Annons

Dr Seuss-böcker dras in – anses rasistiska

Publicerad 2 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Boken "And to think that I saw it on Mulberry Street" är en av sex böcker av Dr Seuss som nu inte ska ges ut.
Boken "And to think that I saw it on Mulberry Street" är en av sex böcker av Dr Seuss som nu inte ska ges ut.Foto: Steven Senne/AP/TT

Sex böcker av barnboksförfattaren Dr Seuss kommer inte längre att ges ut till följd av dess rasistiska innehåll, uppger Dr Seuss Enterprises som ansvarar för författarens kvarlåtenskap.

Böckerna är "And to think that I saw it on Mulberry Street" utgiven 1937, "McElligot's pool" (1947), "If I ran the zoo" (1950), "Scrambled eggs super!" (1953), "On beyond zebra!" (1955), "The cat's quizzer" (1976).

Annons

"Dessa böcker porträtterar människor på ett sätt som är felaktigt och sårande", lyder ett uttalande från Dr Seuss Enterprises.

Titlarna innehåller karikatyrer av asiater och färgade, samt stereotypiska skildringar som har kritiserats för att vara rasistiska.

Theodor Seuss Geisel, känd som Dr Seuss, var en av den engelskspråkiga barnbokslitteraturens mest populära författare, men fick aldrig samma genomslag i Sverige. Han gick bort 1991.

Några av hans mest kända böcker, som också har översatts till svenska, är "Grinchen – julen är stulen" och "Katten i hatten".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons