Annons

Fler hästar döda – stortävling får klartecken

Utbrottet av det aggressiva abortviruset har nu krävt sex tävlingshästars liv.
Internationella ridsportförbundet (FEI) arbetar tillsammans med de nationella förbunden febrilt med att hejda smittspridningen.
Samtliga 752 hästar som tävlat i Valencia sedan den 1 februari är identifierade.
Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Landslagsryttaren Peder Fredricson deltar i Global Champions Tour i Doha. Tävlingarna får genomföras trots att en tysk häst på plats testats positivt för abortviruset. Arkivbild.
Landslagsryttaren Peder Fredricson deltar i Global Champions Tour i Doha. Tävlingarna får genomföras trots att en tysk häst på plats testats positivt för abortviruset. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Hittills har tio länder i Europa infört tävlingsförbud fram till och med den 28 mars. I några länder råder ett totalt förbud efter utbrottet i Valencia, andra låter vissa tävlingar fortsätta, men släpper inte in nya hästar.

I Wellington, Florida, släpps enbart de hästar som under en tid befunnit sig i närheten in på tävlingsområdet – men intyg på att hästarna inte tävlat utanför Florida eller varit i kontakt med andra hästar krävs.

Restriktioner i Doha

Annons

Trots att smittan spridit sig till Doha, Qatar, ger FEI klartecken till Global Champions Tour, som inleds under torsdagseftermiddagen och pågår till lördag.

I Doha befinner sig fyra hästar, två tyska och två colombianska, som tävlade i Valencia i februari. Samtliga har isolerats. En tysk häst är testad positivt för EHV-1-viruset, en annan visar symtom och ska testas på nytt.

Övriga hästar på tävlingsplatsen Al Shaqab har visat negativa tester.

Därför ger FEI – mot att en rad regler och restriktioner följs – grönt ljus för tävlingarna som lockat till sig världseliten i hoppning. Tre svenska landslagsryttare är på plats – Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek.

"Möjlighet att stänga"

I ett pressmeddelande slår FEI fast att man förbehåller sig rätten att ställa in om situationen förändras.

"Självklart finns det inte något sådant som en nollrisk, men hästar som tävlar i Doha löper inte någon större risk för infektion än vid någon annan tävling", säger FEI:s chefsveterinär, svensken Göran Åkerström, i ett pressmeddelande.

"Risken för fler fall bland hästarna i Doha är försumbar tack vare de biosäkerhetsrutiner som finns på plats och de tilläggskrav som vi kommit överens om i dag. Naturligtvis kommer läget att övervakas mycket noga och vi har möjlighet att stänga tävlingen om saker förändras."

FEI slår också fast att den som avstår från att tävla i Doha inte drabbas av några konsekvenser. Dagliga möten hålls mellan FEI, arrangören och ryttaren Kevin Staut, ordförande i ryttarklubben.

Henrik Skiöld/TT

Fakta: EHV-1– abortvirus

Fakta: EHV-1– abortvirus

EHV-1 är en herpesinfektion som bara drabbar hästar.

Att den också kallas för abortvirus beror på att dräktiga ston kan förlora sitt föl om stoet får viruset.

I sin lindrigaste form orsakar den förkylning och feber, men den kan också orsaka neurologisk sjukdom, som kan leda till att hästen måste avlivas.

Neurologiska symtom uppträder i regel fyra till åtta dagar efter en febertopp, men symtomen kan starta redan dagen efter och i upp till tio dagar efter infektion. Hästen kan uppvisa allt från milda symtom till allvarlig sjukdom med vinglig gång och till och med förlamning. Typiskt är att symtomen kommer tämligen snabbt. Vinglighet ses framför allt i bakdelen, med svaghet och okoordinerade muskelrörelser och slapphet i svansen.

Urinblåsan kan påverkas så att hästen har svårt att kontrollera sin urinering.

Källa: SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, Dagens Nyheter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons