Annons

Protester fortsätter efter författares död

Publicerad 27 februari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Oroligheterna fortsätter i Bangladesh.
Oroligheterna fortsätter i Bangladesh.Foto: Mahmud Hossain Opu/AP/TT

För andra dagen i rad protesterade hundratals personer i Bangladesh sedan en bemärkt författare avlidit i ett fängelse. Men premiärminister Sheikh Hasina slår ifrån sig kritiken mot regeringens hantering av de mänskliga rättigheterna.

Den 53-årige dissidenten Mushtaq Ahmed greps i maj anklagad för att "antistatliga aktiviteter" efter att i satiriska ordalag på Facebook ha klandrat regeringens agerande under pandemin.

Annons

I torsdags dog han i säkerhetsfängelset Kashimpur utanför huvudstaden Dhaka. Dagen efter inleddes protester, som även riktas mot hur andra journalister och aktivister behandlas. Också internationellt har dödsfallet väckt frågor och kritik.

– Inget dödsfall är önskat. Det är heller inte önskvärt att oro skapas, sade Sheikh Hasina vid ett ovanligt pressframträdande på lördagen.

– Om lagen har missbrukats eller inte beror på ens åsikter. Jag tror att lagen tar sin egen väg och att kommer att göra det. Om någon inte begår ett brott, straffas han inte i en rättegång.

Sheikh Hasina har varit premiärminister i tolv år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons