Annons

Fler nerstängningar i Brasilien

För andra dagen i följd har Brasilien registrerat ett nytt rekord i antal avlidna i sviterna av covid-19. Nu stänger Sydamerikas största metropol São Paulo åter delvis ned.
Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Stängda affärer i ett öde São Paulo under en nedstängning i januari.
Stängda affärer i ett öde São Paulo under en nedstängning i januari.Foto: Andre Penner/AP/TT

Under onsdagen noterades 1 910 dödsfall i Brasilien och totalt har nära 260 000 människor mist livet i pandemin, uppger landets hälsovårdsdepartement. Landet är därmed efter USA det värst drabbade i världen, sett till totalantal.

De nya dödstalen har fått mångmiljonstaden São Paulo att inför nya karantänsregler. Från och med lördag får barer och restauranger bara erbjuda mat för avhämtning och gallerior och andra icke-nödvändiga affärer tvingas stänga. Delstatens guvernör João Doria uppger att restriktionerna kommer att gälla i minst två veckor.

Annons

President Jair Bolsonaro tycker inte om det beslutet.

– Man får inte gripas av panik och ännu en gång ta till denna stanna-hemma-policy. Folk kommer att dö av hunger och depression, sade han i ett tal till sina anhängare.

Men en majoritet av landets 27 guvernörer vill se fler nedstängningar och fler delstater väntas göra som São Paulo.

Samtidigt pågår en kamp för att landet ska få fler doser vaccin. Hälsominister Eduardo Pazuello säger att landet är nära ett avtal med Pfizer om 100 miljoner doser och 38 miljoner doser från Johnson & Johnsons dotterbolag Janssen. De första Pfizer-doserna tros komma till Brasilien i maj.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons