Annons

Navalnyj internerad i straffläger

Publicerad 28 februari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har två och ett halvt år kvar att avtjäna på ett straff, enligt en rysk domstol. Arkivbild.
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har två och ett halvt år kvar att avtjäna på ett straff, enligt en rysk domstol. Arkivbild.Foto: Moskvas statsdomstol via AP/TT

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har anlänt till ett straffläger i staden Pokrov, cirka tio mil öster om Moskva, rapporterar ryska nyhetsbyråer.

I lägret ska regimkritikern avtjäna de dryga två och ett halvt år som enligt en domstol kvarstår på ett fängelsestraff som nyligen omvandlades från villkorlig dom till fängelse.

Annons

Aleksej Navalnyj ankomst till strafflägret bekräftas av en rysk kommission för mänskliga rättigheter. Men hans familj har ännu inte informerats om var han befinner sig, skriver Navalnyjs nära medarbetare Leonid Volkov på sociala medier.

Navalnyj blev akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien i augusti i fjol. Efter att ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han hem till Ryssland den 17 januari.

Han greps direkt på flygplatsen och fick därefter en villkorlig dom omvandlad till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid i Tyskland.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons