Annons

Sverige: Mer FN-bistånd till Jemen – men ej nog

Sverige hjälpte till att samla ihop 1,7 miljarder dollar från ett 40-tal länder för att stävja en hotande hungerkatastrof i krigets Jemen.
Men FN:s generalsekreterare António Guterres är besviken på den utlovade summan.
Publicerad 1 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP). Arkivbild.
Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP). Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige och Schweiz var värdar för måndagens internationella givarkonferens för Jemen, som ledde till att det 40-tal länder som deltog lovade att bidra med sammanlagt 1,7 miljarder dollar, motsvarande 14,4 miljarder kronor.

– Det är betydligt mer än förra året, mer än vad vi kanske hade vågat hoppas på, men fortsatt betydligt mindre än de 3,5 miljarder dollar som FN hade begärt, säger biståndsminister Olsson Fridh till TT.

Stridande länder deltog

Annons

Sverige bidrar med 262 miljoner kronor som ska betalas ut före månadsskiftet. Olsson Fridh säger att Sverige kan komma att bistå med mer pengar till Jemen innan året är slut.

– Vi tillsammans med Sida följer utvecklingen, och det finns utrymme att under året förstärka de här insatserna, säger Olsson Fridh.

Biståndsministern lyfter fram att Förenade arabemiraten och Saudiarabien, som strider på den jemenitiska regeringens sida i inbördeskriget, deltog i givarkonferensen.

– Det möjliggör för oss att få en bättre koordinerad insats för att få ut mat, mediciner och grundläggande hälsa till de miljoner som nu lider i Jemen. Förra året ställde sig de här länderna helt utanför den FN-ledda responsen, och det blev inte så bra. På det viset är det positivt att de är tillbaka, säger Olsson Fridh.

"Vilja och beslutsamhet"

Givarkonferensen ledde även fram till bred samsyn och större politisk enighet bland länderna som deltog, säger han.

– Jag tycker att man kunde höra det i ländernas anföranden i dag, att det finns vilja och beslutsamhet att vi måste försöka undvika svält ytterligare en gång i Jemen.

FN:s generalsekreterare António Guterres konstaterar i ett uttalande att det insamlade beloppet är otillfredsställande eftersom det är mindre än hälften av det begärda.

"Det bästa som kan sägas om i dag är att det utgör en handpenning. Jag vill tacka dem som var generösa, och jag har bett andra att återigen överväga vad de kan göra för att hjälpa till att avvärja den värsta svälten som världen har skådat på årtionden", säger Guterres.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

En man har fått mat från FN i Sanaa i Jemen. Arkivbild.
En man har fått mat från FN i Sanaa i Jemen. Arkivbild.Foto: Hani Mohammed/AP/TT
Fakta: Värsta humanitära katastrofen

Fakta: Värsta humanitära katastrofen

Jemen är ett av världens fattigaste länder och ligger på den Arabiska halvöns spets. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990 och är till ytan något större än Sverige.

2014 tog Huthirebellerna, som stöds av Iran, kontroll över huvudstaden Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer den internationellt erkända regeringen. Dessutom verkar lokala miliser, extremistgrupper och separatister på flera håll i landet.

I december 2018 hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Det ledde till en överenskommelse om bland annat eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah och tillbakadragande av soldater. Men genomförandet av Stockholmsöverenskommelsens löften har gått mycket trögt.

Den mänskliga nöden växer i krigets spår. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons