Annons

Magnetfält avslöjar övergivna oljekällor

Miljoner övergivna oljekällor världen över släpper ut både växthusgaser och farliga kemikalier. Nu har forskare i USA hittat ett sätt att hitta källorna, som annars är svårupptäckta.
Publicerad 23 februari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Aktiv oljekälla i Texas. Arkivbild.
Aktiv oljekälla i Texas. Arkivbild.Foto: Eli Hartman/TT

Gamla oljekällor som lämnas utan att pluggas igen släpper ut den kraftiga växthusgasen metan och olika miljöfarliga kemikalier. Bara i USA finns det cirka två miljoner sådana övergivna oljekällor. Problemet är att ingen riktigt vet var de ligger. På gamla kartor är de bara grovt utmärkta, och de är närmast omöjliga att urskilja på flygfoton.

Men en grupp amerikanska forskare tycks ha hittat en lösning. Genom att utrusta drönare med känsliga mätinstrument som reagerar på magnetiska avvikelser har de lyckats upptäcka de metallrör som används för att stabilisera borrhålens väggar. På så vis kan stora områden sökas av på kortare tid.

Annons

Tekniken är än så länge under utveckling, men forskarna publicerar lyckade försök i tidskriften Journal of Applied Geophysics.

Jörn Spolander/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons