Annons

Brist på halvledare – GM stoppar produktion

Publicerad 3 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Mark Reuss, ordförande i GM, General Motors ser elbilar som en framtid. Och det gör andra biltillverkare också, så att det blir brist på halvledare. Arkivbild.
Mark Reuss, ordförande i GM, General Motors ser elbilar som en framtid. Och det gör andra biltillverkare också, så att det blir brist på halvledare. Arkivbild.Foto: Paul Sancya

Biltillverkaren GM avser att minska och också stoppa produktionen tillfälligt på tre bilfabriker i Nordamerika på grund av bristen på halvledare. Eventuellt kan också en fjärde fabrik beröras.

GM har tidigare sagt att halvledarbristen kommer att påverka intäkterna med ungefär 2 miljarder dollar, men att GM kommer att försöka ta igen så mycket som möjligt av tappet.

Nu försöker GM hitta producenter som kan göra halvledarkomponenter. Men alla biltillverkare är på jakt efter samma sak, särskilt som elbilstillverkningen ökar. Då pandemin slog till tvingades bilfabriker stänga, och det har också påverkat underleverantörer. Nu får bilproducenterna slåss om halvledarna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons