Annons

Polisrazzia mot Barça – fd ordförande gripen

Katalansk polis har genomfört en razzia mot FC Barcelonas lokaler med anledning av den så kallade "Barçagate".
Förre ordföranden Josep Maria Bartomeu är en av flera personer som uppges ha gripits.
Publicerad 1 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Josep Maria Bartomeu, tidigare ordförande i FC Barcelona. Arkivbild.
Josep Maria Bartomeu, tidigare ordförande i FC Barcelona. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Med bara sex dagar till FC Barcelonas ordförandeval slog katalansk polis till mot klubbens lokaler vid Camp Nou. Enligt spansk media är Bartomeu, som avgick i oktober förra året, en av de som har gripits.

Polisen säger att gripanden har skett, men bekräftar inga namn, och säger att tillslaget leddes av ekobrottsenheten.

Annons

"Barçagate" handlar om att Bartomeu anklagas för att ha tagit hjälp av en pr-byrå för att i sociala medier smutskasta sina kritiker, bland andra stjärnspelarna Lionel Messi och Gerard Piqué, och samtidigt stärka sin egen position som klubbens ordförande. Enligt spanska Cadena Ser betalade Barcelona totalt en miljon euro (drygt tio miljoner kronor) till företaget I3 Ventures och betalningen ska ha delats upp i mindre belopp för att det inte skulle krävas ett godkännande från styrelsen.

Barcelona, som nekat till alla anklagelser, bekräftar razzian och att den handlar om "Barcagate".

"FC Barcelona kommer fullt ut att samarbeta med rättsväsendet och polismyndigheten för att klargöra de fakta som utreds. Informationen och dokumentationen som har efterfrågats av polisen är relaterad endast till detta fall", skriver klubben i ett uttalande.

Bartomeu avgick i oktober förra året, tillsammans med hela styrelsen, efter en turbulent tid där kritiken mot honom växte sig allt starkare.

På söndag ska en ny ordförande väljas bland de tre kandidaterna Toni Freixa, Victor Font och Joan Laporta. Den sistnämnde var ordförande i klubben 2003–2010.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons