GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mysteriet med långtids-covid

Opinion • Publicerad 23 februari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021

Ett antal personer har drabbats av långvariga konsekvenser av covid-19. ”Långtids-covid” förefaller ha diffusa och mycket besvärande symptom: för många verkar det handla om huvudvärk, bröstsmärtor eller andningssvårigheter. Man ska möjligen vara försiktig med att dra slutsatser kring fenomenet, eftersom vi inte vet tillräckligt varken om covid-19 eller om dess konsekvenser än, men tillräckligt många har rapporterat långvariga symptom för att vi kan räkna med att det kommer att krävas rehabilitering i någon form.

Kvinnor verkar vara överrepresenterade bland dem som drabbas av långtids-covid. Enligt allmänläkaren Lisa Norén, som själv drabbats av långvariga symptom, är 70-80 procent av de drabbade kvinnor, som dessutom ofta inte drabbats så svårt av själva viruset, utan istället får nya symptom ett antal veckor efter tillfrisknandet.

Tyvärr kan den kvinnliga överrepresentationen bli ett problem. Könen bemöts olika inom vården. Kvinnor antas oftare ha psykiska eller psykosomatiska problem och män fysiska. Det leder bland annat till att mäns psykiska ohälsa förbises, med potentiellt tragiska konsekvenser. För kvinnor handlar det om att bli underbehandlad för fysiska symtom.

Om långtids-covid, på grund av övertron på att kvinnor har psykosomatiska symptom, blir misstrodd som ”riktig” sjukdom (även om psykosomatiska sjukdomar givetvis är lika jobbiga för den drabbade) kan det bli svårt för drabbade att utredas grundligt och få hjälp. Det är alltid ett orosmoment för kvinnodominerade sjukdomar. I slutändan drabbar det även män: om långtids-covid blir en åkomma som tas på mindre allvar kommer också män som lider av det att underdiagnosticeras.

Lisa Norén tillhör en grupp läkare som själva är drabbade av långvariga symptom och menar att det är mer sannolikt att de som patientgrupp blir lyssnade på och tyvärr har hon nog rätt i det.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.