Annons

Sverige får EU-bannor för gränsåtgärder

Publicerad 23 februari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Polis och passkontrollanter på plats på den svenska sidan av Öresundsbron. Arkivfoto.
Polis och passkontrollanter på plats på den svenska sidan av Öresundsbron. Arkivfoto.Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige och fem andra EU-länder krävs på svar inom tio dagar om vad man har tänkt sig med de hårdare gränsåtgärder som införts med anledning av coronakrisen.

Sverige, Danmark, Finland, Belgien, Tyskland och Ungern har alla fått särskilda brev från EU-kommissionen, som anser att ländernas åtgärder går utöver det som EU-länderna gemensamt enats om.

Annons

– I breven understryker vi vikten av att restriktioner av den fria rörligheten är icke diskriminerande och proportionerliga och vi manar medlemsländerna att anpassa sig närmare till de råd som ministerrådet enats om, säger kommissionstalesmannen Christian Wigand på kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel.

EU-ländernas senaste rekommendationer antogs i början av februari och tillåter obligatoriska tester och karantän vid resande till och från de värst covid-19-drabbade områdena inom EU. Samtidigt manas dock till undantag för bland andra gränspendlare och transportanställda.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons