Mat

Matskatter från Skåne

Anna Billing är matskribenten som började gräva i sitt skånska matarv och författade en kulturhistorisk bibel till kokbok.
Foto: Johan Nilsson/TT
Mat
Mat Stolthet, historia och slitstarka smaker – det kännetecknar det skånska matarvet. Anna Billing har författat en kokboksbibel med rätter från Sveriges sydligaste landskap.
PREMIUM

Det räcker egentligen med ett kasta ett öga på omslaget till ”Min skånska kokbok” (Bokförlaget Arena) för att förstå att det handlar om gediget hantverk i kombination med ren och skär matglädje. Illustrationen är inspirerad av skånskt yllebroderi i form av ett gammalt brudtäcke.

Matskribenten och författaren Anna Billing har ägnat hela fem år åt att gräva fram landskapets begravda receptskatter. Resultatet är rena uppslagsverket där läsarna lär sig allt om rätter med namn som ”brännesnuda”, ”spickesill” och ”filibonk”.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Sväng ihop barnvänlig vego

Isa Ekstam har varit vegetarian i hela sitt liv. Nu håller hon kurser i vegetarisk matlagning för familjer som behöver råd och inspiration. Dottern Livia äter gärna det mamma lagat.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
Mat
feature Det ska vara lätt att åka på utflykt eller bara ta med snabbmat ut till barnen. Även om man är vegetarian. Isa Ekstam bjuder på ”vego on the go”.
PREMIUM

Tvååriga Livia tuggar glatt i sig en minipizza där hon sitter på barnsadeln på cykeln, nyss hämtad från förskolan. Mamma Isa, som är vegokock, har inte bara varit smart nog att förpacka den i ett kaffefilter, utan även gjort det enkelt för sig genom att använda vanliga små polarkakor som pizzabotten.

–  Det smarta med det är att man lätt kan variera toppingen så att det passar både vuxna och barn. Och det är alltid en fördel med mat som man kan äta med en hand, och gärna stående – om man till exempel ska hålla koll på ungar i vattnet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Så får du till de bästa grillspetten

Gör grillspett med mat av samma slag så blir det lättare att beräkna tillagningstiden.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
Mat
feature
PREMIUM

Grillsäsongen är i full gång – och trär du maten på spett går det snabbt och enkelt att få den klar på gallret. Magasinet Elle Mat och vin tipsar bland annat om följande trix för att lyckas med grillspetten:

+ Tillagningstiden skiftar mellan olika råvaror, så det bästa är att sätta mat av samma slag på ett spett.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

En fransk vän i köket

Det är milsvid skillnad på färsk och torkad dragon. Många kockar vägrar att använda torkad.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
Mat
feature Franska kockar kallar den ”kungen av örter”. Här hemma hamnar den lätt i skymundan, men små doser kan göra underverk. I dag lagar vi mat med smak av dragon.
PREMIUM

Någonstans mellan anis och fänkål. Läckra lakritstoner men samtidigt en befriande vårig fräschör och ett uns av mjukaste vanilj. Ungefär så skulle jag vilja beskriva dragon. En ört som inte ber om ursäkt för sig men som ändå lätt glöms bort. Det är lite orättvist – den har nämligen en smått unik förmåga att lyfta halvtråkigt till himmelskt.

"Ett tips så här års är att plantera om den i en större kruka och låta den stå på en riktigt solig plats."
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Risk för magsjuka vid picknick i hagen

Det är härligt med en sommarpicknick – men undvik att äta på djurens betesmarker.
Foto: Shutterstock
feature
Mat
feature
PREMIUM

Under sommaren tillbringar fler än vanligt sina dagar på landsbygden, och vissa kanske också träffar på betesdjur som kor, får och hästar. Men förlägg inte din picknick just i hagen, råder Jordbruksverket. Där är det nämligen större risk att du får i dig ehec-bakterier och andra magsmittor som kan finnas hos djur. Enligt myndigheten bör man också alltid tvätta händerna noga före måltider och efter kontakt med djur, samt inte dricka opastöriserad, icke värmebehandlad, mjölk. (TT)

Kocken Jonathan Knoll hyllar rotsellerin i det danska matprogrammet "Grönsaks-tv", som just nu sänds i SVT. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Webb och app får nya matnyttiga sektioner

Bostad och Mat är två av de fyra nya sektioner på Norra Skånes webbsajt och i appen.
Foto: Norra Skåne
Skåne
Bostad
Mat
SKÅNE Norra Skånes webbsajt och app har fått tillökning med fyra nya sektioner. Det handlar om Bostad, Mat, Motor och Resor.

Många av de artiklar som kommer att finnas på de fyra nya sektionerna har redan tidigare publicerats på webbsajterna, men har redan efter några timmar ”fallit i glömska” eftersom de har tryckts undan av nyare nyheter.

Tidlöst innehåll

Samtidigt är många av artiklarna som inom Bostad, Mat, Motor och Resor tidlösa och kan läsas med behållning om en vecka eller rentav om flera månader.

Norra Skåne har haft en del blogginlägg - inte minst med matrecept – som blivit populära flera år efter publiceringen.

Ambitionen är att det ska tillkomma en eller flera artiklar varje vecka på de nya sektionerna, men av naturliga skäl kommer de inte att uppdateras lika ofta som Hässleholm, Osby, Inrikes, Utrikes och Sport, sektioner där både Norra Skåne och vår samarbetspartner TT levererar många nya artiklar varje dag.

Öppet för prenumeranter

Vår förhoppning är att nya sektionerna ska få dig som läsare att känna att du har ännu mer nytta av vår webbsajt och app, oavsett om du tänker köpa en villa, behöver ett bra lasagnerecept, funderar på att skaffa motorcykel eller drömmer om att resa långt bort.

Materialet på sektionerna Bostad, Mat, Motor och Resor kommer till allra största delen att vara inlåst, det krävs alltså att man är prenumerant för att ta del av det.

För den som läser i appen är det bara att gå under Mina val och lägga till de nya sektionerna genom att trycka på +:et, scrolla ner och följa sektionerna.

För den som läser på webbsajten eller mobilsajten kommer direktlänkarna här:

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Inrikes

Ekologiskt odlad mark minskar

Omställningsarealen har minskat för tredje året i rad enligt Jordbruksverket. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Mat
Inrikes I fjol minskade den ekologiskt brukade jordbruksmarken jämfört med året dessförinnan. Det är första gången sedan 2012 som en minskning har skett.
PREMIUM

Ekologiskt brukad mark kan delas upp i mark som är helt omställd till ekologisk produktion och sådan som är under omställning. Medan arealen omställd mark har ökat de senaste tre åren, har den som är under omställning minskat i samma takt.

Därmed har den tidigare ökningen av den totala arealen ekologisk jordbruksmark planat ut sedan 2018. Under 2020 minskade den till och med, detta för första gången sedan 2012, enligt nya siffror från Jordbruksverket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Äggbristen kan bestå till i höst

Efter en vintersäsong med det största svenska utbrottet av fågelinfluensa någonsin har det blivit brist på svenska ägg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Mat
Ekonomi Svenska ägg blir allt mer av en bristvara. Cirka sju miljoner hönor värper visserligen vidare, men fågelinfluensans härjningar gör nu avtryck ute i butikshyllorna.
PREMIUM

– Man river och sliter i de ägg som finns, eftersom svenska konsumenter helst vill köpa svenska ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare vid Svenska ägg.

Hon bedömer att ungefär 20 procent av svensk äggproduktion tillfälligt slagits ut av fågelinfluensan. Cirka 1,5 miljoner värphöns har avlivats när smittan tagit sig in på äggföretag och dessutom har ungefär 700 000 unghöns avlivats på grund av utbrottet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Brödjätte satsar i Landskrona

Pågen planerar för ett nytt bageri i Landskrona. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin / TT
Ekonomi
Mat
Ekonomi
PREMIUM

Bagerikoncernen Pågen tänker bygga ett nytt bageri i Landskrona. Satsningen kan leda till ett par hundra nya arbetstillfällen, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Pågen har kommit överens med Landskrona om ett markförvärv. Enligt vd Anders Carlsson Jerndal planeras för ett bageri som blir Europas "största och modernaste". På den nyförvärvade marken planeras även för lokaler för logistik.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL