Annons

19 minuter från larm till att polis anlände

Det tog 19 minuter från det första larmsamtalet till dess att polisen anlände till Vetlanda. Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill öka polisnärvaron för att polisen ska kunna ingripa tidigare.
Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda.
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda.Foto: Mikael Fritzon/TT

Klockan 14.51 kom det första larmsamtalet till 112, uppger SOS Alarm för TT. Totalt gjordes elva samtal under de intensiva minuterna när den knivbeväpnade mannen attackerade boende i staden.

Klockan 14.52.32 vidarekopplade SOS larmsamtalet till polisens regionledningscentral (RLC). Under tiden larmades även ambulans, totalt tio stycken under förloppets gång. Polisen anger att man skickade de första patrullerna från Eksjö mot Vetlanda klockan 14.54.

Annons

Cirka 16 minuter senare, klockan 15.10, var den första polispatrullen framme. Tre minuter senare sköts gärningsmannen i benet och kunde gripas, något som inrikesminister Mikael Damberg kallar ett snabbt agerande.

"Därför vi bygger ut"

TT: Det tog 16 minuter från att polisen fick larmet till att man var på plats. Hur är det ett snabbt agerande?

– Om man tittar på när de kommer till Vetlanda så tar det tre minuter innan personen är gripen, och dessutom har man använt verkanseld, så jag menar att då är polisens utbildning i hur man ska ingripa mot pågående dödligt våld ett kvitto på att den utbildningssatsningen och polisens ambitionshöjning har gett frukt, säger Damberg till TT efter att polisen hållit sin pressträff.

– Sedan är det så att polisen är inte på alla platser runt om i Sverige hela tiden, och det är en av anledningarna till att vi bygger ut polismyndigheten så att vi ska få fler poliser och målsättningen är 10 000 fler polisanställda till 2024, fortsätter Damberg.

Polisen fick åka från Eksjö, drygt 26 kilometer norr om Vetlanda, för att komma fram. I Eksjö ligger den större polisstationen på Höglandet medan Vetlanda har ett mindre poliskontor som är bemannat begränsade tider.

"Många orter utan"

– Det kommer finnas många orter som inte har polisstationer, däremot så finns det för få poliser i Sverige och det är ambitionen med regeringens politik att kraftig öka antalet polisanställda.

– Vi vill ha fler områdespoliser som kan jobba och lära känna sin stad, sitt område och därmed kunna jobba brottsförebyggande men också kunna ingripa snabbare om brott begås, säger inrikesministern.

TT: Hur ska man återupprätta tryggheten i Vetlanda?

– Jag tror bara polisens agerande nu att man har gripit en person bidrar till det. Att man känner att rättsvårdande myndigheter ingriper, jag hoppas och tror att utredningsarbetet också kommer gå framåt så det blir fällande domar så att människor känner att rättssamhället slår tillbaka och utkräver ansvar för den som begår sådana här brott.

Niklas Svahn/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons