Annons

Sammanbiten Sarkozy överklagar fängelsedom

Nicolas Sarkozy gjorde sig skyldig till mutbrott när han lovade en domare gentjänster i utbyte mot information om en utredning. Rätten i Paris dömer den franske expresidenten till tre års fängelse, varav två års villkorligt.
Publicerad 1 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy lämnar domstolen på måndagen efter att han dömts till ett fängelsestraff efter att han enligt rätten gjort sig skyldig till mutbrott. Domen kommer att överklagas.
Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy lämnar domstolen på måndagen efter att han dömts till ett fängelsestraff efter att han enligt rätten gjort sig skyldig till mutbrott. Domen kommer att överklagas.Foto: Michel Euler/AP/TT

Nicolas Sarkozy döms för att 2014 ha lovat en domare en eftertraktad tjänst i Monaco i utbyte mot information om det så kallade Bettencourt-fallet. Det handlade i sin tur om huruvida Sarkozy 2007 tagit emot otillåtna kampanjbidrag från den stormrika affärskvinnan Liliane Bettencourt, en misstanke som sedermera avskrevs.

Under rättegången i december framhöll Sarkozys advokat att domaren aldrig fick det omtalade jobbet. Åklagaren, vars bevisning har byggt på avlyssnade telefonsamtal, påpekade i sin tur att fransk lag inte gör skillnad på försök till och fullbordat mutbrott.

"Sanslös häxjakt"

Annons

Sarkozy själv har kategoriskt förnekat att han skulle ha begått "minsta lilla korruptionshandling".

Åklagaren hade yrkat på fyra års fängelse, varav två år villkorligt. Att rätten utdömer en något mildare påföljd innebär att Sarkozy kommer att kunna ansöka om att avtjäna straffet i sitt hem med elektronisk fotboja.

Två medåtalade ‒ domaren som utlovades jobbet och Sarkozys dåvarande advokat ‒ döms till liknande straff.

Klädd i mörk kostym i slips visade Sarkozy inga känslor när domen lästes upp, och han lämnade rättssalen utan att ge några kommentarer.

– Denna dom är extremt hård och totalt oförsvarbar, sade expresidentens advokat Jaqueline Laffont efteråt.

"Vilken sanslös häxjakt, min älskade Nicolas Sarkozy", skrev hans hustru Carla Bruni under ett foto på paret som hon lade ut på Instagram efter domen.

Spiken i kistan

Kort därpå kom beskedet att 66-årige Sarkozy – som var president från 2007 till 2012 – överklagar domen.

Men även om han skulle frias i högre instans innebär domen sannolikt spiken i kistan för en eventuell politisk comeback. Sarkozy har själv förnekat att han planerar en återkomst, men har en stark supporterskara som förordat att han ska ställa upp som Republikanernas presidentkandidat i valet nästa år.

Framöver hotar fler juridiska orosmoln för expresidenten, som tidigare sagt att utredningarna gjort hans liv "till ett helvete".

Mentorn Chirac dömdes

Sarkozy anklagas för att år 2007 ha tagit emot mångmiljonbidrag av Libyens dåvarande diktator Muammar Gaddafi, för fiffel med kampanjfinanser 2012 och för att ha tagit emot otillåtna betalningar från ett ryskt försäkringsbolag 2019.

Annons

Sarkozy är den andre franske presidenten att dömas för mutbrott. 2011 fick Sarkozys företrädare och mentor Jacques Chirac två års villkorligt fängelse för korruption.

I fjol dömdes partikamraten François Fillon, premiärminister under Sarkozys mandatperiod och Republikanernas presidentkandidat i valet 2017, till fem års fängelse för förskingring av allmänna medel.

Skandalen anses ha bidragit till den nuvarande presidenten Emmanuel Macrons valseger.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons