Annons

Skåneklimatet blev Alshammars stora motgång

Att "Mästarnas mästare" spelades in i Skåne var avgörande för att Therese Alshammar skulle tacka ja. Ändå innebar den geografiska platsen ett stort bakslag.
– För en före detta simmare var det katastrofalt att vara med i Sverige, säger hon.
Publicerad 23 februari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Therese Alshammar tävlar i "Mästarnas mästare". Pressbild.
Therese Alshammar tävlar i "Mästarnas mästare". Pressbild.Foto: Janne Danielsson /SVT

Therese Alshammar har flera gånger fått frågan om att delta i "Mästarnas mästare", efter att hon lade simkarriären på hyllan 2016. Planen var att vänta, för att om ett par år komma in som en mer senior deltagare med distans till idrottskarriären. Men så kom pandemin, och tvingade många produktioner att förlägga inspelningarna inom landets gränser.

– Det passade bra när coronan kom och det blev förlagt i Sverige. Jag vill gärna vara nära mina barn, säger Alshammar, som bodde tillsammans med familjen i en bostad intill "Mästarnas mästare"-huset under inspelningen.

Annons

Samtidigt bidrog det svenska klimatet inte direkt med några fördelar för simstjärnan.

– Det var en dag som var solig och varm, alla andra dagar tänkte jag "Varför kunde vi inte vara i ett härligt, varmt paradis i stället?". Det kom extremt lite vattengrenar för att vattnet var för kallt, det var för blåsigt och havet var för stormigt, säger hon.

Höll sig från tårar

Direkt från en rykande färsk handbollskarriär kommer Linnea Torstenson, som lämnade idrotten sommaren 2020. Men att själv hamna i rampljuset och summera sin karriär tyckte hon kändes konstigt.

– Speciellt när man sitter bland OS-guldmedaljörer, världsrekordhållare, simdrottningar och hästkuskar, det var så annorlunda. Jag som kommer från en lagsport också – det var surrealistiskt att sitta och berätta om sig själv och sitt eget liv, säger hon.

När de andra deltagarna berättade sina livshistorier hade hon svårt att hålla tillbaka känslorna.

– Det var otroligt berikande och känslomässigt, man fick hålla sig från tårar ibland för att inte ta någon annans ljus, säger hon.

"Lite utomlands"

Till skillnad från Therese Alshammar längtade inte längdskidåkaren Johan Olsson efter en mer senior roll i tävlingen. Han ville snarare satsa medan kroppen fortfarande höll.

– Alla är ju med, så jag kände att någon gång ska jag också vara med och då ville jag inte vänta för länge. Jag ville vara i en fysisk status som är i alla fall okej när jag har chansen, säger han.

Att inspelningen inte skedde på någon tropisk ö sörjer han inte.

– Det var lite kallt ibland när det till exempel var inspelning och man stod och väntade på start. Men samtidigt är det ett läge i världen där det känns väldigt bra att inte resa. Det kändes som ett självklart val. För mig som bor i Norrland så kändes Skåne nästan lite utomlands.

Annons

"Mästarnas mästare" har premiär på SVT1 den 14 mars.

Björn Berglund/TT

Sofia Sundström/TT

Grupp 1 består av Johan Olsson, Frida Östberg, Bengt Gustafsson, Sanna Tidstrand och Johanna Larsson. Pressbild.
Grupp 1 består av Johan Olsson, Frida Östberg, Bengt Gustafsson, Sanna Tidstrand och Johanna Larsson. Pressbild.Foto: Janne Danielsson /SVT
Grupp 2 består av Tomas Eriksson, Therese Alshammar, André Myhrer, Linnea Torstenson och Fredrik Lindström. Pressbild.
Grupp 2 består av Tomas Eriksson, Therese Alshammar, André Myhrer, Linnea Torstenson och Fredrik Lindström. Pressbild.Foto: Janne Danielsson /SVT
Fakta: Idrottsstjärnorna om...

Fakta: Idrottsstjärnorna om...

Slalomstjärnan André Myhrer, om att blicka tillbaka på karriären:

– Det var känslosamt. De hade plockat fram mycket gamla klipp och personliga grejer, och det var någon frisyr som kändes ytterst tveksam. Det blev ju ganska varmt i den där soffan, jag svettades som en gris. Det var ju inte bara alla lamporna utan det var ju all uppmärksamhet också. Det var lite jobbigt.

Fotbollsspelaren Frida Östberg, om att blicka tillbaka på karriären:

– Jag blev nog mer rörd än jag hade väntat mig, det var mer känslosamt än man hade tänkt. Jag har pratat om det så många gånger, men jag känner en otrolig tacksamhet att jag har haft alla de här fantastiska människorna runt omkring mig, säger hon.

Skidåkaren Johan Olsson, om upplevelsen:

– Det jag överraskades av mest var hur mycket jag "connectade" med de andra i huset. Det var nog ingen av oss som hade väntat sig att vi skulle bli så här bra vänner på så kort tid. Sedan är ju alla tävlingsmänniskor ut i fingerspetsarna och vill spöa varandra, men jag hade inte väntat mig den här vänskapen och stämningen.

Fakta: Årets deltagare

Fakta: Årets deltagare

Grupp 1:

Bengt Gustafsson, volleyboll

Johan Olsson, längdskidor

Sanna Tidstrand, speedski

Frida Östberg, fotboll

Johanna Larsson, tennis

Grupp 2:

Therese Alshammar, simning

Fredrik Lindström, skidskytte

Tomas Eriksson, fyrspannskusk

André Myhrer, alpint

Linnea Torstenson, handboll

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons