Annons

USA: Grönt ljus för Bidens FN-val

Publicerad 23 februari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s nya FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield. Arkivbild från utskottsförhören den 27 januari.
USA:s nya FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield. Arkivbild från utskottsförhören den 27 januari.Foto: Greg Nash/AP/TT

USA:s president Joe Bidens nominering till det prestigefyllda arbetet som landets FN-ambassadör har godkänts av senaten.

Veterandiplomaten Linda Thomas-Greenfield blir därmed USA:s högsta FN-representant.

Annons

Röstsiffrorna slutade 78 ja till utnämningen och 20 nej. Samtliga som röstade nej var republikaner och de har tidigare motiverat sina ståndpunkter med att de anser att Thomas-Greenfield under ett tal 2019 uttryckte sig för vänligt om Kina.

Thomas-Greenfield själv och hennes tillskyndare har svarat hon har varit tydlig med sin kritik mot Kina. Bland annat har man pekat på att Thomas-Greenfield under de utskottsförhör som hölls i slutet av januari inför tisdagens godkännande underströk vikten av en stark amerikansk röst i FN för att utmana Kinas försök "att driva en auktoritär dagordning".

Linda Thomas-Greenfield är 68 år och har arbetat för USA:s utrikestjänst i 35 år. Hon har varit posterad i sammanlagt fyra kontinenter, framför allt i Afrika.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons