Luleå tappade ny ledning: "Mest frustrerad"

En tvåmålsledning inför slutperioden verkar inte passa Luleå för tillfället.
Trots 3–1 blev det förlust 3–4 hemma mot Frölunda.
– Man är mest frustrerad just nu, säger Luleås lagkapten Erik Gustafsson till C More.
Publicerad 25 februari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Depp i Luleå efter att man återigen tappat en tvåmålsledning till förlust. Frölunda vann matchen i Norrbotten med 4–3.Foto: Pär Bäckström/TT

Luleås ramstarka defensiv verkar som bortblåst för tillfället. I den förra omgången av SHL-hockeyn tappade man i slutperioden en 4–2-ledning till förlust 4–5 hemma mot Djurgården.

I kväll hände det igen. Trots 3–1 inför slutakten i hemmamötet med Frölunda blev norrbottningarna till sist utan poäng. På knappa sju minuter i den tredje perioden hade Frölunda vänt genom mål av Mattias Norlinder, Theodor Niederbach och Max Friberg. I slutminuterna fick Luleå chansen i spel sex mot tre, men lyckades trots det inte få in en kvitteringspuck.

"Tokdåligt"

– Det är ju bedrövligt. Där ska vi definitivt kunna kvittera matchen. Tokdåligt, men det är inte där vi förlorar matchen. Vi måste kunna spela en tredje period utan att släppa in tre–fyra mål hela tiden, säger Luleås Erik Gustafsson i C More.

Trots förlusten har Luleå alltjämt ett relativt stadigt grepp om en av de sex kvartsfinalplatserna. Men i ett stundande SM-slutspel krävs att spelet förbättras om man ska ha någon som helst möjlighet att gå långt, menar Erik Gustafsson.

– Det är upp till var och en att brösta upp sig och stå när det blåser och våga göra sin grej hela tiden. Det här är grundserien, och vill vi komma någonstans i ett framtida slutspel där det kommer att vara tajtare matcher och stå mer på spel – då måste man våga spela ändå. Där har vi allihop något att lära.

Positivt för Luleå är dock att Linus Klasen fortsatt är stekhet. Han stod för tre nya assist och är därmed uppe i nio poäng på de fem senaste matcherna.

Förluster för bottenlagen

I botten är kampen fortsatt stenhård om att undvika negativt kval. Frågan är om HV71 lyckas lyfta. Kvällens förlust mot Skellefteå, 0–2, var Jönköpingslaget fjärde raka. Då bottenkollegan Malmö samtidigt vann är HV nu nästjumbo. Poängavståndet till lagen närmast ovanför är förvisso inte stort, men HV har dessutom spelat fler matcher än sina närmaste rivaler.

På samma poäng står nu jumbon Linköping. I en tillknäppt tillställning borta mot topplaget Växjö fick östgötalaget med sig en poäng till slut. Nyförvärvet Josh Ho-Sang spräckte målnollan i numerärt överläge i början av den tredje perioden – kanadensarens första mål i LHC-tröjan. Men ledningen blev inte långvarig. Växjös offensive back Joel Persson kvitterade bara några minuter därpå och matchen gick till förlängning. Där klev sedan Fredrik Karlström fram och ordnade extrapoängen för hemmalaget.