenbarligen är mest utsatt, barnet, utan också för de andra.

– Jag tycker det är viktigt att rannsaka sig själv.

Erika Josefsson/TT

Hur kan språket och berättelserna befästa dem vi antas vara? Det är den underliggande frågan i Mara Lees nya bok 'Främlingsfigurer'. Pressbild.
Hur kan språket och berättelserna befästa dem vi antas vara? Det är den underliggande frågan i Mara Lees nya bok "Främlingsfigurer". Pressbild.
Foto: Märta Thisner

FAKTA

Fakta: Mara Lee

Född: 1972 i Sydkorea, uppvuxen i Osby, Skåne.

Bor: I Stockholm.

Sysselsättning: Författare, poet och översättare, men också professor i konst med inriktning på konstteori och konsthistoria. Skrev sin avhandling i Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Har bland annat översatt den kanadensiska poeten Anne Carson.

Böcker i urval: Debuterade som poet 2000 med "Kom" och som romanförfattare 2007 med "Ladies". För diktsamlingen "Kärleken och hatet" 2018 fick hon Gerard Bonniers lyrikpris.

Framtidsplaner: "Vara mindre i Stockholm."

Just läst: Vanessa Springoras "Samtycket".

FAKTA

Mara Lee om...

...att enligt amerikanskt mönster använda ordet "ras":

– Tidigare har jag använt det i mer vetenskapliga publikationer, när läsarna är klart införstådda med vilka källor som används och hur jag använder begreppet. Och jag har nog varit ganska inne på att vi måste använda det ordet, eftersom det blir svårt att peka på vissa strukturella problem annars, men i dag vet i fan. Jag är beredd att backa där – kanske. Amerikanerna kan benämna och diskutera, de har en vokabulär. Men har saker och ting blivit bättre? Det är tveksamt.

TT: Hur ser du på att du använder "ras" i den här boken? Behövde du det?

– När jag började skriva den här boken kände jag att det var nödvändigt att jobba med det ordet, och nu när jag kommit ut på andra sidan är jag tveksam. Det är så en lärandeprocess ser ut. Förhoppningsvis lär vi oss något när vi gjort ett stort jobb.

Kultur och nöje

Paul Rey frisk – tävlar i Andra chansen

Paul Rey. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Paul Rey har tillfrisknat från sin magsjuka och kommer att kunna medverka i Andra chansen på lördag.

Det var tidigare i veckan som det stod klart att artisten blivit sjuk och att det var osäkert om han skulle kunna vara med. SVT upprättade en krisplan där man skulle sända Reys framträdande från hans deltävling, men nu behövs det alltså inte.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Då får hyllade "Nomadland" svensk premiär

Chloé Zhao regisserar Frances McDormand i 'Nomadland'. Arkivbild.
Foto: Searchlight Pictures/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Chloé Zhaos hyllade film "Nomadland" går upp på svenska biografer den 26 mars. Den 30 april kan den även strömmas via Disney Plus, skriver strömningstjänsten i ett pressmeddelande.

Oscarsvinnaren Frances McDormand spelar huvudrollen: en änka från en insomnad gruvstad i Nevada som hittar ett nytt liv längs de amerikanska vägarna. Filmen har prisats på en lång rad festivaler och bland annat belönats med Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig och två Golden Globes i kategorierna bästa drama och regissör.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Aprilpremiär för McCarthys superhjälte

Melissa McCarthy. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nya Netflixfilmen "Thunderforce" får premiär den 9 april, visar en ny trailer för filmen.

Melissa McCarthy och Octavia Spencer spelar huvudrollerna i actionkomedin, som handlar om två helt vanliga kvinnor som plötsligt utvecklar superkrafter. Filmen regisseras av Ben Falcone och i en av rollerna syns även Jason Bateman som... krabba.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Snuskigt rika vill ha mer i succéserien "Exit"

Pål Sverre Hagen spelar den snuskigt rike men mentalt instabile William i 'Exit'.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den rikaste procentens ljusskygga knep för att få ännu mer kapital hamnar under lupp i den andra säsongen av succéserien "Exit".
– Det här är på många sätt en historia om ett utanförskap, ett självvalt sådant, säger skådespelaren Pål Sverre Hagen.
PREMIUM

NRK-serien om fyra snuskigt rika finansmän (och småbarnsföräldrar) med en förkärlek för kokain och prostituerade blev en succé i både Norge och Sverige. Den första säsongen baserades på verkliga intervjuer med Oslos finanselit – och som Pål Sverre Hagen säger: "De kanske mest osannolika och provocerade scenerna är hämtade direkt ur verkligheten".

Att vara en norsk skådespelare bosatt i Stockholm har inneburit att han har fått vara rätt mycket ifred, men den första säsongen av serien har "förstört harmonin".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Kultur och nöje

Tyska bokhandlar får öppna igen

Tysklands bokhandlar får öppna igen. Bild från en svensk bokhandel. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Tysklands bokhandlar får öppna för kunder igen från och med måndag, skriver Svensk Bokhandel. Förbundskansler Angela Merkel meddelade dock på onsdagskvällen att det är med fortsatta restriktioner, som till exempel att särskilda hygienregler måste följas samt att antal kunder som får vistas samtidigt i bokhandlarna är begränsat.

Tysklands allmänna nedstängning med anledning av coronapandemin förlängs dock till den 28 mars.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Zara Larsson: Har känt mig värdelös

Zara Larsson släpper albumet 'Poster girl'. Hon är samtidigt aktuell med en konsert som liveströmmas under internationella kvinnodagen på måndag, den 8 mars.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Prestationsångest och pandemi stod i vägen för Zara Larsson – men nu släpper hon sitt efterlängtade album.
– Man vill alltid komma längre, men det resulterar också i att man aldrig är nöjd med var man är, säger Zara Larsson till TT.
PREMIUM

2017 släpptes Zara Larssons strömningssuccé "So good", och redan året därpå berättade den svenska superstjärnan att ett nytt album var på gång. Nästa år sade hon samma sak. När pandemin tog greppet om världen fanns fortfarande inget släppdatum.

– När jag hörde att det hade gått fyra år trodde jag inte på det först, säger Zara Larsson på ett café i Stockholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Lena Dunham filmar igen

Lena Dunham. Arkivbild.
Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Lena Dunham har skrivit och regisserat en ny film under nedstängningsmånaderna i Los Angeles. Variety rapporterar att filmen har fått titeln "Sharp sticks" och Dunham säger till tidningen att handlingen är "väldigt personlig" för henne:

– Den är en fortsättning på det uppdrag jag givit mig själv under hela min karriär – att skapa en öppen dialog kring komplexiteten i den kvinnliga sexualiteten och att ställa idén om den älskvärda kvinnliga protagonisten på ända.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL