Sport

Lundqvist tillbaka på isen: "Jag älskar det"

Henrik Lundqvist. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Henrik Lundqvist är tillbaka på isen efter sin hjärtoperation.
– Tillbaka vid rinken, jag älskar det, säger han i en filmsnutt på Instagram.
PREMIUM

Den svenske målvaktsstjärnan gör snabba framsteg efter den hjärtoperation han genomgick i början av januari.

För några dagar sedan lade Lundqvist ut en video där han tar en löptur efter en positiv läkarkontroll.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Korsgren knäckte Bjørgen i Vasaloppet

Lina Korsgren vinner Vasaloppet på söndagen. Det är hennes tredje seger.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport Allt ljus var på Marit Bjørgen. Då klev Lina Korsgren fram och knäckte den norska legendaren på väg till sin tredje seger i Vasaloppet.
På rekordtid.
– Jag har haft en väldigt bra dag, säger Korsgren till SVT.

Marit Bjørgen gjorde comeback med målet att vinna Vasaloppet. Världens genom tiderna bästa kvinnliga skidåkare fick mycket uppmärksamhet inför tävlingen. Och länge såg hon ut att ha med segern att göra.

Hon var aktiv redan i början av loppet och i de klassiska Lundbäcksbackarna drygt tre mil från mål ökade Bjørgen farten. Fältet spräcktes och bara Lina Korsgren kunde följa med i norskans tempo.

Men den svenska långloppsspecialisten vägrade ge sig och kunde växla tempo samtidigt som Bjørgen kroknade.

I mål var segermarginalen 42 sekunder. Segertiden 3.52.08 är rekord för damklassen med hela 16 minuter.

– Jag har haft en väldigt bra dag. Samtidigt brukar jag ha mitt bästa parti från Evertsberg och in, men i dag var det kämpigt, säger Korsgren.

"Skärp dig!"

Hon hade känningar av kramp mot slutet, men tänkte inte ge sig.

– "Du måste skärpa dig! Du måste skärpa dig!", tänkte jag för mig själv, säger Korsgren till SVT.

Korsgren njöt av upplevelsen att få köra med Bjørgen.

– Jag tyckte det var så mäktigt att gå loss med henne. Man är ju väldigt fokuserad där och då, men jag tänkte ändå att det var mäktigt, säger hon till SVT.

"Bra debut"

Bjørgen gjorde sin första start i Vasaloppet efter att ha gjort comeback som långloppsåkare, tre år efter att skiddrottningen krönte karriären med sitt åttonde guld i OS, i Pyeongchang. Om några veckor fyller hon 41 år.

Bjørgen var nöjd med sin insats, men konstaterade att loppet ändrade karaktär när herråkarna, som startade efter damerna, kom i kapp.

Med 21 kilometer kvar av de nio milen blev tätduon Bjørgen och Korsgren upphunnen av herreliten.

– Det blev tufft när Lina klarade att få rygg på herrarna och det blev en period när det var 12-13 sekunders avstånd till henne. Hon hade herrarna att gå med och jag blev ensam, säger Bjørgen till SVT.

– Då blev det för tungt.

Det var första gången Bjørgen körde ett så långt lopp som Vasaloppet.

– Armarna blev tunga den sista milen, men jag är glad för andraplatsen. Det var en bra debut, säger hon med ett leende.

Redan 07.40 gav sig cirka 100 damer iväg från den nya startpositionen i Sälen. Den klassiska starten i Berga By har övergivits i år på grund av coronapandemin till förmån för Tjärnheden fem kilometer söderut.

Damerna startade tidigare än herrarna för att minska risken för smittspridning, men det var också ett sätt att ge den klassen möjligheten att göra sitt eget lopp utan att behöva ta hänsyn till herrarna.

Mikael Forsell/TT

Sport

Payton vidare till semi – med personbästa

Claudia Payton.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Claudia Payton har fått en smakstart på inne-EM i Torun.
60-meterslöparen avancerade till semifinal direkt och slog även nytt personbästa med 7,28.
– Jag "persar"" ju varje lopp jag springer, säger hon till TT.

Payton hade femte bästa tid inför heatet, men överträffade alla förväntningar genom att gå i mål som tvåa.

Hon passade även på att putsa till sitt personbästa från 7,30 till 7,28.

– Det är så skönt. Det var mycket som kom på plats, loppet i sig var ganska avslappnat, säger hon.

22-åringen, som gör osannolik mästerskapsdebut efter ett lårbensbrott, var inte helt beredd på det raska tempot i loppet.

– Jag var lite nervös inför loppet, jag trodde jag skulle hinna med två blockstarter, men det blev bara en. Sedan trodde jag att jag skulle få lite mer tid där ute, säger hon.

TT: Hur ser du på chanserna i semifinalen?

– Jag har ingen aning, det är knappt jag vet vilka jag ska möta. Jag "persar"" ju varje lopp jag springer, det finns mer att ge, jag känner det.

Payton springer semifinalen klockan 12.54.

Emil Forsberg/TT

Sport

TT-FLASH: Korsgren vann Vasaloppet

Sport
Sport Lina Korsgren tog hem segern i damklassen i Vasaloppet.

Sport

Norsk seger i Vasaloppet

Tord Asle Gjerdalen var redan i tidigt skede av Vasaloppet bland de mest aktiva och kunde rycka ifrån till seger.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport För nionde året i följd vinner en norrman Vasaloppet.
Tord Asle Gjerdalen knäckte konkurrenterna med åtta kilometer kvar och kunde defilera in i mål i Mora.

Segertiden 3.28.18 är nytt rekord för Vasaloppet som kördes i rasande fart från start. Anton Karlsson från Östersund blev tvåa, 36 sekunder efter norrmannen.

Trots idealiskt väder och perfekt före med mycket is i spåren vilket redan på förhand varslade om rekordtider blev det ingen tidig utbrytning i loppet.

Det var en stor grupp åkare som orkade följa i det höga tempot och höll ihop i en klunga långt in i loppet.

Fjolårsvinnaren Petter Eliassen, Norge, hade däremot svårt att hålla tempot och sladdade betänkligt redan tidigt i loppet. Efter ungefär halva loppet, vid kontrollen i Evertsberg 47 kilometer från Mora var han över minuten från täten.

Eliassen utan chans

Han hade sedan heller ingenting med avgörandet att göra.

Mellan Evertsberg och Oxberg med drygt tre mil kvar av loppet gick Gjerdalen loss med ytterligare tre åkare som snabbt fick ett stort försprång. Med i den kvartetten fanns Anton Karlsson, som väckte förhoppningar om den första svenska segern i det mest svenskaste av idrottsevenemang sedan 2012.

Men Östersundsåkaren Karlsson hade inget kvar i tankarna att sätta emot med när Gjerdalen ökade tempot ytterligare med åtta kilometer kvar.

300 elitåkare

Herrarnas elitklass på 300 åkare släpptes iväg vid den klassiska starttiden 08.00. Senare under dagen fick några tusen motionärer köra loppet, men den klassiska bilden av 15 000 åkare som släpps iväg samtidigt uteblev i år.

På grund av pandemin blev Vasaloppet inget massevenemang för motionärer även om möjligheten har getts till att åka sträckan under namnet "Vasaåket" i flera veckor före elittävlingen.

Även vid målet var det förändringar i år. Arrangörerna har flyttat den klassiska målgången i Mora till en ny plats vilket gör upploppet 100 meter kortare.

Det påverkade dock inte Gjerdalen som slapp spurta om segern.

Mikael Forsell/TT

Sport

Djurgården gjorde jättevinst

Djurgården hade ett starkt ekonomiskt år, trots pandemin. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Trots coronapandemin gjorde allsvenska Djurgården ett mycket starkt ekonomiskt år. Vinsten landade på 59 miljoner kronor efter att klubben fått statligt stöd på drygt 15 miljoner kronor.

På fotbollsplanen lyckades inte Djurgården försvara sitt SM-guld förra säsongen utan slutade fyra. Rent ekonomiskt gick det dock desto bättre.

Det ekonomiska resultatet blev det bästa sedan 2017 då man vände 2019 års ekonomiska förlust på drygt 14 miljoner kronor till en vinst på drygt 59 miljoner kronor. Omsättningen ökade också markant, från 144 miljoner 2019 till drygt 198 miljoner kronor.

Klubben har enligt årsredovisningen erhållit 15,4 miljoner kronor i statligt stöd genom Riksidrottsförbundet och Tillväxtverket och genomfört korttidspermitteringar.

Dessutom valde 9 837 av totalt 11 225 säsongskortsinnehavare att avstå ersättning för de matcher som spelades under coronapandemin och där publik inte tilläts.

"Väldigt många valde att inte begära någon ersättning vilket vi är väldigt tacksamma för. Under säsongen sålde vi stödbiljetter och det ekonomiska tillskottet det gav betyder mycket", skriver klubben i årsredovisningen.

Inför den kommande säsongen uppger klubben att man hittills sålt 7000 säsongsbiljetter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Sport

Duplantis: "Mitt liv förändrades här"

Armand Duplantis.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Armand Duplantis är tillbaka på historisk mark.
I polska Torun satte han sitt första världsrekord – den här gången går han för EM-guldet.
– Mitt liv förändrades på den här banan, säger stavhoppsstjärnan till TT.
PREMIUM

Det behövdes bara ett enda hopp på 5,60 för att Armand Duplantis skulle säkra sin plats i söndagens final på inomhus-EM i Polen.

Där ses han som den ohotade guldfavoriten, inte minst efter att kompisen och läromästaren Renaud Lavillenie dragit sig ur mästerskapet med en skada.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Barndomskompisarna som kan bryta förbannelsen

Emil Persson har haft en stark säsong och leder långloppscupen Ski Classics. Arkivbild.
Foto: Foto: Magnus Östh/Visma Ski Classics
Sport
Sport Största svenskhoppen på herrsidan i Vasaloppet?
Tre barndomskompisar från lilla byn Optand utanför Östersund: Bröderna Emil och Nils Persson, samt Oskar Kardin.
– Vi växte upp två hus från varandra och våra familjer har alltid firat midsommar och nyår tillsammans. Men nu tävlar vi mot varandra, säger Oskar Kardin.
PREMIUM

Det har gått nio år sedan Jörgen Brink blev den senaste svensken som vann Vasaloppet. I dag är chansen stor till en ny svenskseger. På förhand sticker tre namn ut:

+ Emil Persson, Lager 157, som leder långloppscupen Ski Classics sammanlagt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Hotellbytet störde inte Vegas

Vegas-spelarna firar ett av Alex Tuch (89) två mål mot San Jose.
Foto: Jeff Chiu/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Nytt hotell, ny match och ny seger. Vegas ångar på i NHL och tog via 4–0 mot San Jose sin sjätte raka seger.

Vegas dubbelmöte mot mot Sharks i San Jose blev lyckat – på isen. Natten mot lördag kunde gästerna firas en 5–4-seger och tänkte i lugn och ro ladda för nästa match dygnet senare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL