City vann igen – VAR-förvirring för Brighton

Engelska ligaledaren Manchester City förblir ostoppbart.
Mittbackarna Ruben Dias och John Stones gav laget den 20:e raka segern. City vann toppmötet mot West Ham med 2–1.
Publicerad 28 februari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
John Stones (5) firar med ett danssteg efter sitt segermål i 2–1-segern över West Ham.Foto: Clive Brunskill/AP/TT

Den argentinske stjärnanfallaren Sergio Agüero startade sin första ligamatch sedan oktober efter att ha dragits med skadeproblem och coronasmitta.

Men Manchester Citys mål kom från mer oväntat håll.

Mittbacken Ruben Dias nickade in 1–0 i 30:e matchminuten efter att han dröjt sig kvar vid en fast situation. Kevin de Bruynes långa, svepande inlägg nådde den 23-årige portugisen som kunde göra sitt första mål i Manchester City-tröjan.

West Ham kom in i matchen med fin form. Londonlaget hade tre segrar i sina fyra senaste ligamatcher och en överraskande fjärdeplats i tabellen.

Och i slutet på andra halvlek växte de in i matchen.

En bollvinst på offensiv planhalva ledde till en snabb omställning där United-lånet Jesse Lingard kunde styra ett inlägg vidare till Michail Antonio som tryckte in kvitteringen vid bortre stolpen.

Stor ledning

Men när Manchester City jagade ledningsmålet i andra halvlek klev ytterligare en mittback fram.

Manchester City bet sig kvar kring offensivt straffområde efter en hörna. Algeriern Riyad Mahrez lurade sin motståndare längs högerkanten och hittade en passning snett inåt bakåt till engelsmannen John Stones som kunde bredsida in segermålet.

West Ham tryckte på i slutet och hade några möjligheter att få med sig en poäng, men det blev inga fler mål och City kunde räkna in sin 20:e raka seger.

– Att vi har lyckats vinna 20 på rad är kanske den största prestationen vi gjort tillsammans i vår karriär, sade Manchester Citys tränare Pep Guardiola på presskonferensen efter matchen.

Med 26 av 38 omgångar spelade ser det ut som att Manchester City kommer att jogga hem Premier League-titeln. De är i nuläget 13 poäng före tvåan och lokalrivalen Manchester United, som har en match mindre spelad.

Brightons förbannelse

Inte ens två straffar hjälpte Brightons målskytte på traven i bottenmötet mot West Bromwich.

I första halvlek smällde Pascal Gross en straff i ribban och när Danny Welbeck klev fram i andra halvlek resulterade det i en stolpträff.

West Bromwich gjorde i stället matchens första och enda mål genom Kyle Bartley på hörna i 11:e minuten i en match som mest kretsade kring VAR och missade målchanser.

Brighton trodde att de hade kvitterat på en frispark i första halvlek, men så var inte fallet.

Lewis Dunk slog in bollen i nästan öppet mål när West Bromwich-spelarna var oförberedda och målvakten stod intill stolpen för att ställa upp muren.

Domaren Lee Mason dömde bort målet, sedan dömde han mål, och sedan dömde han bort målet igen efter en VAR-granskning.

I andra halvlek följde sedan en kavalkad av målchanser, men som vanligt för Graham Potters Brighton sköts bollen över, utanför, i stolpen, i ribban, på målvakten – ja, överallt förutom i mål.

– Jag bara skrattar åt hur bisarr den här matchen var, sade West Bromwich manager Sam Allardyce till BBC efter matchen.

Förlusten innebär att Brighton är fyra poäng före nedflyttningsplatserna, med en match mer spelad än konkurrenterna.

Krafth hade läge

På tabellplaceringen under Brighton såg Newcastle ut att lägga lite säkerhetsavstånd till nedflyttningsstrecket. En fin första halvlek mot Wolves med flera giftiga målchanser, där Emil Krafth hade ett fint läge, följdes av 1–0-ledning av Jamaal Lascelles tidigt i andra.

Men som så ofta mellan Newcastle och Wolves kom ett kvitteringsmål, den här gången innickad av Ruben Neves. Matchen slutade 1–1. Poängen är i och för sig viktig för Newcastle, som säkrar att man inte riskerar att hamna under strecket, men många spelare lär nog snarare betrakta den oavgjorda matchen som två förlorade poäng.

Newcastle ligger fyra poäng före Fulham, som jagar på andra sidan strecket. Fulham möter Crystal Palace på söndag.