Annons

Georgisk oppositionsledare gripen i polisräd

Publicerad 23 februari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Nika Melia. Arkivbild.
Nika Melia. Arkivbild.Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

Georgisk polis har gripit oppositionsledaren Nika Melia och tiotals partikamrater från Förenade nationella rörelsen (ENM), i en våldsam räd där även tårgas användes.

Arresteringsordern mot Melia utlöste i torsdags en regeringskris i Georgien, då premiärminister Giorgi Gacharia avgick i protest mot beslutet att gripa honom. Domstolen i Tbilisi förklarar ordern med att Melia vägrat betala en borgensrelaterad avgift kopplad till en process kring regeringskritiska protester 2019.

Annons

Oppositionsledaren själv anser dock att anklagelserna är politiskt motiverade, och gripandet av Melia kritiseras av oppositionen och flera västmakter.

Enligt analytiker kan den politiska krisen i Georgien få allvarliga konsekvenser för landets demokrati.

– Utan medling från väst kan situationen bli jättefarlig, säger en tidigare amerikansk diplomat som var med och utformade Kaukasuspolitiken under George W Bushs tid som president.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons