Lagfarter Nsk

Tomt i Tyringe såld till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Johan Jörjegård, 30, och Vanessa Stjernborg, 40, från Oxie, är nya ägare till fastigheten på adressen Spiltvägen 9 i Tyringe. Säljare är Katarina Björling och Ulf Burestam. Tomten är 875 kvadratmeter stor. Affären blev klar i februari 2021 och köpesumman blev 250 000 kronor.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes för mindre än en månad sedan ett hus, på Grimvägen 5. Priset blev där 1 995 000 kronor, för det 105 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Brittiska varianten mot dominans i Norge

Det norska Folkehelseinstituttets generaldirektör Camilla Stoltenberg. Arkivbild.
Foto: Martin Solhaug Standal/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Det är bara en tidsfråga innan den brittiska virusvarianten kommer att dominera i hela Norge, enligt Folkehelseinstituttets (FHI) generaldirektör Camilla Stoltenberg.

– Det kommer att ske. Det har redan skett i många andra länder.

FHI:s analyser visar att den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien troligen står för 50–70 procent av smittan i Oslo.

– Vi har tagit höjd för den här utvecklingen hela tiden sedan nyårshelgen, säger Camilla Stoltenberg till NTB.

Den brittiska varianten är mer smittsam och därmed mer krävande att hantera. Men det är möjligt att effektivt slå tillbaka mot den, understryker hon och tar bland annat Halden som exempel.

– Om man är snabb är det möjligt att få kontroll också över den brittiska virusvarianten. Men vi måste vara förberedda på att det kommer att bli svårare och att mer ska till.

Utrikes

Iran: Identifiera dem som angriper USA

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.
Foto: Ryska utrikesdepartementets pressavdelning via AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Joe Biden säger att flyganfallet mot Iranstödd milis i östra Syrien ska ses som en varning.
– Ni kan inte agera ostraffat. Var försiktiga.
Iran begär i ett ovanligt utspel efter anfallet att de som attacker amerikanska mål i Irak ska identifieras.

Det amerikanska angreppet utfördes som en hämnd på raketattacker riktade mot amerikanska soldater i Irak, som Iranstödda grupper anklagats för att ligga bakom.

Iran har fördömt det amerikanska angreppet och sagt att det i praktiken innebär att terrorrörelsen IS stärks. Iran och Iranstödda grupper strider mot IS i den aktuella regionen.

Men i ett ovanligt utspel uppmanar Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif regeringen i Bagdad att identifiera de "förövare" som ligger bakom raketattackerna mot amerikanska intressen i Irak.

"Den senaste tidens attacker och andra händelser . . . kan användas i syfte att störa Iraks och Irans relation och för att destabilisera (Iraks regering)", säger Zarif i ett uttalande efter ett möte med sin irakiska motpart Fuad Hussein på lördagen.

22 milismedlemmar dödades i den amerikanska attacken, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien. Men enligt en företrädare för en irakisk milis med nära band till Iran dödades bara en person medan fyra skadades.

Flyganfallet skedde nära gränsen till Irak och längs en viktig transportlinje för vapen och andra varor liksom för militär personal.

Rättad: I en tidigare version var Joe Bidens citat felaktigt översatt.

Inrikes

Därför är det så svårt att hålla avstånd

Efter en tid av anpassning är det vanligt att vilja återgå till ett slags normalläge, enligt en forskare i socialpsykologi som TT pratat med. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Positiva exempel, nya rutiner och socialt umgänge på säkert sätt. Det kan vara lösningen för att få fler att följa pandemiriktlinjerna.
– Vi förmår ta in nya saker under en period, sedan orkar vi inte, säger en forskare inom socialpsykologi.

Coronasmittan ökar igen i landet. Samtidigt är budskapet sedan ett år glasklart: För att bryta smittspridningen måste alla träffa så få som möjligt och hålla avstånd.

Statsepidemiolog Anders Tegnell befarar att svenskarna slappnat av och utgår från att det finns andra lösningar:

– Jag är lite oroad för att vi nu tror att det är nya åtgärder som kommer att lösa situationen.

Varför tycks det då vara så svårt för alla att hålla i och hålla ut?

– Covidsituationen utmanar oss på ett mycket, mycket starkare psykologiskt plan än vi tänker, säger Birgitta Johansson Hidén, forskare inom socialpsykologi vid Karlstad universitet, och fortsätter:

– Att hålla avstånd och så – vi är ju beroende av belysning från ett annat ansikte. Att bli bekräftade. Vi är beroende av att få mänsklig värme, exempelvis att bli omfamnade. Att bli vidrörda eller tagna på.

"Psykologisk näring"

Enligt Johansson Hidén kan det här grundläggande mänskliga behovet vara en förklaring till att mycket smitta tycks förekomma på exempelvis arbetsplatser.

– Där får de flesta ensamma av oss sin psykologiska näring. Man slappnar av lite och får umgås.

Johansson Hidén tror även att det förekommer mycket av vad hon kallar "moralisk maskerad", att berättiga sitt eget omoraliska agerande.

– Det kan vara allt från "jag har aldrig haft influensan så jag behöver inte oroa mig", till att "mina barn lever så isolerat så det spelar ingen roll om jag träffar dem".

Hon får medhåll av Per Kristensson, professor i psykologi, även han vid Karlstad universitet:

– Uthålligheten är det svåra. Man kanske ser andra som slarvar, då är det lätt att bryta regler själv. Eller att känna "jag har varit duktig jättelänge, därför borde jag kunna få..." och så vidare.

"Lättåtkomlig rutin"

Kristensson säger att det är "omänskligt" att tro att alla i alla situationer hela tiden ska komma ihåg att hålla två meters avstånd. Lösningen, menar både Johansson Hidén och Kristensson, stavas rutiner.

– Vi vet att även i svåra och utsatta situationer klarar människor av att ta nya beteenden om de blir en lättåtkomlig rutin. Att tvätta händerna, att ta på sig ett munskydd, exempelvis, säger Johansson Hidén.

– Samhället behöver också möjliggör det goda beteendet. Finns det handsprit? Är stolarna borttagna på restaurangen? Är sätena i bussen överkryssade? Vi behöver tänka till lite kring hur vi gör saker och omforma situationer i vår närhet, och belysa positiva exempel. Då kan vi verkligen få ett samhälle som är bättre på att hantera pandemin, säger Kristensson.

Marcus Alexandersson/TT

FAKTA

Fakta: Råd från psykologerna

Både Johansson Hidén och Kristensson påpekar att det inte finns en enskild lösning på att få folk att följa riktlinjerna.

Däremot kan man hjälpa sig själv, och andra, genom att dels föregå med gott exempel men också underlätta andras beteenden.

:

– Tänk dig att du ska börja träna och jag ska motivera dig. Jag kan antingen tjata och skuldbelägga dig. Eller så ringer jag och frågar om du vill med ut på en promenad i 45 minuter. Vilket skulle göra dig mest motiverad?

– Det handlar också om hur vi utformar miljön omkring oss. Plastskydden i matkassan är ett bra exempel. Det gör det lätt att göra rätt och hålla avstånd även om man själv glömmer. Där skulle man kunna tänka hjälpmedel att göra rätt för sig även i form av möjlighet till att avboka resor med kort varsel. Eller att butiker har livesiffror på hur många som är inne och handlar istället för en skylt med hur många som får vistas i lokalen. Då blir det mer upp till den enskilde om man vill ta den risken.

– Samtidigt är allas situationer olika. Det får vi inte glömma. En 51-årig professor kan lätt sitta hemma och arbeta. Men en 22-åring utan bil som precis gett sig ut på arbetsmarknaden?

:

– Många behöver ha faran nära den egna huden för att den ska upplevas som riktig. Det gör det svårt för de som inte är i riskgrupp att ta till sig nya förhållningsregler.

– Ersätt den social otillfredsställelsen på andra sätt. Skapa den sociala kontakten smittfritt.

– Fortsätt tänka nytt. Det är inte världens förlust att träffas och sitta ute i en och en halv timme jämfört med tre timmar inomhus.

– Vårda alla relationer digitalt. Då orkar man som människa med.

Källa: Birgitta Johansson Hidén, forskare inom socialpsykologi vid Karlstad universitet och Per Kristensson, professor i psykologi med inriktning konsumentbeteende och innovation vid Karlstads universitet.

Kultur och nöje

Musikfesten i SVT har börjat

Programledarna Per Andersson och Pernilla Wahlgren showar i det Broadwayinspirerade inledningsnumret.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Blir det förhandsfavoriterna The Mamas och Eric Saade som bokar direktplatser i Melodifestivalens final, eller kommer någon av de övriga deltagarna att överraska?
Snart får vi svaret.

Den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen har dragit i gång i Annexet i Stockholm.

Programledarna Pernilla Wahlgren och Per Andersson inledde med ett klassiskt shownummer som involverade ett antal överraskande gästartister. Bland annat tog både Wahlgrens föräldrar Christina Schollin och Hans Wahlgren, och den ärrade ishockeyveteranen Börje Salming, ton i sång- och dansnumret.

Kritikerna eniga

Inför lördagens delfinal har kritikerna varit säkra på sin sak: förhandsfavoriterna The Mamas och Eric Saade går direkt till final.

– Favoriterna tycker jag har varit solklara varje vecka. Det var likadant första veckan med Danny Saucedo, andra veckan med Dotter och tredje veckan med Tusse. Eric Saade och The Mamas känns som att de ska vara i final, de andra är lite av trafikkoner, säger Markus Larsson på Aftonbladet..

Göteborgs-Postens Johan Lindqvist instämmer: han tror också att de tidigare vinnarna tar sig till final.

– Saade, för att han har en bra låt och ett snyggt nummer, han går verkligen in för det här. Han har lyckats förut och kommer att lyckas igen, säger han.

Samtidigt tror Johan Lindqvist att The Mamas går vidare "på ren charm".

– De har en ganska skön låt, men folk har också ett gott öga till dem efter förra året när det blev som det blev. De får säkert en del sympatiröster, säger han och syftar på att Eurovision Song Contest ställdes in till följd av pandemin.

"Är lite orolig"

Dagens Nyheters Kajsa Haidl säger att "det skulle vara oerhört förvånande" om någon annan gick till final. Trots det är hon kritisk till favoriternas nummer.

– Jag är lite orolig, jag tycker inte att Eric Saade fick till musikvideonumret och jag hoppas att det händer någonting mer med kläderna. Det är som att det inte riktigt klart. Men när det väl sätter sig så kommer det att sitta som en smäck, säger hon och fortsätter:

– The Mamas gör om sitt nummer från förra året, det är en sådan kraftig déjà vu. Att man inte vågar ta större risker är lite trist. Jag tror fortfarande att de går vidare till final, men jag tycker att de har gjort det lite väl enkelt för sig.

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: Veckans bidrag

1. Tess Merkel – "Good life”

2. Lovad – “Allting är precis likadant”

3. Efraim Leo – “Best of me”

4. The Mamas – “In the middle”

5. Sannex – “All inclusive”

6. Clara Klingenström – “Behöver inte dig i dag”

7. Eric Saade – “Every minute”

Sport

City vann igen – VAR-förvirring för Brighton

John Stones (5) firar med ett danssteg efter sitt segermål i 2–1-segern över West Ham.
Foto: Clive Brunskill/AP/TT
Sport
Sport Engelska ligaledaren Manchester City förblir ostoppbart.
Mittbackarna Ruben Dias och John Stones gav laget den 20:e raka segern. City vann toppmötet mot West Ham med 2–1.

Den argentinske stjärnanfallaren Sergio Agüero startade sin första ligamatch sedan oktober efter att ha dragits med skadeproblem och coronasmitta.

Men Manchester Citys mål kom från mer oväntat håll.

Mittbacken Ruben Dias nickade in 1–0 i 30:e matchminuten efter att han dröjt sig kvar vid en fast situation. Kevin de Bruynes långa, svepande inlägg nådde den 23-årige portugisen som kunde göra sitt första mål i Manchester City-tröjan.

West Ham kom in i matchen med fin form. Londonlaget hade tre segrar i sina fyra senaste ligamatcher och en överraskande fjärdeplats i tabellen.

Och i slutet på andra halvlek växte de in i matchen.

En bollvinst på offensiv planhalva ledde till en snabb omställning där United-lånet Jesse Lingard kunde styra ett inlägg vidare till Michail Antonio som tryckte in kvitteringen vid bortre stolpen.

Stor ledning

Men när Manchester City jagade ledningsmålet i andra halvlek klev ytterligare en mittback fram.

Manchester City bet sig kvar kring offensivt straffområde efter en hörna. Algeriern Riyad Mahrez lurade sin motståndare längs högerkanten och hittade en passning snett inåt bakåt till engelsmannen John Stones som kunde bredsida in segermålet.

West Ham tryckte på i slutet och hade några möjligheter att få med sig en poäng, men det blev inga fler mål och City kunde räkna in sin 20:e raka seger.

– Att vi har lyckats vinna 20 på rad är kanske den största prestationen vi gjort tillsammans i vår karriär, sade Manchester Citys tränare Pep Guardiola på presskonferensen efter matchen.

Med 26 av 38 omgångar spelade ser det ut som att Manchester City kommer att jogga hem Premier League-titeln. De är i nuläget 13 poäng före tvåan och lokalrivalen Manchester United, som har en match mindre spelad.

Brightons förbannelse

Inte ens två straffar hjälpte Brightons målskytte på traven i bottenmötet mot West Bromwich.

I första halvlek smällde Pascal Gross en straff i ribban och när Danny Welbeck klev fram i andra halvlek resulterade det i en stolpträff.

West Bromwich gjorde i stället matchens första och enda mål genom Kyle Bartley på hörna i 11:e minuten i en match som mest kretsade kring VAR och missade målchanser.

Brighton trodde att de hade kvitterat på en frispark i första halvlek, men så var inte fallet.

Lewis Dunk slog in bollen i nästan öppet mål när West Bromwich-spelarna var oförberedda och målvakten stod intill stolpen för att ställa upp muren.

Domaren Lee Mason dömde bort målet, sedan dömde han mål, och sedan dömde han bort målet igen efter en VAR-granskning.

I andra halvlek följde sedan en kavalkad av målchanser, men som vanligt för Graham Potters Brighton sköts bollen över, utanför, i stolpen, i ribban, på målvakten – ja, överallt förutom i mål.

– Jag bara skrattar åt hur bisarr den här matchen var, sade West Bromwich manager Sam Allardyce till BBC efter matchen.

Förlusten innebär att Brighton är fyra poäng före nedflyttningsplatserna, med en match mer spelad än konkurrenterna.

Ola Palmström/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Insamlingsbluffare snyltar på välgörenhet

Klädinsamlingscontainrar på en återvinningsstation i Lomma utanför Malmö. Bara Emmaus har 90-konto.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Oseriösa klädinsamlingar är ett problem för både välgörenhetsorganisationer och kommuner.
– Vi känner oss lite maktlösa för att polisen inte kan göra så mycket, säger en kommuntjänsteman.
PREMIUM

Det är ett stort hjärta på containern och det är lätt att tro att klädpåsen du slänger i kommer att gå till välgörenhet. Men risken är stor att containern inte har tillstånd för att stå där och att kläderna inte går till behövande.

Problemet med oseriösa klädinsamlare är inte nytt. Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk insamlingskontroll, uppskattar att det varit mer eller mindre konstant de senaste tio åren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Vinslöv tog inte chansen

Pelle Käll och hans Vinslövs HK hade en dyster eftermiddag. Trots ledning med fem bollar lyckades inte VHK knyta ihop säcken utan förlorade bortamatchen mot Rimbo. Jakten på förnyat allsvenskt kontrakt fortsätter...
Foto: Stefan Sandström
Sport
HANDBOLL Ledning med 24–19 och en ypperlig chans att säkra det allsvenska kontraktet – då tappade Vinslövs HK allt.
Rimbo vände och vann med 31–29.

Vinslövs HK låg steget före Rimbo under stora delar av matcher. I den första halvleken var försprånget tre–fyra bollar och målen fördelades framförallt mellan Björn Lidén Van Riessen och Hugo Svensson på nio meter och Elias Holmström på linjen.

Gästerna gick till pausvila med 17–15. Vinslöv startade bra även i den andra halvleken och utökade snabbt försprånget till fyra bollar. Efter 40 spelade minuter såg Vinslöv ut att ha kopplat greppet med 24–19.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Solberg imponerade efter glasögonstrul

Oliver Solberg under WRC-debuten i fredags.
Foto: Hannu Rainamo AP/TT
Sport
Sport Oliver Solberg fortsätter att imponera i sin WRC-debut och ligger sexa med två sträckor kvar.
Då hann han även köra in i en snövall och tappa bort sina glasögon.
– Jag tror att jag körde snabbare för att jag inte kunde se, säger han till SVT.
PREMIUM

Efter fredagens fina andrasträcka på finländska Arctic Rally, där Solberg avancerade till åttonde plats i VM:s värstingserie, har han under lördagen lyckats klättra ytterligare i resultatlistan.

19-åringen körde stabilt och hade greppet om sjätteplatsen inför den näst sista sträckan. Då snurrade han runt, körde in i en snövall och blev av med placeringen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL